Hírlevél fejléc 2014. április 30.

Kedves Hallgatók!

Igyekeztünk összeállítani Nektek erre a hosszú hétvégére egy érdekes hírlevelet. Ismét sok új dolog történt a nagyvilágban. Bízunk benne, hogy mindnyájan megtaláljátok a számotokra érdekesnek tartott híreket. Reméljük mindenki jól érezte magát a múlt heti, Király Júlia asszony által tartott monetáris tanácsról szóló előadáson. Nem maradt más hátra, mint, hogy teljes erőnkkel koncentráljunk feladatainkra, ehhez kívánunk kitartást, sok sikert a zh-khoz, valamint az elkövetkezendő vizsgaidőszakhoz. Végezetül ne feledjétek, május első vasárnapja anyák napja! ;)

A szerkesztők: Violetta, Virág

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Csökkent a fejlett országok részesedése a világ GDP-jében

Kisebb részét adja a világ összesített bruttó hazai termékének (GDP) a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 34 tagállama. Az OECD tagállamok 2005-ben a világ GDP-jének 60 százalékát adták, 2011-ben alig több, mint 50 százalékát.

A magyar méz háromnegyedét viszik külföldre

Magyarországon átlagosan 22-25 ezer tonna mézet termelnek évente - közölte Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetője szerdán az MTI-vel. A Méhek Napja április 30-a, amiről az OMME szervezésében május 1-jén emlékeznek meg nagyszabású rendezvénnyel Budapesten, a Városligetben.

MSZP: nincs elég pénz a nyugdíjakra

Az MSZP szerint úgy néz ki, hogy a jelenlegi mértékű nyugdíjakra nincs elegendő pénz az államkasszában és a Fidesz-kormány nem sokáig teheti meg, hogy nem vesz erről tudomást. Ezt Korózs Lajos, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Korózs Lajos sajtóhírekre hivatkozva közölte, jövőre 42 milliárd forint hiányzik majd a nyugdíjkasszából, két év múlva több mint 75 milliárd forint.

KSH: csökkentek a termelői árak

Az ipari termelői árak 0,6 százalékkal csökkentek márciusban az előző hónaphoz képest és 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Az ipar belföldi értékesítési árai és a forintban számolt exportárak egy hónap alatt egyformán 0,6 százalékkal csökkentek, tavaly márciussal összevetve a belföldi árak 2,5, az exportárak 1,6 százalékkal estek vissza - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Technika
A magyar szoftver, ami évente 60 millió ember életéért felel

Mátyásból nem csak az uralkodó volt király, a hasonló nevű szoftver is kategóriája legjobbjai közé tartozik. A hazai légiforgalmi irányítók által használt MATIAS azon kevés számítógépes program közé tartozik, amelyeknél egy szoftverhiba nem csak hangos felháborodást, hanem katasztrófát is okozhatna. Franciák fejlesztik, de magyarok tervezik, és érdekessége, hogy fejlettségben többek között a Franciaországban használt társát is lekörözi.

Elképesztő, mit tud a világ legkisebb 3D-nyomtató tolla

Amit rajzolunk a levegőbe, az életre kel egy kicsi és könnyű tollal. Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, hamarosan Magyarországon is megvásárolható a 3Doodle, a világ első 3D-nyomtató tolla. Ez a szerkentyű a levegőbe nyomtatja ki a tárgyakat, azonban meglehetősen termetes jószág. Nem úgy a Kickstarterre tegnap felkerült társa, amely mindössze 24 óra alatt már a célul kitűzött összeg háromszorosát is összegyűjtötte, ami remek visszajelzés a netes közönség részéről a fejlesztés várható fogadtatásával kapcsolatban.

Kibírná 72 órán át net nélkül? Most kipróbálhatja

Három napon át tartó offline kísérletet szervez az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete. Aki kibírja a netmentes napokat, az nem csak egy érdekes élményt, hanem ajándékot is kap. Május 8-tól 10-ig tartó kutatásra minden generációból három-három tagot keresnek. A résztvevők a három nap alatt nem használhatnak infokommunikációs eszközöket, internetet, tévét, rádiót, újságot. Telefont használhatnak, de csakis telefonálásra.

Felsőoktatás
Így tanulhattok a világ legjobb egyetemein teljesen ingyen

Egyre népszerűbbek az online egyetemi képzések - itt vannak azok az oldalak, amelyeken a legtöbb ingyenes kurzust találjátok. Az online tömegkurzusok felépítése éppen olyan, mint bármelyik egyetemi kurzusé, viszont a világ bármely pontjáról bárki beiratkozhat a képzésekre, méghozzá teljesen ingyen.

Tudomány
24 évesen van csúcson az agyunk

Amint átlépjük a 24 éves kor küszöbét, agyunk képességei apró lépésekben, de folyamatosan romlanak - állítják a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói. A hanyatlás elsősorban érzékelésünket, elemző- és reakcióképességünket érinti.

Csak csínján az alkoholporral!

Mojito-por, pizzára szórt tequila sunrise, cuba libre a tábortűz mellett. Nagyjából ezt ígéri a Palcohol, vagyis porított alkohol, amely hamarosan forgalomba kerülhet Amerikában. Utánajártunk, mi a valóság és mennyi a porhintés e fiatalokat megigéző termék körül.

Kijelölte a NASA a Marshoz vezető út állomásait

A kedden ismertetett grandiózus terv részletesen leírja, hogyan hidalhatná át az emberiség a Nemzetközi Űrállomás és a Mars-utazás közötti irdatlan szakadékot a 2030-as évekre. A jelenlegi űrrepülés (emberes űrtevékenység) az alacsony Föld körüli pályára, a 400 kilométer magasan keringő Nemzetközi Űrállomásra korlátozódik.

Sport
Illegális mászónak nyilvánítottak egy magyar hegymászót a Himalájában

Nem kapott engedélyt Szlankó Zoltán szolnoki hegymászó, aki a Himalája Lhoce nevű csúcsára igyekezett. A férfit illegális mászónak nyilvánították, és az idén már biztosan nem kap engedélyt a mászásra.

Szórakozás
Egyetemi Ökörsütés fergeteges bulikkal, koncertekkel

Az immáron hagyománnyá vált Valétálás előtti utolsó fergeteges bulit idén is megrendezik május 8-tól 10-ig Sopronban. A végzős egyetemisták illő módon elbúcsúztatják diákéveiket. A rendezvény kétnapos és több helyszínt is magába foglal, melynek programjain nem csupán a hallgatók, hanem bárki szabadon részt vehet. Az Ökörsütés szervezői idén is kitettek magukért, mely az alábbi sorokban olvasható programokból is kitűnik.

Ökörsütés

Külföld
Ukraine plant Referendum über territoriale Integrität

Die ukrainische Regierung will die Bevölkerung mittels eines landesweiten Referendums über die territoriale Integrität des krisengeschüttelten Landes abstimmen lassen. Ein Termin steht schon fest.

Ukraine crisis: Pro-Russian attack in Ukraine's Horlivka

Facebook is to start serving ads to third-party mobile apps via a new advertising network. It announced the move at the start of its F8 developers conference, which is being held in San Francisco.