Hírlevél fejléc 2014. november 7.

Kedves Hallgatók!

Most az őszi szünet után szakkollégiumunk ismét megjelenteti hírlevelét, melyben igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb aktualitásokat és a hozzá kapcsolódó híreket. Reméljük, hogy az itt megszerzett ismeretek érdemben bővítik majd látókörötöket és tájékozottságotokat. Ha van hozzá időtök és kedvetek, olvassátok bátran. Az elkövetkező zh időszakra pedig sok sikert kívánunk!

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Megcsúsztak az ellenőrzésen a csúszásmentesítős cégek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) észrevette, hogy több vállalkozás 2012-től kezdve egyeztetett az útszóró só és egyéb csúszásmentesítő anyagok beszerzésére kiírt közbeszerzéseken a beadandó árakról, és a pályázatokat felosztották egymás között. A vállalkozások ellen versenyfelügyeleti eljárást indítottak és előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat tartottak.

Veszélyben a tranzakciós adó - Hajba kaptak a nagyok

Továbbra sem tudnak zöld ágra vergődni az uniós tagállamok a pénzügyi tranzakciós adó közös rendszeréről szóló irányelvtervezetet illetően, amit a tervek szerint 2016-ban vezetnének be. 11 tagállam már jelezte csatlakozási szándékát, de újabb félelmek ütötték fel fejüket az adó létjogosultságát illetően

Kétmilliárd eurót törlesztettünk

2008 őszén az Európai Bizottsággal kötött hitel-megállapodásban meghatározott törlesztőrészletet, két milliárd eurót 2014. október végén Magyarország átutalta az Európai Központi Bank számlájára, a technikai elszámolás után a mai naptól csökken az államadósság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Egyre kevésbé bízunk a biztosítási ügynökökben

Minden negyedik emberre rásóz egy biztosítást egy átlagos ügynök, a lakosság viszont egyre gyanakvóbb velük szemben. A bankoknál az OTP vezetett, a biztosítóknál az Allianz és az Aegon. Banki terméket bankban veszünk, biztosítást viszont nagyon gyakran ügynöktől vagy online. mondjuk az ügynökök a banki termékeket nem is igazán értik vagy ismerik a Medián felmérése szerint.

Technika
Elkapták az online drogbiznisz királyát

Letartóztatták az online drogterjesztéssel foglalkozó Silk Road 2.0 üzemeltetőjét San Franciscóban – írja az FBI tweetje nyomán a Business Insider, a lap szerint a férfi, Blake Benthall a SpaceX munkatársa lehet vagy lehetett a Facebook alapján.

A magyar hatóságok egyre többször kérnek adatokat a Facebooktól

Egyre többször kérnek felhasználókkal kapcsolatos adatokat a Facebooktól a magyar hatóságok, derül ki a közösségi oldal átláthatósági jelentéséből. A friss adatok szerint 2014 első félévében összesen 57 alkalommal érkezett kormányzati megkeresés a Facebookhoz, amelyekben összesen 78 személyes profillal kapcsolatban érdeklődtek.

Speciális lőszer 3D-fegyverekhez

Új, speciális töltény kifejlesztésére volt szükség, hogy egy kevésbé megbízható, 3D-nyomtatott fegyver se robbanjon szét az ember kezében.

Nyomon követi a biciklit az app

Nyomon követhetjük a kerékpárt a Velotrack közösségi appal. A beépített fekete doboz a lopások felderítésében is segít.

Tudomány
Napi egy tabletta a HIV ellen

Már benyújtotta az engedélyeztetési kérelmét az amerikai Gilead Sciences arra a HIV-ellenes tablettára, amit a mostani kezelésekhez képest kis dózisban kell beszedni, és a mellékhatásai is enyhébbek. A cégnek komoly portfóliója van HIV-gyógyszerekből.

Szobahőmérsékleten lehet gyémántot gyártani

Az amerikai Purdue Egyetem munkatársai fémeket akartak megerősíteni egy újfajta módszerrel, de ehelyett rájöttek, hogy grafitból nagyon egyszerűen tudnak szintetikus nanogyémánt filmet előállítani. Ezeket a rendkívül kicsiny gyémántokat bioszenzorokban, üzemanyagcellákban és számítógépes csipekben tudják majd felhasználni.

A drónokat lelövik, ugye?

Az alacsonyan száló drónokat általában mesterlövészek vagy helikopterek szedik le az égről, de sajnos nem elég hatékonyak. Ezért vezetnek be Kínában egy lézeres légvédelmi rendszert, amivel az észlelést követően 5 másodpercen belül megsemmisíthetők a pilóta nélküli gépek.

WHO: gyorsan öregszik a világ

Egyre több a hatvan év feletti ember a világon: számuk a jelenlegi 841 millióról kétmilliárd fölé emelkedhet 2050-ig - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) öregedésről szóló tanulmányában.

Külföld
Maybe this central bank will bail out gold

Blame gold's free fall on the Fed, but if a long-shot referendum passes it could be the Swiss National Bank that stops it. Gold has been dropping as the dollar has been strengthening on better U.S. data and also as the Fed gets closer to the day it will start raising interest rates.

Kiew wirft Russland Truppenbewegungen vor

Aussage gegen Aussage: Sowohl Kiew als auch Moskau werfen sich gegenseitig Provokation vor. Die Ukraine spricht von einer russischen Panzerkolonne, die über die Grenze bei Lugansk gerollt sein soll.