Hírlevél fejléc 2014. március 22.

Kedves Hallgatók!

A ZH-k mellett természetesen szakítunk időt a hírlevél megszerkesztésére is, amit szerencsére már tavaszi napsütésben állíthattunk össze. Ajánlunk Nektek néhány cikket a nagyvilág elmúlt két hetének történéseiről, technikai fejlesztésekről és egyéb érdekességekről. Reméljük, kedvet kaptatok a hírlevél végigolvasásához, amihez jó szórakozást kívánunk!

A szerkesztők: Violetta, Virág

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
MNB: Megnyertük a kamatháborút

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az erős elemzői ellenszéllel dacolva hajtották keresztül a kamatcsökkentési programot és fogadtatták el a piacokkal az alacsony magyarországi kamatszintet. Az elemzők szerint 2,6 százalékos alapkamatnál a jegybank lezárja a csökkentési ciklust.

Ezt nem teszi az ablakba Ukrajna

Valódi reformokat fognak végrehajtani az ukrán gazdaság stabilizálása érdekében – ígéri az új, ideiglenes ukrán kormány. Ez különösen annak tükrében kérdéses, hogy a jelenlegi vezetők korábban például már voltak kormányzati pozícióban, és nem igazán jeleskedtek a gazdaság rendbetételével.

A Balatonnál is nagy a harc a kaszinókért

Hévíz és Balatonfüred után a balatoni üdülőkörzet harmadik legfontosabb városa, Siófok is jelezte a kormánynak, hogy kaszinót szeretne nyitni. A törvény szerint azonban az egész Dunántúlon legfeljebb három játékkaszinó lehet a jövőben, Sopronnak pedig 2015 végéig érvényes koncessziója van.

Megéri-e devizában takarékoskodni?

Devizát veszünk, ha a forint gyengülésére számítunk, ha a befektetéseinket meg akarjuk osztani vagy ha külföldön akarjuk elkölteni a pénzünket. Nem mindegy azonban, milyen megoldást váalsztunk: jelenleg például jobban járunk, ha az euró mellett döntünk.

Felsőoktatás
Ezzel a diplomával lehet a leggyorsabban állást találni

Tízezer betöltetlen állás volt 2013-ban a hazai infokommunikációs ágazatban, ha elegendő szakembert találnának a cégek, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket - derül ki az informatikai szövetség tanulmányából.

Ezért tanulnak külföldön a magyar diákok

A Milestone Intézet felmérése szerint a vezető brit egyetemeken tanuló magyar diákok többsége tanulmányi és majdani munkavállalási okokból ment külföldre. A diákok által adott válaszokból kiderül, hogy többségük kifejezetten jól érzi magát odakint.

50 ezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta

Mintegy ötvenezer felsőoktatási képzés zárult nyelvvizsga nélkül 2006 óta - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma összegzéséből. A szaktárca a sikeres záróvizsga után, a nyelvvizsga követelmények teljesítésének hiánya miatt oklevél kiadása nélkül zárult hallgatói képzések számát gyűjtötte össze a 2006-tól hallgatói jogviszonyt kezdők körében az alap- mester-, egyetemi, főiskolai, osztatlan és doktori képzésben.

Technika
Android Wear: új operációs rendszert mutatott be a Google

Annyira fontosnak tartja a Google a viselhető technológiát, hogy most egy speciális Android-verziót is bejelentett hozzá. A gyártók közül elsőként a Motorola és az LG ad majd ki okosórát a platformra, de jönnek majd a Fossil és egyéb divatórák is. Az Android Wear a Google mobilos operációs rendszerének egy speciális, alaposan miniatürizált verziója.

Kultúra
Így lesz Budapestből Európa – átadják az Olimpia Parkot

Szombaton nyílik meg a nagyközönség számára a belváros legnagyobb közparkja, az uniós pénzekből megújult Olimpia Park. A kampányszagú projekt zavarbaejtően európai zöld foltja az V. kerületnek, bár Rogánék a hajléktalanokat azért parkőrséggel tartják majd távol.

Fotók: ez a világ egyik legfurcsább épülete

A világ legnagyobb szabálytalan alakú épületét adták át pénteken Szöulban. Az önkormányzat reméli, hogy a bevásárlónegyedben álló, több múzeumot, előadótermet és konferenciaközpontot magába foglaló, űrhajó formájú pláza a város emblémájává válik.

Itt a sífelszerelés, ami megmentheti az életét

A legveszélyesebb lavina is túlélhető egy speciális, hátizsákba épített légzsákrendszer segítségével – írja a BBC. A tömeggyártásban először, az amerikai ABS által piacradobott, télisportolókat védő légzsákrendszerek azon elv alapján működnek, miszerint minél könnyebb és minél nagyobb felületű egy test, annál nagyobb az esély arra, hogy fenn marad a lavina felszínén, vagy csak szerény hóréteg rakódik rá.

Sport
Lerobbant a Manchester United holland sztárja

Nagyjából hat hétig nem léphet pályára a Manchester United holland futballistája, Robin van Persie. Az angol klubtól pénteken közölték, hogy meghúzódott a játékos térdszalagja. Van Persie szerdai mesterhármasával tulajdonképpen egymaga juttatta tovább csapatát az Olympiakosz elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján, amelynek utolsó pillanataiban sérült meg.

Szórakozás
MIT CSINÁLTÁL HÁROM ÉVIG?

Az előadás az egyetemisták hétköznapjainak problémáit mutatja be a beilleszkedéstől, a bürokráciai útvesztők megaláztatásain keresztül a tanulmányi helytállásig. A cím ellenére nem csupán a tulajdonképpeni alapképzés időszakát öleli fel, hanem az egyetem utáni munkakereséssel, a fiatalok víziótlanságával, és az ebből fakadó tömeges kivándorlással is foglalkozik. A mindenkori egyetemistát állítja tükör elé, de ugyanúgy szól egyetemre készülőknek, az azt elvégzetteknek, és nem utolsó sorban a szülőknek. A valós eseteket feldolgozó és a teljesen utópisztikus részek, a realista és az abszurd jelenetek éles váltakozása jellemzi az előadást. Kiindulópontként szinte minden esetben az egyetemista élet közismert alkotóelemei szolgálnak: a házibuli, a titkárság, a puskázás, a nem kívánt terhesség, az éhezés, stb. A Mit csináltál három évig? ezeket a témákat szólaltatja meg színházi nyelven élő zenével, egyfelől a szórakoztatás, másfelől a problémákkal való szembesítés szándékával.

Mit csináltál 3 évig

Külföld
Juncker fordert Aufbau einer europäischen Armee

Jean-Claude Juncker, Spitzenkandidat der Europäischen Volkspartei, macht sich für eine EU-Armee stark. Zudem warnt er, die Republik Moldau könnte "zum nächsten Opfer der russischen Aggression werden".

Want to learn quicker? Use your body

Waving your arms, wriggling your fingers and striding around a room can help you learn faster, says Colin Barras. How does it work?

Tanulmányút

GEKSZ Girona

Szakkollégiumunk hallgatói Katalóniában jártak

A Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium hallgatói sikerrel indultak a Campus Hungary pályázatán, így március közepén Gironában és Barcelonában ismerkedhettek a helyi oktatási struktúrával, lehetőségekkel, a hallgatói szolgáltatások rendszerével, emellett a helyi látványosságok felfedezésére is jutott idő. Karunk Erasmus+ szerződés keretében mélyíti tovább kapcsolatait a Gironai Egyetemmel. A hallgatók képes beszámolója a szakkollégium honlapján lesz majd elérhető.