A szombathelyi hallgatók is lehetnek még „formulások”

Szerző és fotó: Merklin Tímea

A Formula Student Hungary-t szervező XMEDITOR képviseletében Forgács István volt a Savaria Műszaki Intézet vendége, aki a duális képzés partnercégeinek, a gépészmérnök oktatóknak és hallgatóknak bemutatta az évről évre a Győr melletti Gönyün megrendezett nemzetközi versenyt. Nem titkolt szándékunk, hogy mire a szombathelyi mérnökjelöltek mesterképzősök lesznek, készen álljanak az önálló autóépítésre.

A Formula Student Hungary (FSH) 1981 óta létezik, egyetemisták által épített autók versenyeznek. A verseny Amerikából jött Európába, hét országban rendezik, Magyarországon a Győr melletti az egyetlen, Európában a harmadik legnagyobb.

A Formula-autók a Forma1-es kocsik és a gokartok között vannak, tavaly az egyik e-autó megdöntötte a gyorsulási rekordot. A Formula-konstrukciók eredményeit a versenysport felszippantja. Fontos a biztonság, nagyon odafigyelnek a pálya minőségére, a Duna partján van az a terület, ahol a feltételeket biztosítani tudják.

Vannak statikus és dinamikus versenyszámok. Nemcsak a szakmai hozzáértést díjazzák az autóknál, hanem azt a prezentációt is értékelik, amely bemutatja, hogy az autó milyen vállalkozásként van felépítve, milyen bevételek, szponzorációk, és marketing tartozik hozzá. Az értékelésben ipari résztvevők, szponzorok működnek közre, 100 bíró pontoz. 

A verseny dinamikus részében mérik össze az autók a gyorsulásukat, egyszerre csak két autó van a pályán, hogy ne törjenek, hiszen ezek komoly értékek (kb. 10 millió forint lehet egy magyar autó, de azzal együtt, hogy a háttérgépeket, szerszámokat kölcsönzik vagy adottak az egyetemen és az ipari partnernél).

A magyar FSH 2010-ben indult, négy országból tíz csapat volt. A szervezők arra törekedtek, hogy a magyar verseny kimagasló és egyedi legyen. Kitalálták, hogy mindenképpen vidám légkört szeretnének, ezért létrehozták az FSH klubokat, esténként itt jönnek össze a diákok, nem szerteszét kószálnak a városban. A győri Széchenyi István Egyetem a kezdetek óta támogatja a versenyt, szállást ad a résztvevőknek.

A gönyüi versenyen 44 csapatot fogadnak, az első 22 helyet Kelet-Európából töltik fel. Pont úgy, ahogy az egyetemi vizsgákra való feliratkozásnál, amikor megnyitják a regisztrációs felületet, az első fél percben betelik. Az összes magyar csapat résztvevő: Győr, Miskolc, Szeged, Kecskemét. (Ehhez zárkózhatna fel Szombathely.)

Az FSH-t hatezer ember látogatja úgy, hogy nincs reklámja, és elvileg zárt szakmai közönségnek rendezik. A diákok – ipari szponzorok és a szponzorok – szponzorok közötti kommunikációt támogatják a kerekasztal beszélgetések.

Fontos tudni: a Formula Student Hungary lényegében a triális képzési forma egy pillére, hiszen az ipar és az egyetem adta duális partnerség mellett jelenik meg az FSH, a hallgatók a versenyre készülés által sokat tanulnak, és ezen keresztül megmutatkozik a tehetségük.

Linkek:

Kapcsolódó hírek: