Hírlevél fejléc 2014. február 22.

Kedves Hallgatók!

Reméljünk mindenki számára érdekesen indult ez a félév is. Belevetettük magunkat a tavaszi szorgalmi időszakba. Időközben zajlanak a farsangi mulatságok, előadásokra és bálokra készülődés. Most is érdekes hírlevelet hoztunk össze nektek: számos érdekesség történt a világban az elmúlt két hétben. Jó olvasgatást! :)

A szerkesztők: Violetta, Virág

Gazdaság
309 forint alatt jegyzik az eurót

A régiós devizákkal együtt erősödött pénteken a forint. Az eurót a kora reggeli 312,00 forint után délután négy órakor 309,88 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben. Pénteken 312,10 és 309,48 forint között alakult az euró árfolyama.A hetet a forint 308,60-as eurójegyzésen kezdte, leggyengébb árfolyama pedig a csütörtökön elért 314,82 forint volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásokat meghaladó mértékű keddi kamatvágása 308-ról 310 forintra emelte az euró árfolyamát.

Közeledik a választás, autópályákat is felújítanak

Az európai uniós forrásokat felhasználó, a gyorsforgalmi hálózatra is kiterjedő újabb útfelújítási programot jelentett be Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára.Mindez azt jelenti, hogy az uniós forrásból és a hozzá kapcsolódó hazai társfinanszírozásból 314 kilométeren újítják fel az utakat jövő év végéig 49 milliárd forint tervezett költséggel.

Százmilliárdokat hoz Magyarországra a Deutsche Telekom

Partnerségi együttműködést kötött az állam a Magyar Telekommal. „Most már nincs visszaút, mi leszünk a legjobbak, átléptük a Rubicont” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a cég német anyavállalata, a Deutsche Telekom első emberének, Timotheus Höttgesnek, amikor ellátta kézjegyével a szerződést.

Ukrán válság - sürgős telefon Obamától Putyinnak

Vlagyimir Putyin azonnali intézkedéseket sürgetett az ukrajnai helyzet stabilizálása érdekében a Barack Obama amerikai elnökkel telefonon folytatott beszélgetés során - közölte szombaton az orosz államfő sajtószolgálata.

Felsőoktatás
Mennyit ér a gazdasági diploma? Itt vannak a kezdő fizetések

Mennyit keresnek az öt legnépszerűbb gazdasági alapszak diplomásai? A legmagasabb fizetést az emberi erőforrások és a gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek viszik haza.

Külföldi munkavállaláshoz nem elég az A2-es nyelvvizsga

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint alacsonyabb tudásszintű tanulók számára az A2-es szintű nyelvvizsga motivációt jelenthet a tanulásban, de a munkaerőpiacon az nem elegendő.

Ezek az önéletrajzok landolnak a kukában - kilenc végzetes hiba

Tizenöt másodperc - van olyan HR-es, akinek ennyi ideje van egy-egy önéletrajz elolvasására, ezért fontos, mit írtok le magatokról abban az egy-két oldalban. Milyen hibákat érdemes elkerülni? A jó önéletrajz az álláshirdetésben megjelölt elvárásokra reflektál, így mindig az adott cégre és pozícióra kell szabni, vagyis az adott munkához szükséges képességeket kell előtérbe helyezni. Ezért fontos alaposan átolvasni a hirdetést, utánanézni a cég profiljának.

Karrier
Íme a legjobb cégek gyakornokok számára

A Glassdoor karrierportál összegyűjtötte, mely tech cégek adják a legtöbb és leghasználhatóbb tudást a gyakornokaiknak. Akik az IT szektorban akarnak elhelyezkedni, és gyakorlati helyet keresnek, a Glassdoor mindenképp a Facebookot javasolja. A különböző cégeket jelenlegi és volt dolgozók értékelték, ezek alapján állították össze azt a listát, amiben összegyűjtötték, melyek azok a tech cégek, ahol a legjobb gyakornoknak lenni.

Tudomány
Lényeges változás lesz a Facebookon

A Facebook pénteken egy adatvédelmi változtatást jelentett be az elhunytak Facebook-profiljával kapcsolatban. Mostantól kezdve nem lehet majd megváltoztatni a halott korábban tett adatvédelmi beállításait, azok úgy maradnak, ahogy a felhasználó hagyta őket. Azaz ha valakinek a halála előtt publikus volt a profilja, akkor az úgy is marad.

Most végre kiderül, kikkel keveredtek a génjeink

Az elmúlt több ezer év történelmét végigkísérték a háborúk, a vándorlások, a népcsoportok keveredései. Egy interaktív térkép megmutatja, honnan is „jöttek össze” a génjeink.Az NCBI (National Center for Biotechnology Information) kutatói érdekes tanulmányt jelentettek meg, amelyben összevetették a modern genetika eredményeit a megfelelő statisztikákkal és az elmúlt 4000 év történelmének több mint 100 kiemelkedő jelentőségű eseményével.

Dinoszauruszt találtak Malajziában

Először fedeztek fel dinoszauruszkövületet Malajziában japán és maláj tudósok. A halfaló ragadozó csaknem 18 méteres hosszúságával korának egyik legnagyobb állatai közé tartozott. A lelet a tüskésgyíkok (Spinosaurus) egy egyedének 23 milliméter hosszú, 10 milliméter széles foga, mely legalább 75 millió éves, írja az MTI. A fog fűrészes felszíne ragadozó dinoszauruszra utal. A Spinosaurus a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kréta időszakban élt.

Sport
Schumacher 10 métert repülhetett

Német és olasz sajtóértesülések szerint több mint tíz métert repült a decemberi síbalesetekor az azóta mesterséges kómában fekvő, hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher. A Bild, a Die Welt, a L'Equipe és a Gazzetta dello Sport című lap hétfőn arról írt, a francia ügyészség megszüntette a nyomozást az ügyben, mivel semmi nem utalt az idegenkezűségre. A Gazzetta szerint a vizsgálatot már 12-én lezárták, nincs felelőse a balesetnek.

Szórakozás
Happy Sopron

Pár hónapja jött ki Pharrell Williams - Happy című száma, ami világszerte ismert lett. A kellemes hangzású dalt a rádiók is folyamatosan játsszák, hiszen jó kedvre deríti az embert, különösen egy szürke hétköznapon. Egy csapat fiatal pedig úgy gondolta, forgatnak városunkban is egy klipet, ami már a közzététel délelőttjén megtelítette a Facebook üzenőfalait. A videóban feltűnik a Tűztorony, a vasútállomás, a belváros utcái, de még Bánfalván is készültek szép felvételek. Szerepet kapott az Uniqa Euroleasing Sopron kosárcsapata is, akik a napokban jutottak be Európa 16 legjobb csapata közé. Még fogászaton és karunk épületében is járt a stáb, melynek egyik tagja karunk hallgatója. Igazán érdekes, és megmosolyogtató videó lett.

happy sopron

Külföld
EU-Fahnen werden im Parlamentsklo entsorgt

Im April wählen die Ungarn ein neues Parlament. Im Wahlkampf setzen die Rechtsradikalen auf Provokation und punkten mit Hass gegen die EU. Mit Erfolg: In Umfragen erreichen sie 15 Prozent der Stimmen. In Ungarn herrscht Wahlkampf, und die Parteien tun das, was man im Wahlkampf eben tut: Sie giften einander billig an. Die eben erst auf den allerletzten Drücker vereinte linksliberale Opposition verzichtet bislang auf ein konkretes Wahlprogramm, will aber auf jeden Fall ein nicht genauer beschriebenes neues Zeitalter einläuten.

Hungary delays war memorial until after April vote

Hungary late on Wednesday delayed the unveiling of a planned World War Two memorial until after elections in April, the latest twist in a bitter dispute with Jewish groups who say the monument whitewashes Hungary's role in the Holocaust. Earlier this month, the Hungarian Jewish Congregations' Association voted to boycott state events marking the anniversary of the Holocaust in Hungary unless plans for the statue were scrapped.