Hírlevél fejléc 2014. november 28.

Kedves Hallgatók!

Szakkollégiumunk ismét összeállította hírlevelét az éppen aktuális hírekkel és újdonságokkal. Reméljük, hogy a közelgő vizsgaidőszak és az egyre sokasodó zh-k ellenére is tudtok majd időt szánni az aktualitások olvasgatására. Tanulmányaitokhoz és az elkövetkező megmérettetésekhez sok sikert kívánunk!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Soha nem látott számok: így estek mélybe a banki kamatok

Bár a bankok már elszámolták várható devizahiteles veszteségeik nagy részét, egyelőre ez meg se kottyant a lakossági hitelezésnek. A lakáshitelek kihelyezése egy év alatt 48%-kal emelkedett idén októberre, a személyi kölcsönöké pedig 44%-kal. A vállalati hitelezésben az MNB következetesen fordulatról beszél, az adatok alapján azonban ez nem ilyen egyértelmű. A betétállományok szépen duzzadtak októberben - a háttérben ismét a területalapú támogatások állhatnak. A banki kamatok többsége a rendszerváltás óta nem látott mélypontra esett mára.

Már megint visszazuhant az infláció

Ismét mélypontjára került az euróövezeti infláció novemberben: a HICP kosár éves árváltozása pusztán 0,3 százalék volt, ami 0,1 százalékpontos visszaesést jelent októberhez képest. A piac számított erre, ugyanakkor ezzel már szinte biztosra vehető, hogy az Európai Központi Bank decemberi ülését felfokozott várakozások övezik majd.

Forintban vagy devizában érte meg eladósodni?

Kiszámoltuk, hogy egy 2007 elején 20 évre felvett 7 millió forintos hitel esetén, a visszatérítésből adódó tartozáscsökkenés, illetve a kamatszintek helyreállítása után a forint vagy a svájci frank alapú hitelt érte meg felvenni.

EU: 24 millió munkanélküli

Októberben az EU-ban több mint 24 millióan voltak állás nélkül az Eurostat becslése szerint, 18 millióan az euróövezetben. Az uniós munkanélküliségi ráta nem változott az előző hónaphoz képest, de az egy évvel korábbi adatokhoz mérve csökkenés látható. Az EU egészében 10 százalék volt a munkanélküliek aránya, az eurózónában 11,5 - tavaly ezek a mutatók 10,7 és 11,9 százalékon álltak.

Technika
Januárban jön az új görbemobil

Az LG G Flex 2 sokkal jobb lesz elődjénél. Azt nem is szerettük. Az Android Authority mobilos blog belső információi szerint a Las Vegas-i CES-en fog debütálni a legújabb ívelt kijelzőjű okostelefon, az LG G Flex 2.

Hihetetlenül sokat ér az Apple

Újabb rekordot döntött meg az Apple az tőzsdén: a részvényárfolyam emelkedése miatt egy időre 700 milliárd dollár fölé nőtt a vállalat piaci kapitalizációja, vagyis a tőzsdei adatok alapján számolt piaci értéke. Később a részvényárak némileg visszaestek, így záráskor ez az érték 693,53 milliárd dollár volt.

Fenékhez simuló pisztolyt alkottak a brazilok

Nehéz megreformálni az önvédelmi fegyverek piacát, de a brazil Taurus most előállt valami érdekessel.

Telefonnal fizethetnek a Telekom ügyfelei

Műszaki szempontból már a nyáron bevezetésre kész volt az okostelefonokba épített bankkártya, de majdnem fél évet kellett várni arra, hogy a sikeres tesztüzem után nyilvánosan is elérhetővé tegyék az új szolgáltatást. Úgy látszik nem volt egyszerű tisztázni, hogy a résztvevő partnerek mekkora részesedést kapjanak a telefonnal intézett pénzügyi tranzakciókból. Most elindul ugyan a MobilTárca, de egyelőre csak azok vehetik igénybe, akik a Telekomnak és az OTP-nek is ügyfelei. A Vodafone azt ígéri, hogy 2015 elején indítja el a saját mobilos pénztárcáját.

Tudomány
Ne jutalmazza a gyereket édességgel

Hogy mennyire lesznek a gyerek fogai épek élete során, nagyban függ azoktól a szokásoktól, amelyeket a szülő kisgyerekkorban alakít ki.

Cápatemető Kanadában

A mindennek, csak barátságosnak nem mondható Beaufort-tengeren fekvő és krudélis arktikus klímájáról hírhedt Banks-szigeten több mint nyolcezer eocén-időszaki cápafogat találtak. A leletanyag feldolgozását összefoglaló tanulmányt most publikálták a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban.

Ezért isznak az angolok teát

A növényi kórokozók, vagyis az emberiség történelmét is megváltozató gombák, baktériumok és vírusok sokszínű világába kalauzolta el növénykórtani előadásában a hallgatókat Palkovics László a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott előadásában.

Nemi úton hosszabb ideig terjed az ebola

A fertőzés veszélyének minimalizálása érdekében azt javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebolából felépülő férfiaknak, hogy három hónapig tartózkodjanak a nemi élettől, mivel az ondóban még hosszú ideig jelen lehet a vírus.

Külföld
Oil Enters New Era as OPEC Faces Off Against Shale; Who Blinks as Price Slides Toward $70?

OPEC’s decision to cede no ground to rival producers underscored the price war in the crude market and the challenge to U.S. shale drillers.

Erzfeinde im Nahen Osten: Saudi-Arabien eröffnet Öl-Krieg gegen Iran

Der mickrige Ölpreis kostet Saudi-Arabien Milliarden. Doch die Scheichs nehmen die Verluste hin - um den Erzfeind Iran zu treffen. Mittelfristig schaden sie mit der Dumping-Taktik aber auch ihrem wichtigsten Partner: den USA.