Hírlevél fejléc 2015. február 13.

Kedves Hallgatók!

Most, hogy lezárult a vizsgaidőszak és új szemeszterünk elkezdődött, szakkollégiumunk ismét készült számotokra pár érdekességgel. Reméljük, hogy az itt összegyűjtött aktualitások elnyerték tetszéseteket és hozzájárultak ismereteitek bővítéséhez. Az új félévhez sok sikert, az elkövetkező bálhoz pedig jó szórakozást kívánunk!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Az életszínvonalad inflációja

Az infláció a pénzed legnagyobb ellensége. Láthatatlanul, de biztosan felfalja a vagyonodat, miközben látszólag a pénzed nem lett kevesebb. Ugyanannyi pénzed van, csak kevesebbet ér. Ugyanez igaz az életszínvonalad inflációjára is. Az életszínvonal, ami tegnap még vonzó volt, mára értéktelenné válik a szemedben, ezért kénytelen vagy még nagyobb áldozatokat hozni, hogy elérd a következő vonzó lépcsőfokot. Ami szintén értéktelenné válik pár hónapon, vagy éven belül.

Nyitva tartás: Szűk kiskapuk nyílhatnak a közepes boltok előtt

Bizonyos feltételekkel a közepes üzletek is működhetnének éjjel-nappaliként, ha elfogadják az erről szóló kormányrendeletet. A feltételek között szerepel, hogy az érintett bolt legyen 200 négyzetméternél kisebb, és éjjel dolgozzon egy olyan tulajdonos is, akinek legalább 20 százalékos tulajdonrésze van – írta meg korábban a Népszabadság. A pénteki Világgazdaság ezt azzal fejelte meg, hogy a kisebb Tesco Expresszek biztosan nem lesznek nonstopok, mert azoknál nem tudják biztosítani a tulajdonos jelenlétét.

11 katasztrofális hiba egy önéletrajzban

Önéletrajz nélkül esély sincs állásokra jelentkezni, ám el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi hibát is lehet véteni a CV-kben. A Huffington Post összeszedett olyan jellemző hibákat az önéletrajzokban, melyek akár egy állásra történő jelentkezésnél komoly zakóval is járhatnak.

Itt a GDP-adat, nagy a meglepetés!

Az adat nagy meglepetést jelent, hiszen az elemzők egységesen lassulásra számítottak: úgy gondolták, hogy az éves index a 3. negyedévi 3,2%-ról 2,8%-ra mérséklődik. (Sőt, ez a naptárhatással kiigazítva valójában 2,6-2,7%-os várakozást jelentett.) Ehhez képest a 3,3%-os index minimális gyorsulást jelent, de még fontosabb, hogy az előző negyedévhez képest 0,9%-os volt a bővülés.

Technika
Betiltják az okosórákat a vizsgákon

Egyre több egyetemen és főiskolán tiltják ki a vizsgákról a mobilok után az okosórákat és okoskarkötőket is, mivel ezekkel az apró számítógépekkel is lehet puskázni.

Sokkal kevesebb a lopás, mióta távolról letilthatók az okosmobilok

London, New York és San Francisco városának statisztikái szerint jelentősen csökkent az okostelefonok ellopásának száma, amióta lehetővé vált az eltűnt készülékek távolból történő deaktiválása.

A Samsung szerint nem kémkedik az okostévéje

A cég szerint az otthoni beszélgetéseket nem figyeli a televízió, csak a jogi tájékoztatás volt rossz hozzá.

Vigyázat, traffipax a láthatáron!

Tavaly közönségdíjat nyert a Traffi Hunter az IVSZ által szervezett Appra magyar! versenyen, idén már a fődíjat vitte el. Az autósokat segítő alkalmazás mindhárom mobilos platformon népszerű, több százezren töltötték le. Az alapító Borbély Rolanddal beszélgettünk.

Tudomány
NEM KELL TENGER A HADITENGERÉSZETHEZ

Furcsa lehet, hogy tenger nélküli országnak haditengerészete legyen, mégis több ilyenről tudunk. Kazahsztán és Azerbajdzsán például a hatalmas Kaszpi-tengeren állomásoztat katonai erőket, ami valójában egy tó. Svájcnak és Burundinak pedig határőr hajói vannak a határtavaikon. Ezek az erők azonban nem elkülönített katonai egységek, hanem más fegyveres egységek részeként működnek.

Angolul kezdett beszélni a kómából ébredő kínai nő

Kéthetes kóma után tért magához egy idős nő Kínában, de ébredés után kiderült, hogy elfelejtette az anyanyelvét, és csak a harminc éve nem használt angolt beszéli.

Akár be is téphettek a dinoszauruszok

Egy legalább 100 millió éves, fosszilizálódott pszichedelikus gomba arra utalhat, hogy a dinoszauruszok alkalomadtán könnyen hallucinálhattak.

Legenda vagy valóság Platón meseországa, Atlantisz?

Sokan történelmi tényként kezelik, mások egyszerű legendának hiszik – utánajártunk, vajon létezhetett-e Platón meseországa.

Kultúra és szórakozás
Hatalmas Valentin-napi rekordot várnak A szürke ötven árnyalatától

A valaha volt legnagyobb Valentin-napi nyitóhétvégét várják A szürke ötven árnyalatától. A forgalmazó abban reménykedik, minden eddigi rekordot megdönt a film. A Universal and Focus Features legalább 50 millió dolláros bevételt vár a filmtől, de ezek a legalacsonyabb becslések, valójában inkább 80 milliót tippelnek. A film 3645 amerikai moziban nyit a hétvégén.

Havas Jon, az Éjjeli Őrség és a vadak is magyarok

A Trónok harca kaszkadőrei 2012 óta zsinórban negyedszer nyerték meg kiütéssel az amerikai színészszakszervezet kaszkadőrdíját. Ráadásul idén ismét vannak magyarok a győztesek között: Párdányi Domonkos csapata, akik közül sokaknak ez már a második SAG-díja. Párdányi a negyedik évad forgatása idején épp az Exodusban volt Christian Bale dublőre, ezért most a csapat rangidős kaszkadőrét, Szabó Gáspárt faggattuk a Trónok harca negyedik évadáról az új filmje forgatási szünetében.