Hírlevél fejléc 2016. február 10.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk az idei szemeszterben is megjelenteti hírlevelét, melyben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb aktualitásokat és a hozzá kapcsolódó híreket. Ha van hozzá időtök és kedvetek, olvassátok bátran.

A szerkesztő: Horváth Lea

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Nem titkolhatják, hogyan buktak százmilliókat a brókerbotrányban

Ki kell adnia a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat a dokumentumokat, amelyekkel korábban rábízta pénzét a tavalyi brókerbotrányba keveredett Hungária Értékpapír Zrt.-re – erre kötelezi a céget a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A mai napig nem derült ki, kit terhel a felelősség azért, hogy az állami cég legalább 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban.

Hatszáz embernek ad munkát a Bosch új beruházása

Csaknem 5 milliárd forint támogatást ad a kormány a Bosch-csoport legújabb magyarországi beruházásához – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hatalmasat kaszált a Disney

A Walt Disney a pénzügyi év első negyedében a Star Wars - Az ébredő Erő kasszasikerének köszönhetően történetének legnagyobb nyereségét érte el.

Digitális marketing céget vesz a Telenor csoport

A Telenor csoport 360 millió dollárért mintegy 95 százalékos részesedést szerez a Tapad Inc. digitális marketing cégben – közölte a távközlési szolgáltató.

Technika
Új fizetési megoldást vezet be kkv-k számára a Vodafone

Új fizetési megoldást vezet be kis- és középvállalkozások számára a Vodafone, amely lehetővé teszi a készpénzmentes fizetési szolgáltatást, az elektronikus fizetésre való gyors átállást – jelentette be a társaság szerdán Budapesten.

Ausztrál kutatók rájöttek, hogy az egyik fűfajta remek alapanyag lehet egy 30 százalékkal vékonyabb óvszerhez.

Számításaik szerint így olyan terméket hoznának létre, amelynek vastagsága – illetve vékonysága – egy hajszáléval egyezik meg. Darren Martin, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint a felfedezés a természetes gumik Szent Gráljának tekinthető.

Drót nélkül töltené önvezető autóit a Google

A Google lassan, de biztosan halad előre az önvezető autók evolúciójának sárga köves útján, ami ezúttal a drótnélküli töltés felé visz. A funkció hozzáadása fontos mérföldköve lehet a projektnek, bár első körben csak a cég bázisán, és a közeli Castle létesítményben lenne elérhető.

Egyre környezetszennyezőbb a repülés

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tanulmánya szerint az elmúlt 25 évben nem sikerült csökkenteni a repülés környezeti hatásait, mert a légi közlekedés forgalmának bővülésével nem tud lépést tartani a technológiai fejlődés.

Tudomány
Innomax Klub: az állandó változás alkalmazkodást követel

Mi az oka annak, hogy napjainkban a legtöbb, életünket és vállalkozásunkat meghatározó körülmény, feltétel folyamatosan változik? Hogyan segítheti egyéni fejlődésünket a változás, és milyen stratégiát érdemes követni az alkalmazkodásban? Ezeket a kérdéseket járta körül az Invitel InnoMax Klub három, a maga területén kiemelkedő szakember segítségével.

Magyar kutatók fejtették meg a Nereida néhány titkát

Hazai kutatók fényt derítettek a közelmúltban a Neptunusz harmadik legnagyobb holdjának, a Nereidának néhány titkára a Kepler-, a Herschel- és a Spitzer-űrtávcsövek segítségével – közölte kedden honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

Idegen szemmel
NASA Finds New Way to Track Ocean Currents from Space

A team of NASA and university scientists has developed a new way to use satellite measurements to track changes in Atlantic Ocean currents, which are a driving force in global climate. The finding opens a path to better monitoring and understanding of how ocean circulation is changing and what the changes may mean for future climate.

Energy Department Awards $10.5 Million for Next-Generation Marine Energy Systems

The Energy Department has announced six organizations selected to receive up to $10.5 million to support the design and operation of innovative marine and hydrokinetic (MHK) systems through survivability and reliability-related improvements.