Hírlevél fejléc 2015. április 28.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk újfent készült nektek a legfrissebb hírekkel. Reméljük az általunk összegyűjtött érdekességek elnyerték tetszéseteket. Amennyiben két zh között tartanátok egy kis szünetet, figyelmetekbe ajánlanánk az itt összeállított aktualitásokat.

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Átlépte a határt, és a NAV elvett tőle 24 millió forintot

Akár a 60 százalékát is elvehetik a vámosok, ha túl nagy összeg van nálunk a határon és nem szólunk róla.

Boltzár és gigaáfa: egyre jobban megéri a határon túl vásárolni

Lassan feledésbe merülő tömegsportot éleszthet újjá a magyar kiskereskedelem módszeres kormányzati szétcincálása: minden feltétel adott a határmenti bevásárlóturizmus felfutásához.

Karcagi Marcsika luxuskamata: a bankok a nyomába se érnek

Az elmúlt hónapok pénzügyi botrányai sok magyar családot arra sarkallhatnak, hogy biztonságos helyet keressenek a pénzüknek. Erre az egyik legjobb megoldás a bankbetét lehet, a baj csak az, hogy ennek kamatát az elmúlt három évben igencsak megtépázta a jegybank kamatcsökkentése. Megnéztük, karcagi Marcsika helyett melyik banknál juthatunk most mégis extra kamathoz?

Putyin: Nem sikerült a szankciókkal megtörni Oroszországot

140 milliárd dollárra (44 ezer milliárd forint) becsüli a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának esése miatti orosz vesztésegeket.

Technika
A német bíróság szerint legális a reklámblokkolás

Egy négy hónapos per után a hamburgi bíróság úgy döntött, hogy a reklámok blokkolásának gyakorlata teljesen legális. Az Adblock Plus nevű, böngésző-kiegészítőként működő reklámblokkoló szoftver tulajdonosa a német Eyeo cég. A Zeit Online és a Handelsbatt kiadók perelték őket.

Svájcban indulhat be először a robotposta

Bár hosszas huzavona után a közelmúltban az Amazon drónjai is megkapták a tesztengedélyt, nem az amerikai cég lehet az első, amely a gyakorlatban is megvalósítja a robotrepülős házhozszállítást. A svájci posta előzheti meg őket, amely már nyáron kezdi az új rendszer tesztelését.

Megállíthatatlan az Apple, továbbra is ömlik a pénz

A várakozásoknak megfelelően erős pénzügyi eredményről számolt be az Apple. Az erősödés mértéke viszont még a várakozásokat is felülmúlta.

Ingyen telefonálás: megint újított a Facebook

Az ingyenes üzenetküldés és hanghívások után most már videós hívásokat is ingyen lehet folytatni a Facebook Messenger alkalmazásban.

Tudomány
Molekuláris ollóval vagdossák az egérembriók DNS-ét

Molekuláris "ollóval" iktatták ki a mitokondriális DNS-mutációkat egérembrióknál amerikai kutatók

Miért haragszanak a Himalája istenei?

Már több mint 3200 fölé emelkedett az április 25.-én szombaton Nepált megrázó földrengés halálos áldozatainak száma. A föld legmagasabb, köztük tizennégy 8000 méter feletti hegycsúcsával büszkélkedő Himalája mélyéből további katasztrofális rengések kipattanása várható a jövőben.

Julius Caesar mégsem volt epilepsziás?

Az Imperial College London kutatói szerint a római császárnak ismétlődő szélütései, tehát agyi érbetegsége volt, nem epilepsziája.

Száz éve kezdődött az örmény népirtás

A világ nagyobbik fele ma emlékezik a Törökország által máig el nem ismert örmény népirtás áldozataira. A keresztény kisebbség közel felének brutális kegyetlenséggel végrehajtott elpusztításához az Oszmán Birodalmon belső problémái, illetve az első világháború eseményei vezettek

Kultúra és szórakozás
Hol fog állni a Rubik-kocka-múzeum?

Évek óta nincs semmi hír a Rákóczi híd budai hídfőjéhez tervezett, Rubik-kocka alakú kiállítási központról, pedig idén már el kellett volna kezdeni az építését. A tervről maga Rubik Ernő is azt mondta korábban, hogy alaposabban át kellene gondolni.

Női Indiana Jones a Trónok harca újonca

Az HBO legnépszerűbb tévésorozatának áprilisban elstartolt 5. évada egy seregnyi új szereplőt emelt be a Vastrónért folyó, véres küzdelembe. A 4. évad hírhedt párbajjelenetében brutálisan kivégzett Vörös Viperáért legharciasabb lányait, a Homokkígyókat három fiatal színésznő, az ausztrál Keisha Castle-Hughes, a félig szingapúri Jessica Henwick és a félig olasz Rosabell Laurenti Sellers alakítja az eddig kiszivárgott négy epizódban, meglehetősen lelkesen. Utóbbi kettővel Londonban ültünk le interjúzni egy kerekasztal-beszélgetésen.