Hírlevél fejléc 2015. november 10.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk ismét megjelenteti hírlevelét, melyben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb aktualitásokat és a hozzá kapcsolódó híreket. Ha van hozzá időtök és kedvetek, olvassátok bátran.

A szerkesztő: Horváth Lea

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Hatalmas béremelés kell Magyarországon, vagy baj lesz

Túl alacsonyak a magyar bérek és növekszik a munkaerőhiány, ami már a gazdasági növekedést is akadályozza. A magyar bérek már 15-20 százalékkal alacsonyabbak a visegrádi országokénál a Raiffeisen Bank elemzői szerint.

Vezetsz vagy vezetnek! Melyik a jobb?

A személyes pénzügyek világában sokan akarnak saját maguk főnökei lenni. Egy vállalkozásnak sok előnye van, egyebek között a rugalmas munkaidő, korlátlan jövedelmi potenciál és döntési szabadság.

A Volkswagen ötpontos terve a csoport átalakítására

A konszern magyarországi importőre, a Porsche Hungaria által pénteken kiadott közlemény szerint Matthias Müller a terv végrehajtásával megvalósíthatónak látja, hogy "a Volkswagen minden eddiginél erősebben jön majd ki a jelenlegi helyzetből", egyben bejelentette, hogy a következő évben bemutatja a 2025-ig terjedő stratégia pilléreit.

Eddig nagy ívben kerülték, most ebbe fektetnek a profik

Októberben fordult a kocka a modellportfólióban: szeptemberben még az abszolút hozamú alapokat nagy ívben kerülték a hazai alapkezelők, most pedig ezek a befektetések lettek a hónap nyertesei. Szerepet játszhatott ebben az is, hogy októberben kissé lenyugodtak a piacok, miután Mario Draghi utalt arra, hogy az EKB decemberben kiterjesztheti a mostani kötvényvásárlási programját. A Fed kamatemelése körüli mizéria azonban folytatódik: decemberben akár léphet egyet a kamatemelés felé az amerikai jegybank, de még mindig úgy tűnik, több érv szól a jövő évi emelés mellett.

Technika
Magyar szoftverfejlesztő cégbe invesztál a Széchenyi Tőkebefektetési Alap

Kilencven millió forint tőkét fektet a kiskereskedelmi- és vendéglátó egységeket támogató szoftvereket fejlesztő XOFT Kft.-be a Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA).

A Panasonic áramot visz oda, ahol nincs

A világ nagyjából ötödének nincs megfelelő hozzáférése az áramhoz. Ezen próbál változtatni a Panasonic legújabb termékével. A japán cég egy olyan eszközt mutatott be, amely képes magába gyűjteni a napenergiát és áramforrásul szolgálhat elektromos eszközöknek.

App fejlesztés: magyar siker a gyerekekért és a mese szeretetéért

Többezer jelentkező közül válogatták be a dublini Websummit-nak, Európa egyik legjelentősebb technológiai konferenciájának kiállítói közé a magyar fejlesztésű BOOKR Kids könyvtár-alkalmazást, amely az első, tabletre és mobilra letölthető, kifejezetten gyerekek számára alkotott applikáció Magyarországon.

A Google-titok: tippek a világcég alelnökétől

Miközben az olvasó a vállalat legfontosabb fejlesztéseivel is megismerkedhet, a Google műhelytitkainak leleplezésével, filozófiájának, kultúrájának bemutatásával Laszlo Bock most megjelent könyvében nem csupán a munkában, de az életben is iránymutatást nyújt.

Tudomány
Jobb a kétnyelvűek agyi teljesítménye

Míg a kétnyelvűségi előnyt sok kutatás alátámasztani látszik amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az idegen nyelvet is használó emberek olyan mentális képességek birtokában vannak, amelyek segítik a kognitív folyamatokat, úgymint az emlékezést, a többfelé figyelést és a problémamegoldást

Kikeltek a homeopátiás szerek ellen az MTA orvosai

Kikeltek a homeopátiás szerek ellen az MTA orvosai. Szerintük a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Idegen szemmel
Athletics doping: Wada commission wants Russia ban

Russia should be banned from athletics competition, a World Anti-Doping Agency commission report has recommended.

Schäuble erspäht neue Einnahmequelle - Investoren nervös

Das Finanzministerium will an einer Sonderform öffentlicher Firmenübernahmen stärker mitverdienen.