Hírlevél fejléc 2014. április 14.

Kedves Hallgatók!

Végre elérkezett a tavaszi szünet és ezúton kívánunk nektek kellemes ünnepeket, lányoknak sok locsolót, fiúknak sok piros tojást. Viszont nehogy unatkozzunk, összeállítottunk nektek egy újabb izgalmas hírlevelet. Sok újdonság történt ismét a nagyvilágban. Természetesen szót ejtünk a magyarországi választásokról is. Ne felejtsétek, első nyilvános programunk április 23-án lesz, ahol dr. Király Júlia, az MNB volt alelnöke fog interaktív Monetáris Tanács szimulációt tartani a Monetáris Tanács döntéseiről, esettanulmányairól. Jelentkezni, kérdezni ezen az e-mail címen tudtok: ge_szakkollegium@ktk.nyme.hu
Addig is kellemes olvasgatást és jó pihenést a szünetben.

A szerkesztők: Violetta, Virág

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Megvan a Fidesznek a kétharmad

Eldőlt a billegő körzetek sorsa, a Fidesz-KDNP-nek ismét sikerült a kétharmad: 133 képviselőjük ül majd a 199 tagú Parlamentben. A töredékszavazatokon keresztül a matematika is csak matematikai eséllyel szólhat közbe.

Itt az újabb banki drágulás

Hétfőtől megszünteti korábbi számláinak értékesítését a Raiffeisen, emellett egyre több bank módosít alapvetően kínálatán. A bankszámlák "átcsomagolásában" sincs azonban teljesen szabad kezük a bankoknak.

Nincs jó hír a magyar nyugdíjrendszerről

Magyarország ugyan két év alatt három hellyel előrébb lépett az Allianz nyugdíjrendszerek fenntarthatóságának rangsorában, ám a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát fenyegető, növekvő kockázatokkal kell szembenéznie, mivel kimerítette második pilléres nyugdíj-finanszírozási forrását.

Az év végére gyorsulhat az infláció

Továbbra is a vártnál alacsonyabb az infláció Magyarországon. Az elemzők szerint év végére kerülhet 2 százalék közelébe vagy fölé, de akkor is a 3 százalékos cél alatt marad a fogyasztói árindex. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a márciusi adat régiós és historikus összehasonlításban is nagyon alacsony, és az elemzői várakozásoknál is kedvezőbb.

Felsőoktatás
A felsőoktatást is átszabnák Parragh Lászlóék

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöksége támogatja, hogy a felsőoktatásban is duális képzést vezessenek be minden olyan szakon, amelynek gazdasági kimenete van, továbbá egyszerűsítsék az átmenetet a közép- és a felsőfokú oktatás között, enyhítsenek a jelenlegi merev határon.

Hol szereztek diplomát az országgyűlés újoncai?

Jogász, nyelvtanár, geográfus és teológus is van az országgyűlés újoncai között. Hol végeztek azok a képviselők, akik először kapnak helyet a parlamentben? Utánajártunk. Van például, aki az idén felvételizik

Zseniális teszt: nyolcvan nyelvet kell hallás alapján megkülönböztetni

Teszteljétek, felismeritek-e mind a nyolcvan nyelvet! A játék nagyon egyszerű: hallotok egy hangmintát, amely alapján el kell döntenetek, a felsoroltak közül melyik nyelvet halljátok. Ha jól tippeltek, jön a nehezítés, és egyre több válaszlehetőséget kínál a játék.

Technika
Megújulnak az ATM-ek, elfelejtheti a PIN kódját

Sokáig science-fictionnek tűnt, de már valóság: az európai piacra lép tenyérleolvasós bankautomatáival a Fujitsu. A Spanyolországban gyártott Fujitsu ATM Series 100 gépekbe két új technológia is került, melyek közül a tenyérleolvasó PalmSecure tűnik érdekesebbnek.

Tudomány
Gond van a Nemzetközi Űrállomáson

Csak űrsétával lehet kijavítani egy komoly számítógéphibát, de a NASA szerint a hatfős legénység nincs veszélyben. Komoly számítógéphiba keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), a javításhoz az amerikai űrügynökség (NASA) bejelentése szerint űrsétára lesz szükség.

Magyar kutatók nagy felfedezése a genetikában

A Mendel-szabályokat áthágó új öröklésmenetet fedeztek fel egy öröklődő vesebetegség kapcsán magyar és francia kutatók. Bár a borsókkal bíbelődő brünni barátot, Gregor Mendelt méltán soroljuk a tudomány legbefolyásosabb alakítói közé.

Világelsőként hasonlították össze emberek és kutyák agyát magyar kutatók

Működés közben vizsgálták kutyák és emberek agyát magyar etológusok, és számos hasonlóságra bukkantak. A kutatók szerint részben ezek jelenthetik a magyarázatot arra, hogy miért működik olyan jól a kommunikáció, és miért olyan erős a szövetség a két faj között.

Sport
Besenyei ballonnak ment a Red Bull Air Race rovinji futamán

Véget ért a Red Bull Air Race második futama a horvátországi Rovinj felett. Az osztrák Hannes Arch mindössze 0,08 másodperccel előzte meg Bonhomme-ot, a japán Yoshihide pedig első alkalommal állhatott fel a dobogóra. Besenyei Péter nekiment egy ballonnak, így a kilencedik helyen fejezte be a versenyt.

Szórakozás
Április 15 éjfélig még kedvezményes elővételi jegyek

Vannak vidéki fesztiválok, amiket tényleg nagyon kár kihagyni és biztos, hogy az egyik legfájóbb hiány a soproni Volt Fesztivál lenne. Emlékszem még legelső, sok évvel ezelőtti éjszakai érkezésemre, amikor az a kellemes bizsergés magával ragadott: Fesztiválon vagyok! Akkor már rutinos Szigetjáróként tíz perc múlva már a rendezvény rabja voltam. Miért? Mert már maga Sopron és maga a helyszín még az éjszaka közepén is elvarázsolt, a fesztivál pedig a legszebb, még Diákszigetes emlékeimet hozta vissza.

Volt

Külföld
Jeder fünfte Lastkraftwagen ist leer unterwegs

Im europäischen Güterverkehr gibt es offenbar noch reichlich Raum für Effizienssteigerungen: Laut einer neuen Studie sind viele Lkw leer unterwegs. Hauptgrund soll eine gesetzliche Besonderheit sein.

Ukraine crisis: Pro-Russian attack in Ukraine's Horlivka

Pro-Russian activists have attacked another official building in east Ukraine, ignoring a deadline to leave or face eviction by Ukrainian forces. A crowd stormed a police station in the town of Horlivka, near Donetsk, taking control of the building.