Hírlevél fejléc 2014. március 07.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt két hétben is számos érdekfeszítő dolog történt a világban. Reméljük most is sikerült számotokra izgalmas cikkeket a figyelmetekbe ajánlani és érdeklődéssel olvassátok majd. Ne feledkezzetek meg a nemzeti ünnepünkről sem, gyertek el minél többen a megemlékezésre március 11-én. Mindenkinek sikeres ZH-időszakot kívánunk!

A szerkesztők: Violetta, Virág

Ha rosszul jelenne meg, hírlevelünket a szakkollégium honlapján is elérhetitek: http://geksz.ktk.nyme.hu

Gazdaság
Jöhet a durva nyugdíjcsökkentés

Egy héttel ezelőtt adott ki a Világbank egy hosszabb tanulmányt a régiós nyugdíjrendszerekről, a több száz oldalas tanulmány bemutatja, hogy milyen főbb kihívások előtt állnak az országok. A tanulmány egyik fő következtetése az, hogy az esetek többségében nem sikerült hosszabb távon is fenntartható állami nyugdíjpillért kialakítani, vagyis további intézkedésekre van szükség.

Három hónapra is elég lehet a magyar gáztartalék

A Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát jelenleg élő kereskedelmi szerződések garantálják, az ország biztonságos gázellátása szavatolt - közölte az MVM azután, hogy pénteken a Gazprom arra figyelmeztette Ukrajnát, leállíthatják a gázexportot, ha nem rendezi gázszámláját.

Megfeleződött az OTP nyeresége

Az OTP csoport az előző évinél 48 százalékkal alacsonyabb, 68,1 milliárd forint adózás utáni számviteli eredményt ért el 2013-ban, elsősorban a negatív eredményhatású korrekciós tételek megháromszorozódása miatt.

Már számlaszám sem kell az utaláshoz

Március 3-án elindította MobilePay szolgáltatását az Erste Bank, áprilisban pedig indul az OTP is. Az okostelefonos utalással elég lesz bepötyögni a telefonszámot, ha egy ismerősnek pénzt akarunk utalni, és lehet fél perc alatt csekket is fizetni az új alkalmazással.

Technika
Beárazták a Samsung Galaxy S5-öt

Több országban, köztük néhány szomszédunknál is előrendelhető már a Samsung legújabb csúcstelefonja. Nem lesz olcsó, de hát nem is gyenge.Hollandiában, Svédországban, Finnországban, Romániában és Csehországban 700 eurós (kb. 216 ezer forint), Oroszországban pedig 600 eurós (kb. 185 ezer forint) áron vált előrendelhetővé a Samsung Galaxy S5.

Magyarok csinálták az új egeret, ami pulzust és stressz-szintet is mér

A madridi World ATM Congress 2014 szakmai kiállításon mutatta újdonságait a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központja. A szakmai rendezvény magyar eszközei között a BME-vel közösen fejlesztett, szenzoros számítógépes egér is szerepelt, ami nem csak a szoftverek vezérlésében, hanem a felhasználó mentális állapotának megfigyelésében is segít.

Megint változik a Facebook, de ennek most örülni fog

Alaposan leegyszerűsíti üzenőfalunkat a Facebook. Az új megjelenést “a következő hetekben” aktiválják a felhasználóknál. Az új dizájnt pár felhasználó próbálhatta csak ki, mivel nekik annyira nem tetszett, az új megjelenést végül nem vezette be a közösségi oldal.

Egészség
Nemzeti dohányzástiltó táblák: súlyos bírságok jöhetnek

Feltölthetik a bírságkasszát a kormányhivatalok: bár szombaton lejárt a "Tilos a dohányzás" és a "Dohányzásra kijelölt hely" feliratú táblák cseréjére szabott határidő, sok helyen még hiányoznak az újak

Felsőoktatás
Mikor kapjátok meg a diákhitel első részletét?

Jövő héten kapják meg a diákhitelt azok a hallgatók, akik februárban igényeltek kölcsönt. Akik február 17-ig leadták diákhitel-igénylésüket, március 14-én fogják megkapni az első részletet (ha egy összegben kérték a kölcsönt, akkor az egészet).

Friss felsőoktatási rangsor: ezek a világ legerősebb egyetemei

Megjelent a Times Higher Education (THE) 2014-es felsőoktatási rangsora, amelyet akadémikusok, professzorok véleménye alapján állítottak össze. "Ez egyfajta közvélemény-kutatás, amellyel arra a kérdésre próbáltunk választ adni, hogy melyek a világ legelismertebb felsőoktatási intézményei"

Így ne próbáljuk megszerezni a diplomát

Vádat emelhetnek egy 28 éves férfi ellen, aki hamis nyelvvizsga-bizonyítványt mutatott be az egyetemen, így próbálta megszerezni diplomáját, amelyet korábban a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehetett át. Azt még a tanulmányi osztályon sem értik, miért olyan hamisítványt vásárolt, amelyen 2012-es dátum szerepelt.

Sport
A McLaren főszponzor nélkül kezdi az idényt

Legalábbis az Ausztrál Nagydíjon még nem lesz névadó szponzoruk, de Ron Dennis azt ígéri, utána hamar találni fognak egyet. Az új vezérizgató kinevezését nem kapkodja el, annyit azonban elárult, hogy Eric Boullier-t eredetileg meglepő módon éppen az elődje, Martin Whitmarsh kereste meg.

Szórakozás
Crazy Garage

Családoknak, baráti társaságoknak és cégeknek is ajánljuk csapatépítésre a Crazy Garage-t! Kiváló helyszín, igényes berendezés és ötletes feladatok jellemzik a Sopron Crazy Garage-t. Egy szép kis nappaliban találjátok magatokat, hétköznapi tárgyakkal berendezve, de ha jobban megvizsgáljátok a dolgokat, a továbbjutás „kulcsait” találjátok, izgalmas feladatok közé rejtve. Túljutva a nappaliból az ötletes feladványok után, a garázsba kerültök, ahol egy autó pihenget és csak arra vár, hogy kiguruljon a Sopron Crazy Garage-ból Veletek együtt. Ez azonban nem megy olyan egyszerűen, mint ahogy gondolnátok... Ehhez a rendőröknek is lesz pár szava, ha nem vagytok elég gyorsak!

Crazy Garage

Külföld
In Deutschland gehen besonders viele Frauen arbeiten

Ein neuer Vergleich zeigt: Fast nirgendwo in Europa sind so viele Frauen berufstätig wie in Deutschland. Doch die IG Metall hält die jetzt präsentierten Zahlen nur für "einen großen Bluff".

Ukraine crisis: Russia MPs welcome Crimea referendum

The heads of Russia's two houses of parliament have said they will support Crimea if the region votes to leave Ukraine in a referendum on 16 March.