Hírlevél fejléc 2015. március 29.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk ismét készült nektek az éppen aktuális újdonságokkal. Ha a szünetben időtök engedi, olvassátok bátran! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Közpénzből spekulációs pénz? - Miért volt a Quaestornál állami pénz?

Számos kérdőjelet, egyebek mellett jogi és szabályozási kérdéseket vet föl az, hogy állami pénzt a Quaestor nevű, azóta csődvédelmet kért befektetési vállalkozásnál tartottak. Érdemes a fölmerülő kérdések közül néhányat számba venni.

Görögország csődközelben a Fitch szerint!

A Fitch Ratings péntek este akcióba lendült és leminősített Görögország hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát. A hitelminősítő döntését elsősorban azzal indokolta, hogy megnőtt a görög csőd valószínűsége.

Háború a devizahitelesekért: érdekes adatok kerültek elő

A végtörlesztés időszakához hasonló hitelkiváltási hullámot hozhatnak az elszámolások a következő hónapokban, hisz egyre több bank áll elő kedvező hitelajánlattal az elszámoláson és forintosításon áteső ügyfelek számára. Megnéztük, a végtörlesztés 2011 szeptemberétől 2012 februárjáig tartó időszakában mely pénzügyi intézménynél kötöttek ki végül az ügyfelek.

A svájciaknak is túl drága frankkal vásárolni

Amióta a svájci jegybank elengedte a frankot, a svájciaknak nagyon megéri a szomszédos országokban vásárolni. Bár ezzel saját gazdaságuknak tesznek be. Svájcban már adóreformokat sürgetnek.

Technika
Az EU szerint iratkozzunk le a Facebookról

Az európai átlagfelhasználó csak így tud kikerülni az amerikai titkosszolgálatok látóteréből az Európai Bizottság szerint.

Ne rettegjen, ha pénzt kell költeni a neten!

Ma már szinte muszáj online vásárolni, de hogyan lehet biztonságosan?

Tízmilliárdos felvásárlásra készülhet az Intel

Az Intel tárgyalásokat folytat az Altera nevű cég vezetésével arról, hogy felvásárolná őket - írja a Wall Street Journal üzleti napilap. A megállapodás részletei ismeretlenek, és még az is előfordulhat, hogy végül nem valósul meg a 10,4 milliárd dollárt piaci értékű vállalat beszerzése.

Ha +235 kezdetű számról hívják, ne vegye fel!

Megszaporodtak az országban az utóbbi hetekben az Afrikából érkező telefonhívások, ma már szinte mindenkinek akad olyan ismerőse, akit egzotikus, kétszázas kezdetű országhívó kóddal csörgettek meg. A cél logikusan az lenne, hogy a visszahívással emelt díjas hívásokba kényszerítsék a hiszékenyebbeket, külföldi számra viszont ez nem működik. A telefonszámla ettől még lehet horribilis, de magyar szolgáltatókon kívül senki nem keres ezen. Mit tehet, ha bedőlt, és mi ennek az egésznek az értelme?

Tudomány
Mégsem fulladt II. Lajos a Csele-patakba?

A történészek mindeddig egyetértettek abban: a királygyilkossággal kapcsolatos feltételezések nem bizonyíthatók, a legvalószínűbb forgatókönyv a mohácsi csata tragikus végkifejletére az, hogy II. Lajos menekülés közben fulladt bele a megáradt patakba. Ám egy új orvosszakértői vélemény – két magyar orvos, Nemes István és Tolvaj Balázs kutatása – kétségbe vonja, hogy a csatamező közelében valóban a király tetemét találták meg és temették el később ünnepélyes körülmények között.

Magyar lett Európa legfontosabb fiatal kutatója

Idén a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora, Kőszegi Botond kapta az Yrjö Jahnsson-díjat, amit kétévente osztanak ki a legfontosabb elméleti, vagy alkalmazott kutatásokat végző 45 évesnél fiatalabb közgazdászoknak.

Szeretsz, tehát létezem!

Sokszor első pillantásra érthetetlennek tűnik, miért maradnak benne emberek olyan kapcsolatokban, amelyekben lelkileg és fizikailag is kínozzák, gyötrik őket. Csak tűrnek és tűrnek. A hétköznapi élet Teréz anyái? Vagy a fájdalomküszöbük van magasabban? Az együttérzés és az önfeláldozás határai emberek millióinál mosódnak össze, jelentős népegészségügyi problémát teremtve ezzel.

Könnyebben fókuszál, ha gondtalan

A negatív gondolatok leírva olyanok lehetnek, akár a spirál, amely egy elkerülhetetlen lyukba vezet. A depressziós hajlam a csapdába esést és a kiút megtalálásának hiányát okozhatja. Ez azért lehet, mert ilyenkor a depresszió „irányítja” az elmét és a hangulatot, ami miatt adott esetben bezárkózik egy kis szobába a szenvedő alany.

Kultúra és szórakozás
Brutális lett Jake Gyllenhaal bokszolós filmje

tt az első előzetes Jake Gyllenhaal legújabb filmjéhez, a Southpaw-hoz, amihez a majdnem Oscar-díjas sztár 6 hónapon át napi 6 órát edzett, és 6 kiló izmot szedett össze, csak hogy hitelesen alakíthassa azt a bokszolót, aki 50 Centet akarja kiütni a ringben.

A szólásszabadság bátor képviseletéért kap díjat a Charlie Hebdo

PEN-díjat kap májusban New Yorkban a Charlie Hebdo párizsi szatirikus magazin, amelynek szerkesztősége ellen januárban terrortámadást követtek el szélsőséges iszlamisták - írja az MTI.