Hírlevél fejléc 2014. május 28.

Kedves Hallgatók!

A félév vége felé haladva, bízunk benne, hogy érdekes előadásokat sikerült meghallgatnotok a Szakkollégium keretében és sok jó élménnyel zártátok a szorgalmi időszakot. Próbáltunk számotokra újfent figyelemfelkeltő híreket szelektálni. Bízunk benne, hogy az összeválogatott hírek között mindenki megtalálja a számára érdekfeszítő cikkeket. Szeretnénk megragadni az alkalmat, és sok sikert kívánni Nektek az elkövetkezendő vizsgáitokhoz. Hajrá! ;)

A szerkesztők: Violetta, Virág

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
2,20-ig csökkenthetik a kamatot Matolcsyék London szerint

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető közgazdásza 2,20 százalékos alapkamatig folytatódó enyhítési ciklust valószínűsített kedden. Az előző kamatdöntés után érzékelt semleges irányultságról ismét enyhítésre hajlamosabb alapállásra váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, valószínűleg a fogyasztói árindex 0,1 százalékos éves összevetésű áprilisi csökkenésének hatására

Sokan vágják a fát a magyar gazdaság alatt

Állampapírba és értékpapírba vándorol a magyarok pénze. No, meg készpénzbe. A bankbetétek állományának csökkenése viszont egyáltalán nem jó hír az egész gazdaság állapota szempontjából, az állampapírok kiszorító hatással bírnak, ráadásul pénzt szívnak el a bankrendszerből, ami így a jelek szerint kevésbé tud a hitelezésre fókuszálni. A jegybank ingyenhitele sem tudta eddig bedurrantani a hitelezést. A bankrendszer így a magyar gazdaság növekedését sem tudja megtámogatni.

Kibővíthetik a kétgyerekesek adókedvezményét

A kormányzat szeretné elérni, hogy az egygyerekesek vállaljanak még egy gyereket, ezért bővített adókedvezménnyel sarkallnák újabb gyerek nevelésére a családokat. A 20 ezer forintos kedvezmény 40-50 ezerre nőhet.

Jövő héten dönt a Kúria a nagy devizahiteles ügyről

Június 3-án tárgyalja a Kúria Kásler Árpád árfolyamréssel kapcsolatos perét. Ezt követően jogegységi határozat is születhet, amely alapján a bíróságok korrigálhatják majd a problémás részeket a devizahiteles szerződésekben.

Technika
Ha sietsz, most ingyen megszerezheted a Google hihetetlen instant fordítóprogramját

Az iPhone-ra és Androidra is elérhető Word Lens a telefonunk kamerája segítségével fordítja le a feliratokat, és ami ennél is jobb, hogy ma egész nap ingyen letölthető. A kaliforniai cég nemrég vásárolta fel a programot készítő Quest Visualt, és első lépésként ingyenessé tették a programot, valamint a hozzá tartozó különböző nyelvi kiegészítőcsomagokat is

Így szabadulhat meg a Facebook-vírusoktól

Egyre többször lehet találkozni a Facebookon olyan alkalmazásokkal, melyek a felhasználók nevében posztolnak, és kéretlen üzeneteket jelenítenek meg az ismerőseik számára. Ezeket sokszor Facebook-vírusoknak hívjuk, de valójában nem hagyományos kártevők, és a vírusirtó sem véd ellenük.

Többé nem csaphatják be azzal, hogy nem olvasták a levelét

Egyes levelezőrendszereknél, például a Gmailnél alapbeállításban nem tudjuk követni elküldött leveleink sorsát. Ezen azonban egyszerűen változtathatunk. Gmailes levelünk sorsának követésében a MailTrack nevű Chrome-bővítmény segít. A települése után be kell jelentkezni Gmail-fiókunkba, illetve engedélyt adni a bővítménynek, hogy hozzáférjen levelezőrendszerünkhöz.

Sport
FTC: gólkontroll kamerák, kihangosított vezérszurkoló - a legmodernebb stadion

A Ferencváros stadionját építő Market Zrt. hivatalos Facebook-oldalán indokolta meg, hogy miért a Fradi új arénája lesz a legmodernebb stadion. Az átadás előtt álló létesítményt gólkontroll kamerarendszerrel látják el, míg a hazai vezérszurkoló külön mikrofont kap és kihangosítják a stadionban.

Tudomány
Egy szerethető okostojás - nem csak húsvétra

Ki ne hallott volna a Rubik Ernő által tervezett Rubik-kockáról? A magyar találmány bejárta az egész világot. De mi a helyzet a Mandorlával, a Radosza-gyűrűkkel vagy a Smart Eggel? Hallottál már róluk? Ha nem, hát épp itt az ideje.

Hivatalosan is itt van Az Új Csúcsobil, Amelyikről Már Minden Kiderült

Az LG magyar idő szerint kedd este rántott le a leplet új csúcskategóriás telefonjáról, az androidos G3-ról. Illetve a leplet már közel egy nappal előtte lerántották, így most csak bemutatták a készüléket.

Napelemes útburkolat lehet a jövő

Napelemes burkolattal kell lefedni az utakat, amelyek aztán fűtik is saját magukat és világítani is tudnak a sötétben. Ezen az ötleten dolgozik már évek óta egy házaspár és most már közösségi pénzből fejlesztheti tovább az ötletet.

Teszt
Igazán az az okos, aki ismeri saját magát

Az első kísérletek az inteligencia méréséről a 19. században jelentek meg, mikor az IQ -t az agy nagyságának mérésével határozták meg. Manapság más módszereket használunk az IQ leméréséhez - inteligencia tesztek.

Szórakozás
I. Soproni Fertő Tavi Sárkányhajó Fesztivál

Idén júniusban megrendezésre kerül az I. Soproni Fertő Tavi Sárkányhajó Fesztivál a Fertőrákosi öbölben, a strandon! Versenytáv 200 m. Két előfutam után történik a további besorolás. A csapatok létszáma 16-20 fő, a vegyes csapatokban minimum 8 női tag szükséges. Hajót, mentőmellényeket és kormányost a rendezőség biztosít. Dobost a csapatok hoznak, dobot a szervezők biztosítják. A résztvevők díjazása serleggel, éremmel, oklevéllel történik. Különdíjakra is lehet számítani. Ha egy felejthetetlen élménnyel szeretnétek gazdagodni, gyertek el mindenképp!

I. Soproni Fertő Tavi Sárkányhajó Fesztivál

Külföld
Leaders agree to review EU agenda at Brussels summit

EU leaders have agreed to re-evaluate its agenda after voters "sent a strong message", European Council President Herman Van Rompuy has said. Mr van Rompuy said leaders of the 28 member states had asked him to launch consultations on future policies.

Wenn Großbritannien gehen will, lasst es ziehen

Würde Großbritannien aus der EU austreten, hätte das für die Wirtschaft des Landes schlimme Konsequenzen. Der Schweizer Ökonom Thomas Straubhaar ist dennoch der Meinung: Lasst die Briten gehen!