Hírlevél fejléc 2014. január 22.

Kedves Hallgatók!

Lassacskán közeleg a vizsgaidőszak rég várt vége, amit remélünk mindenkinek sikerült a lehető legjobban teljesítenie. A tavaszi félévre pedig előre is szeretnénk nektek sok sikert és kitartást kívánni. Pihenésképp nézzetek körül a kari levelezőlisták újraindítása után újrainduló hírlevelünkben, hogy mi történt a világban.

A szerkesztők: Virág, Violetta

Gazdaság
Márciusban közölhetik az átláthatatlan cégek listáját

A tulajdonosi háttere alapján eddig megvizsgált 15 ezer, uniós forrást elnyert cég, illetve civil szervezet közül mintegy 600 esetében van szükség további adatokra ahhoz, hogy tisztázni lehessen, nem minősülnek-e offshore cégnek, szervezetnek. Az átláthatatlannak bizonyuló pályázók listáját március végén hozzák nyilvánosságra - írja hétfői cikkében a Világgazdaság.

Ingyenes készpénzfelvétel: ma jár le az első határidő

Ma jár le az ingyenes készpénzfelvételre jelentkezés első határideje. Aki a számlavezető bankjánál a szükséges formanyomtatványon még hétfőn megteszi ezzel kapcsolatos nyilatkozatát, már februárban kétszer ingyenesen vehet fel pénzt, összesen 150 ezer forintot.

Hullámzik a forint

A dollárral és a japán jennel szemben tovább gyengült péntek estére a forint a bankközi piacon. Az euróval és a svájci frankkal szemben nem romlott tovább az árfolyam.

Gyulay egymilliárdot kér azonnal a Hungaroringnek

Nyereséges a Hungaroring, de mégis egymilliárdos gyorssegélyre szorul a Hungaroring Sport Zrt.-t vezető Gyulay Zsolt szerint.

Felsőoktatás
Egy külföldi ösztöndíj, amely felér a lottó ötössel

Három hónapos művészeti és kulturális ösztöndíjat hirdetett 2014 tavaszára Indonézia: a programba olyan huszonegy-harminc év közötti művészeti vagy kulturális szakot végző hallgatók jelentkezését várják, akik kiemelt érdeklődést mutatnak az indonéz művészet és kultúra iránt.

Így tanulhattok Németországban, teljesen ingyen

Korábban több külföldi ösztöndíjat ajánlottunk nektek, új cikksorozatunkban pedig országonként vesszük sorra a legjobb ösztöndíjprogramokat. Második rész: Németország. Környezetvédelmi területen, szakmai gyakorlat megszerzésére kínál féléves programot a DBU.

Itt vannak a 2014-es árak: ennyit kell fizetni a társadalomtudományi szakokért

Mennyit kell fizetni a legtöbb diákot vonzó társadalomtudományi alapszakokért? Íme, a 2014-es árak. Nemzetközi tanulmányok, Kommunikáció és médiatudomány, Szociológia, Szociális munka, Politológia..

Egészség
Pár hetünk van csak az influenzajárványig

Egész Európában emelkedik az influenzás megbetegedések száma, Magyarországon várhatóan pár hét múlva lesz annyi megbetegedés, amit már járványnak lehet nevezni.

Karrier
Menő szakmák, amik 5 éve még nem is léteztek

A LinkedIn a felhasználóinak a segítségével gyűjtötte össze, mik azok a manapság népszerű és menő szakmák, amikről öt éve még csak nem is hallottunk.

Íme, ezeknél a cégeknél a legjobb dolgozni

Az amerikai Fortune immár 17. alkalommal adta ki a TOP 100-as listáját azokról a vállalatokról, ahol a legjobb dolgozni – írja a Business Insider.

10 megdöbbentő dolog, ami tényleg megtörtént az állásinterjún

A CarrerBuilder felmérése szerint a HR-esek az állásinterjú első öt percében már látják, a jelölt alkalmas-e a meghirdetett pozícióra vagy sem – írja a Business Insider. Viszont már majdnem minden munkáltató (87 százalék) azt mondta, hogy a 15. percre kiderül, a pályázót akarják-e.

Sport
2014-re még van pénze a Lotusnak

Azt ígérik, nem lesz még egy olyan döcögős év, mint a tavalyi, amikor Kimi Räikkönen azért hagyta ott őket, mert nem kapta meg tőlük a fizetését. Új szponzori szerződést kötöttek a Saxo Bankkal.

Szórakozás
37 Munkácsy-festmény érkezett a Lisztbe

Hétfőn érkezett meg az a 37 festmény, amiket február közepéig tekinthet meg a nagyérdemű a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban, a volt kaszinó területén. A kiállítás legnagyobb képén maga a festő látható, Hans Temple ecsete nyomán. Munkácsy kiállított alkotásai közül a Ballada című lesz a legméretesebb, ez 185x156,5 cm. A Munkácsy-kedvelőknek nyilván nem kell bemutatni az Ásító inast, ez valószínűleg a legismertebb darabja a kiállításnak. A festményeket december 16-a és február 10-e között lehet megtekinteni, minden nap (kivétel december 24-én) 10 és 18 óra között.

Munkácsy

Külföld
Die Technik kommt aus China – der Name von Philips

Der Konkurrenzdruck aus Asien war zu groß. Die Niederländer verkaufen die restlichen Anteile an ihrem TV-Geschäft an ihren chinesischen Partner. Nur der Name Philips bleibt übrig. Der niederländische Elektrokonzern Philips zieht sich restlos aus dem Geschäft mit Unterhaltungselektronik zurück.

Deutsche Bank reports surprise loss as legal costs mount

Deutsche Bank has reported a surprise loss for the fourth quarter of 2013, after releasing its latest results before they were expected. Overall Deutsche said it posted a pre-tax loss of 1.153bn euros for the final quarter of 2013. The bank said that litigation costs and restructuring had weighed heavily on its financial performance.