Hírlevél fejléc 2015. április 14.

Kedves Hallgatók!

Az ünnepek után ismét készültünk nektek a legfrissebb aktualitásokkal. Szabadidőtök és affinitásotok függvényében olvasgassátok bátran! Az elkövetkező zh-időszakhoz sok sikert és kitartást kívánunk!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
1,5% alá is benézhet a magyar alapkamat év végére

Bőven van még tér a további kamatvágásra, mivel az infláció 2016 végén is csak 2% körül mozog majd. Év végére az 1,35%-ot is elérheti az alapkamat, ha időközben nem gyengül jelentősen a forint árfolyama - derült ki a Bank of America Merrill Lynch legújabb elemzéséből.

Devizahitelesek, megjött a levél? - Már ketyeg is az óra!

Az elszámolások nemcsak a tőketartozást, hanem a kamatszintet is számottevően csökkentik a deviza- és akár a forinthitelesek számára is. Előbbi 20%-kal, utóbbi további több mint 5%-kal viheti lejjebb az átlagos devizahiteles törlesztőrészletet, igaz, jókora szórás mellett. Sokan lehetnek azonban, akik még ezzel is elégedetlenek. Ők díjmentes felmondási lehetőséget kaptak, amivel viszont sietniük kell.

Háború a devizahitelesekért: érdekes adatok kerültek elő

A végtörlesztés időszakához hasonló hitelkiváltási hullámot hozhatnak az elszámolások a következő hónapokban, hisz egyre több bank áll elő kedvező hitelajánlattal az elszámoláson és forintosításon áteső ügyfelek számára. Megnéztük, a végtörlesztés 2011 szeptemberétől 2012 februárjáig tartó időszakában mely pénzügyi intézménynél kötöttek ki végül az ügyfelek.

A gázszállítás leállításával fenyegeti a Gazprom az EU-t

A Gazprom orosz gázipari cég óva intette hétfőn az Európai Uniót attól, hogy akadályozza az Ukrajnának, mint az európai országokba irányuló gázszállítások tranzitországának kiiktatását célzó orosz tervek megvalósítását, azaz a Török Áramlat megépítését.

Technika
Illegális Putyint mémesíteni

Törvény védi a közszemélyek jó hírnevét, így a róluk készült vicces fotókat sem lehet megosztani. Putyin háborút indított a mémek ellen.

Az új kiberfegyver levadássza, aki kibújna a cenzúra alól

Aki talált alternatív megoldást a blokkolt tartalmak eléréséhez Kínában, most azokat is levadássza a kormány új kiberfegyvere.

Az olcsó Apple Watch a legmenőbb

Hiába, hogy az Apple neve egybeforrt a számítástechnikai luxuscikkekkel, a vásárlók mégis az olcsó modelleket keresik – legalábbis az Apple Watch esetében ezt mutatják a felmérések. Bár a drágább modellekért 17 ezer dollárt is fizethetünk, a potenciális vásárlók több mint fele a 349 dolláros Apple Watch Sportot akarja megvenni.

Az oroszok a jövő szupertankját tervezik

Május 9-én, a Győzelem napján tartott moszkvai felvonuláson mutatják be hivatalosan is az orosz hadsereg legújabb harckocsiját, a T–14 Armatát. Az oroszok 15 éve fejlesztik a típust, ami szokatlan módon nem a sci-fi, hanem a használhatóság irányába indult el, ráadásul nem is egy járműről van szó, hanem egy egészen új járműcsaládról. Az Armata alapjára óriási ágyút vagy lángszórót is szerelhetnek majd.

Tudomány
Ritka betegségben szenvedő orosz lehet az első fejátültetett

Egy nagyon ritka genetikai betegségben, spinális izomatrófiában szenvedő 30 éves férfi jelentkezett az első fejátültetésre, amelyet a témával régóta foglalkozó olasz orvos, Sergio Canavero hajtana végre két-három éven belül – írja az MTI.

VANNAK EMBEREK, AKIK IMMÚNISAK A MÁSNAPOSSÁGRA

Az alkohol szervezetre gyakorolt hatásait régóta vizsgálja már a tudomány, és még régebb óta a mérsékeltebben tudományos igényű közvélemény. A tudósok mára nagyon sok mindent tudnak arról, hogyan működik az alkohol, de meglepő módon van egy piálással kapcsolatos terület, ami nem különösebben kutatott, és máig nem tiszta, hogy pontosan mi is a jelenség működési mechanizmusa.

Megtalálták a poklot

Pokoli bolygó titkait fedték fel svájci csillagászok, akiknek sikerült meghatározni az égitest felszínén uralkodó hőmérsékletet és a szelek átlagos sebességét is.

A kannabisz lassíthatja a rákos sejtek növekedését

A kannabisz lassíthatja bizonyos rákfajták növekedését a haifai Technion egyetemen kutató izraeli tudósok első laboratóriumi eredményei alapján – értesült a Háárec című újság.

Kultúra és szórakozás
Kiszivárgott a netre a Trónok harca 5. évad első négy része

Az HBO-nál nem telt jól a hétvége.

Kiszivárgott egy jelenet a Ted 2-ből

Vasember és Hulk látványos verekedéséhez hasonlóan a Ted 2 egyik részletét is a vasárnapi MTV díjkiosztó gálához időzítették a nagy stúdiók. Ezúttal azt a jelenetet láthatjuk Seth MacFarlane legújabb vígjátékából, amikor Mark Wahlberg és a kanos kismackó egy ügyvédnő (Amada Seyfried) előtt próbálják bebizonyítani, hogy egy plüssmaci is ember. Mondjuk egy hasonló részlet már az előzetesben is volt.