Hírlevél fejléc 2015. szeptember 18.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk újfent készült nektek a legfrissebb hírekkel. Reméljük az általunk összegyűjtött érdekességek elnyerték tetszéseteket. Amennyiben két zh között tartanátok egy kis szünetet, figyelmetekbe ajánlanánk az itt összeállított aktualitásokat.

A szerkesztő: Horváth Lea

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Rengeteg a betöltetlen állás Magyarországon

Mintegy 5000-rel nőtt az üres álláshelyek száma Magyarországon a tavalyi évhez képest. A friss adat kisebb történelmi csúcsnak is tekinthető, hiszen 2011 év eleje óta nem közölt ilyen magas számot a Központi Statisztikai Hivatal.

Ezután komoly kártalanítás jár, ha késik a repülője

A légitársaság még akkor is köteles az utasoknak kártalanítást nyújtani, ha egy járatot váratlan műszaki probléma miatt törli – döntött az Európai Unió Bírósága.

Visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között

Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csütörtökön. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat. Az ÖBB később bejelentette, hogy összesen hat járat már csütörtökön közlekedik a két ország között.

Londoni elemzők: jövőre is valószínűtlen az MNB-kamatemelés

Londoni pénzügyi elemzők szerint az olajárak folytatódó gyengülése olyan mértékben csökkentette a magyarországi inflációra hosszabb távon ható felhajtóerőt, hogy valószínűtlenné vált a monetáris politika jövő évi szigorítása a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről.

Technika
Olaszországnyi regisztráló a Prezinél

A Prezi regisztrált felhasználóinak száma meghaladta a 60 milliót. Ezek a felhasználók a világ legnagyobb nyilvános prezentációs adatbázisában, több mint 190 millió nyilvánosan elérhető prezit hoztak mostanra létre. A közösség által készített preziket mostanra összesen több mint egymilliárdszor nézték meg.

Virtuális rubellel, azaz BitRubellel állnak elő az oroszok

Tervei szerint a jövő év elején jelenik meg saját virtuális devizájával a BitRubellel a fizetési tranzakciók bonyolításával foglalkozó orosz Qiwi vállalat - számolt be a cointelegraph.com hírportál.

Még idén elindulhat a Facebook at Work

A közösségi oldal vállalati kommunikációs platformnak szánt változata reklámoktól mentesen, freemiumként kerülhet piacra. A szűk körű, zárt bétateszt az év eleje óta folyik, a Facebook szerint jelenleg mintegy száz vállalatnál folyik a tesztelés.

Újjáéled a Google Glass

Miután az utóbbi hónapokban több közvetett jel is arra utalt, hogy a Google mégsem végezte ki az okosszemüvegét, most végre körvonalazódni látszik a Google Glass jövője. Pontosabban a Project Auráé, mert ezen a néven folytatja a cég a viselhető okoskütyüje fejlesztését.

Tudomány
Kettős fekete lyukat fedeztek fel magyar csillagászok

Magyar és német kutatók rádiócsillagászati mérések alapján kimutatták, hogy a PG 1302-102 katalógusjelű kvazár centrumában szupernagy tömegű fekete lyukak párosa rejtőzködik.

Kétezer éves piramisokat találtak

Tizenhat új afrikai piramist fedeztek fel angol régészek a Kusita Királysághoz tartozó temetőben, a szudáni Gematon ősi városának közelében. Az épületek valószínűleg az uralkodókhoz közel álló személyeknek számára készültek.

Gyógyul az ózonréteg

Köszönhetően az évtizedeket átívelő, nemzetek közötti összefogásnak, az ózonréteg egyre jobb állapotban van! Idén 30 éve írták alá a Bécsi Egyezményt, az ózonréteg megóvásáért vállalt összefogás első dokumentumát. Rövid összefoglaló következik a témában az ózonréteg megőrzésének világnapja alkalmából.

Hátráltatja a diákokat az iskolai számítógép-használat?

A rendszeres iskolai számítógép-használat nem javítja a diákok teljesítményét és általában rosszabb iskolai eredményekkel van összefüggésben – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globális jelentéséből.

Kultúra és szórakozás
Múzeumot kapnak a kínai atombomba és hidrogénbomba megalkotói

Múzeumot kaptak azok a kutatók, akik megalkották Kína első atombombáját és hidrogénbombáját, továbbá azok, akiknek fontos szerepük volt az 1960-1970-es években az első kínai műholdak létrehozásában.

Kutatók Éjszakája 2015

Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája elnevezésű program. Az országos rendezvénysorozat keretében a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara is színes programokkal várja az érdeklődőket az Erzsébet utca 9. alatti Campusában.