Hírlevél fejléc 2015. október 7.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk ismét megjelenteti hírlevelét, melyben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb aktualitásokat és a hozzá kapcsolódó híreket. Ha van hozzá időtök és kedvetek, olvassátok bátran.

A szerkesztő: Horváth Lea

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Banki ügyfeleket ellenőrizhet szúrópróbaszerűen a jegybank

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a jövő évtől - első ízben a januári adatokra vonatkozóan februárban - a befektetési szolgáltatók ügyfelei az MNB elektronikus felületén anonim módon lekérdezhetik az intézményüknél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét. A jogszabály életbe lépéséig a jegybank a befektetők biztonsága érdekében szúrópróbaszerűen egyes ügyfeleket megkeresve is áttekinti, hogy egyeznek-e a befektetési vállalkozások által nyilvántartott és a nekik meg küldött értékpapírszámla adatok.

300 pontos szárnyalással kezdte a hetet a Dow

Számottevő erősödéssel nyitottak a Wall Street vezető részvényindexei hétfőn, vagyis a jelek szerint kitart a Nyugat-Európában tapasztalt pozitív hangulat. A középpontban továbbra is a kamattal kapcsolatos várakozások állnak, a nap sztárja pedig ma is a Glencore a tengerentúlon.

Mégis lehet Tesla-gyár Magyarországon

A külügyminisztérium legújabb adatai szerint a magyar diplomácia már fél éve dolgozik azon, hogy kapcsolatot építsen ki a világ egyik leginnovatívabb autógyártójával, és azt is kiderítette, mikor és mire lenne szüksége a Teslának.

Külföldi befektetőket is bevonnak az MKB-privatizációba

A magyar állam december végéig szeretné eladni az MKB Bank többségi tulajdoni hányadát, és a preferált tulajdonosi körben külföldi befektetők is szerepelnek - jelentette ki Balog Ádám, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában, amelyet a pénzintézettől kapott meg az MTI hétfőn.

Technika
A Facebook atyja 2016-ban kapja meg első műholdját

Mark Zuckerberg kitart a rögeszméje mellett, hogy a világ utolsó utáni, legeldugottabb régióiba is becsempéssze az internetet. Szerdán a Facebookon írt a Facebook alapító atyja arról, hogy megállapodtak az Eutelsat távközlési műholdakat kezelő céggel.

Néhány nap és Hacktivity

Már csak néhány nap, és kezdetét veszi Közép-Kelet Európa Független IT Biztonsági Fesztiválja. Az előadások, workshopok mellett kötetlen programok, több játék, valamint egy új szekció is vár titeket idén.

Közel húszmillió T-Mobile ügyfél adatait lopták el

Amerikai T-Mobile ügyfél neveket, címeket, útlevélszámokat és más személyes adatokat tulajdonítottak el a német távközlési óriás amerikai leányvállalata ügyfeleinek hitelbírálatát végző Experian cég adatbázisából

Gyanús frissítést adott ki a Microsoft

Komoly belső hiányosságokra utal, hogy a Microsoft véletlenül kibocsátott egy teszt-frissítést. Az aláírt szoftver minimális kárt okozott, de komoly kérdéseket vet fel a biztonsággal és minőségellenőrzéssel kapcsolatban.

Tudomány
A világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozza létre Chile

A világ egyik legnagyobb tengeri rezervátumát hozza létre Chile a Csendes-óceánon, a Húsvét-szigetek körül - jelentette be a dél-amerikai ország elnöke hétfőn A mi óceánunk nevű nemzetközi konferencián a chilei Vina del Mar tengerparti városban.

3,4 milliárd emberen segíthetnek az orvosi Nobel-díjasok felfedezései

A kutatók eredményeinek hála több országból eltűnhet elsősorban a folyami vakság, a nyirokfilariázis, illetve a malária.

Idegen szemmel
Selling everything to start again in the energy sector

David Spencer-Percival grew up in suburban London and left school at 16 feeling he was "done" with education and wanted to go out into the world.

Jetzt auch noch die Volkswagen Bank

Das Management der VW-Bank kündigt einen Einstellungsstopp an. Eines der Probleme: Die Kreditwürdigkeit des Konzerns leidet unter der Abgas-Affäre…