Hírlevél fejléc 2014. október 15.

Kedves Hallgatók!

Csakúgy mint az előző szemeszterekben, szakkollégiumunk idén is tartalmas és élményben gazdag programokkal várja az érdeklődőket. Ezúttal is összeállítottuk nektek szokásos hírlevelünket az éppen aktuális eseményekkel. Ha időtök engedi, olvasgassátok bátran! Reméljük, hogy az itt felsorolt hírek érdemben hozzájárulnak majd ismereteitek bővítéséhez. A jövőre nézve pedig eredményes félévet kívánunk.

A szerkesztő: Soós Bálint András

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Itt az elszámolási törvény

Elfogadta a parlament szerdán az elszámolási törvényt, amely alapján a bankoknak el kell számolniuk ügyfeleikkel az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt keletkezett túlfizetéseket.

IMF: Javultak Magyarország kilátásai

A korábbi előrejelzéseknél nagyobb magyar gazdasági növekedésre számít az IMF, de 2015-től így is lassulásra számítanak. A régióbanLengyelország az éltanuló, a világ vezető gazdaságai közül Kína GDP-je fog a leggyorsabban nőni.

Miért kell az új forint?

A régi bankjegyek elavultak, már nem felelnek meg a követelményeknek, például azért, mert gépeknek és autómatáknak is fel kell tudniuk ismerni őket. Az új bankók szabad szemmel nézve nagyon hasonlítanak majd a régiekre, de fény felé vagy UV-lámpa alá tartva sok újdonságot felfedezhetünk.

Kivonul a lakossági piacról a Citibank

A Citigroup világszerte 11 országban értékesíteni szándékozik lakossági üzletágait, köztük Magyarországon is. Tehát a közlemény szerint nem a kormány bankokra kivetett különadói és egyéb intézkedései miatt vonul ki a bank a lakossági üzletágból. Egyszerűen csak nem elég nagy piac számára Magyarország.

Technika
Fizethetünk is a Facebook csevegő appjával

A Paypalhoz hasonló, felhasználók közti fizeti megoldás kidolgozásán fáradozik a Facebook. Az új funkció a Messengerben lesz elérhető.

Megfigyeli felhasználóját a Windows 10 tesztverziója

A felhasználói szokásokról adatokat gyűjtó funkció a végleges verzióban már nem lesz

Drón kapta el a részeg fiatalokat

A Qube kvadrokopternek köszönhetően pár perc alatt elkapták a rendőrök az ittas vezetésen kapott fiatalokat, akik a kukoricásba futottak be az éjszakai igazoltatás elől.

Több a mobil a világon, mint az ember

A világ mobilszolgáltatóit tömörítő szövetség, a GSMA legfrissebb felmérése szerint több mobileszköz van ma már használatban, mint ahányan a Földön élnek. A mobileszközök alatt a szövetség a hagyományos és okos mobiltelefonokat és tableteket érti.

Tudomány
Leszállni készül a Philae: történelmi landolás, magyar részvétellel

Mérföldkő a Naprendszer kutatásában: a Rosetta szonda leszállóegysége, a Philae hamarosan megveti lábát az üstökösön. Nemcsak a környezetét és a felszínét, hanem a belsejét is alaposan szemügyre veszi.

Az atomban bízzunk vagy az imában?

Megvédhet egy festékágyú a világvégétől? A NASA tényleg képtelen megtalálni a Földre veszélyes égitesteket? Fizessünk sokat a meteorvédelemért, vagy elég, ha imádkozunk? A jelek szerint jó az utóbbi; egyelőre mást nem tehetünk. Ha csak ötven év múlva jön az apokalipszis, még megúszhatjuk; ha három héten belül, akkor nem biztos.

Áttörést értek el a cukorbetegség gyógyításában

A Harvard Egyetem egy professzora, illetve a vele dolgozó csapat komoly áttörést ért el az egyes típusú cukorbetegség egy lehetséges gyógymódjának kidolgozásában: először sikerült nagy, milliós mennyiségben előállítani az inzulintermelésért felelős sejteket. Ez a mennyiség már ahhoz is elég lehet, hogy a betegekben transzplantációval pótolják ezeket a sejteket.

Fél éven belül lehet ebolavakcina?

Oroszországban fél éven belül lesz oltóanyag az ebolavírus ellen – jelentette a lenta.ru orosz hírportál vasárnap. Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter ezt a Rosszija 1 állami televízió szombat esti adásának nyilatkozott, azt mondta, hogy vezető orosz virológusok három oltóanyagon is dolgoznak – írja az MTI.

Külföld
China banking crisis? Here's what it might look like

It's time to keep a close eye on China's banks. As Beijing scrambles to prop up a slowing economy and cooling real estate market, the government last week announced measures to make it easier for households and developers to borrow more money.

Frankreich kopiert Schröders Reformen

Frankreichs Premierminister Valls wandelt auf den Spuren Gerhard Schröders und greift die üppigen Leistungen der Arbeitslosenversicherung an. Zudem endet die „Supersteuer“.