Hírlevél fejléc 2013. október 5.

Kedves Hallgatók!

Elkezdődött egy új félév, izgalmas előadásokkal és sok érdekes programmal vár az elkövetkező pár hónap Titeket! Megtartottuk már első közgyűlésünket is ahol az új tagokat köszöntöttük és már több Szakkollégiumi programon is részt vettünk! Reméljük az idei évben is hasonlóan nagy érdeklődése lesz a GEKSZ eseményeinek! Továbbra is GEKSZ-re fel!

A szerkesztők

Itthon
Kommunikációra költötte a legtöbbet a Miniszterelnökség

Közzétette megbízási, vállalkozási és támogatási szerződéseinek listáját a Miniszterelnökség. A kormányzati honlapon körülbelül 250 megállapodás látható, a legértékesebb megbízások kommunikációs és rendezvényszerzői feladatokról szólnak.

Pluszpénzt kapnak a kórházak

A kormány még októberben 30-32 milliárd forint többlettámogatást oszthat szét a kórházak között, amivel hozzávetőleg harmadával csökkenti az egészségügyi intézmények jelenlegi tartozását.

Újra 10 százalék alatt a munkanélküliség

A munkanélküliek 52,7 százaléka egy éve vagy régebben keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,6 hónap volt. Az idén június-augusztusban 440 ezer volt a munkanélküliek létszáma, 16 ezerrel kevesebb 2012 harmadik negyedévéhez viszonyítva.

Külföldi munkavállalás esetén is adózunk Magyarországon?

Az elmúlt években sok magyar állampolgár próbált szerencsét a határainkon túl. Amikor külföldi munkavállaláson törjük a fejünket, érdemes tájékozódni az adózással kapcsolatos következményekről.

1%-ot erősödött szeptemberben a forint

A görög és az olasz belpolitikai feszültség, illetve az amerikai költségvetés körüli huzavona határozott hangulatromlást okozott ma reggelre a nemzetközi pénz- és tõkepiacokon, de ez a múlt héten is teljesen érzéketlen forintot nem különösebben zavarta.

Újabb gyomros a bankoknak

Fordulat a gazdaságban, vagy csak a lejtmenet vége? A kérdésről egyre komolyabb vita alakul ki a szakértők és a politikusok körében, a héten pedig újra többféleképpen értelmezhető friss adatok jöttek ki.

Gazdaság
Mélyponton az euróövezeti infláció

Három és fél éves mélypontra süllyedt az összesített fogyasztóiár-index az eurót használó 17 EU-tagállamban. A fogyasztói árak 1,1 százalékkal nőttek szeptemberben éves összehasonlításban. Az előző havi adat 1,3 százalék volt.

A rettegés októbere jön Amerikában

Válságos október elé nézünk az amerikai költségvetési huzavona miatt. A republikánusok és a demokraták egybegyúrtak két, egyenként is gyilkos válságot, majd mélyen beásták magukat ideológiai lövészárkaikba.

Kitört az építőipar a recesszióból

A mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye is javul, jövőre már 1,5 százalékkal fog növekedni a GDP a Tárki szerint.

Robbanhat a kínai adósságbomba

Három év alatt megduplázódott a kínai tartományok adósságállománya. A három évvel ezelőtti 10,7 ezer milliárd jüan (385 ezer milliárd forint) hitel mára mintegy 20 ezer milliárd jüanra (720 ezer milliárd forint) nőtt.

Itt az újabb feszültség? - Csúcsra kúszott a frank

A Fed múlt heti kamatdöntése és a hétvégi német választások után a piacok fókuszába egyértelműen az amerikai költségvetéssel és adósságplafonnal kapcsolatos (várható) feszültségek kerültek.

A piacok már beárazták az olasz instabilitást

Csak mérsékelt piaci reakciót vár a kormányválságra az olasz gazdasági és pénzügyminiszter, Fabrizio Saccomanni. A miniszter szerint az olasz államháztartás rendben van, és a pénzügyi piacok már beárazták a politikai instabilitást.

Külföld
Tavasszal avatják szentté II. János Pál pápát

Jövő év április 27-én avatják szentté XXIII. János pápát és II. János Pál pápát, jelentette be hétfőn Ferenc pápa. Az egyházfő a bíborosokkal tartott vatikáni konzisztóriumon közölte a dátumot.

Most a legjobb a kapcsolatunk Szlovákiával

Szlovákia és Magyarország kapcsolatai az utóbbi húsz év alatt talán most a legjobbak, mondta Szlovákia Magyarországra akkreditált nagykövete a Népszavának adott, hétfőn megjelent interjújában.

Megint szivárog Fukusima

Újabb szivárgást észleltek a fukusimai erőműben, sugárszennyezett víz kerülhetett a tengerbe.

Vége a háztáji fűtermesztésnek Kanadában

1,3 milliárd kanadai dollár, azaz 279 milliárd forint értékben nőhet a fű Kanadában, ahol keddtől radikálisan átalakul a marihuánapiac.

Egészségügy
Fekete háromszög jelent meg sok hazai gyógyszeren

Magyarországon is fekete háromszöggel jelölik azokat a gyógyszereket, amelyek mellékhatásáról még viszonylag keveset tudnak a szakemberek. Az esetleges mellékhatásokról a betegek a hatóságnál és az orvosnál is bejelentést tehetnek.

Tíz féle szagot ismer az ember

A legújabb amerikai kutatások szerint tíz különböző típusú illatot tud megkülönböztetni az emberi orr. Külön kategóriát alkot például a borsmenta, a citrom és a pattogatott kukorica-illat is.

Technológia Tudomány
Döbbenetes, hogy mennyit ér a világ legértékesebb márkája

Napvilágot látott az Interbrand éves jelentése a legnagyobb márkák értékeiről. Egy trónfosztásnak is szemtanúi lehetünk. a ezt Steve Jobs megérhette volna: a világ legtöbbet érő márkája lett legendássá vált almája, azaz az Apple név.

Valóság lehet a Star Wars fénykardjából

Az amerikai Harvard és MIT egyetemek közös kutatócsoportja két orosz származású fizikus, Mihail Lukin és Vladan Vuletic vezetésével az anyagnak egy olyan formáját állították elő, amiről eddig csak elméletek szóltak, de kísérletekben még sosem sikerült megfigyelni.

Magyarország idegen szemmel
Ungarns Gesetze gegen Obdachlose: "Sie brauchen Sündenböcke"

Erst wurde ihnen eine Einnahmequelle genommen, nun sollen sie sich an vielen Orten nicht mehr aufhalten dürfen: Obdachlose haben unter Ungarns rechter Regierung zu leiden.

Hungary students in Kaposvar topless protest

A new dress code imposed by a university head in southern Hungary has prompted students to strip down to their underwear in protest.