Hírlevél fejléc 2015. március 2.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk ismét készült nektek az aktuális hírekkel. Reméljük találtok számotokra érdekes és figyelemfelkeltő cikkeket. Nagyon köszönjük a javaslatokat! Ha a jövőben is lennének ötleteitek, hívjátok fel rá a figyelmünket!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Buda-Cash-botrány: sikkasztás a vád

Sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozás indult a Buda-Cash-ügyben, a brókerház vezetőit még nem hallgatta ki a rendőrség - közölte a Buda-Cash vezérigazgatóját, Tölgyesi Pétert védő Bánáti János szombaton a Hír TV-vel.

Már pénzt is spórolhat, aki menekül az IMF-től

Miközben az elmúlt napokban eldőlt, hogy a 2010 május óta fennálló (bár az alatt többször kibővített és módosított) görög nemzetközi hitel-megállapodás az új kormány irányítása alatt is megmarad, addig Írország után Portugália is a korábban felvett IMF-hitelek gyorsított visszafizetése mellett döntött.

Négy pláza már döntött, nyitva maradnak vasárnap is

A vasárnapi nyitva tartás korlátozásának március 15-i bevezetése után is nyitva tartanak majd a plázák Veszprémben, Sopronban, Pécsen és Szombathelyen, egy zalaegerszegi kiskereskedelmi központ viszont zárva lesz majd a hét utolsó napján.

Brüsszel szerint uniós jogot sért a tervezett német autópályadíj

A külföldiek hátrányos megkülönböztetésével uniós jogot sért a tervezett német autópályadíj az Európai Bizottság szerint - írta pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin.

Technika
Mit adtak nekünk a 3d nyomtatók? Repülőgép-hajtóművet!

Ausztrál kutatóknak sikerült elkészíteniük a világ első, 3d nyomtatóval készült repülőgép-hajtóművét. Ez olyan áttörést jelent, ami forradalmasíthatja a repülőgépgyártást. Az egy évig tartó kutatást Xinhua Wu professzor, a Monash Egyetem gyártási igazgatója vezette, az Amaero Engineering támogatásával.

Továbbra is az Android és az iOS uralja a mobilpiacot

Az Android és az iOS tavaly szinte teljesen kiszorította a többi szereplőt a mobil operációs rendszerek piacáról – írja az MTI International Data Corporation (IDC) negyedéves felmérése alapján.

Saját magát látja el árammal az Eiffel-torony

Két új szélturbinát kapott Párizs emblematikus látványossága, az Eiffel-torony. A VisionAIR5 típusú turbinákat a megújuló energiára specializálódott Urban Green Energy nevű cég tervezte.

Futhatsz, de akkor fáradtan fogsz meghalni

A harcászatban bevett dolog légi támogatást nyújtani a szárazföldi egységeknek, így abban még nincs semmi meglepő, hogy ezen az afganisztáni bevetésen is egy AC–130H Spectre kísérte a csapatokat. Az már más kérés, hogy egy ilyen mészárlás után mi dolga marad a gyalogságnak –mármint azon kívül, hogy kiskanállal összeszedik a maradványokat?

Tudomány
Fukusimában még mindig baj van

A helyi hatóságok és atomenergetikai szakértők szerdán ellenőrzést tartottak Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, ahonnan a héten radioaktív víz szivárgott az óceánba.

Rejtélyes álomkór tört ki Kazahsztánban

Tömeges álomkór sújt egy kazahsztáni falut, Kalachit. A lakosok látszólag ok nélkül, a nap legváratlanabb pillanataiban tudnak álomba zuhanni, de senki nem tudja, hogy mitől. Az első esetek még 2010-ben történtek, de azóta a helyzet tovább romlott: már több hasonló esetről számoltak be két közeli városból is.

AZT HISZI, A NARANCSLÉNEK A NARANCSTÓL VAN OLYAN JÓ ÍZE? HAHAHAHAHA!

100%-os gyümölcstartalom. Tartósítószer nélkül. Nem koncentrátumból. Nagyjából ezek azok a feliratok egy narancslé dobozán vagy üvegén, amelyek látták az egyszeri vásárló elégedetten csettint, és annak boldog tudatában fogyasztja el a gyümölcslét, hogy az pont olyan, mintha épp most szedték és facsarták volna frissen.

Soha nem emelkedett még ekkorát a tengerszint

Páratlan mértékű, 128 milliméteres tengerszint-emelkedést zajlott az Egyesült Államok északkeleti partjainál, New Yorktól északra 2009-2010-ben – írja az MTI. Ekkora mértékű, két év közötti tengerszint-emelkedés példa nélküli, 850 évente egyszer fordul elő az árapályszint mérésének teljes történetében.

Kultúra és szórakozás
Az Indexről értesült az MNB, hogy megvették a Munkácsyt

Az internetről értesült Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár-program vezetője, miszerint megvásárolták a Munkácsy trilógia tavaly elszállított darabját, a Krisztus Pilátus előtt című festményt. Mint azt korábban mi is megírtuk, a debreceni Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László polgármester, akik bejelentették, hogy a kormány megvásárolja az említett Munkácsy képet. A debreceni haon.hu is kész tényként kezeli, hogy a képet már megvették.

Kedden tárgyalják a reklámadót

Kedden foglalkozik az országgyűlés gazdasági bizottsága a reklámadó kérdésével. A bizottság összehívását Lázár János hivatalos levélben kezdeményezte a reklámadóval kapcsolatos fejlemények miatt. Lázár levele szerint a jelenlegi reklámadó- szabályozás hatályba lépése óta két uniós eljárás indult.