Hírlevél fejléc 2013. június 10.

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk megköszönni a GEKSZ által szervezett programokon való részvételt, valamint az utolsó hétre kitartást és sok sikert kívánni a még vizsa előtt állóknak. Reméljük a következő félév is érdekes, programokban gazdag lesz és további tagokkal fog bővülni közösségünk! Kellemes nyarat és jó pihenést kívánunk Nektek ezúton is!

A szerkesztők

Nyári szünidő

Vakáció

Láttam a napot, súgta a szélnek:
Várnak a tavak, csónakok, stégek.
És tényleg a táblán virul egy szó,
Csupaszín betűkkel: VAKÁCIÓ!
Két hónap napfény vár ránk a nyárban,
Kószálunk vígan viruló tájban,
Hűsítő tavakra, strandokra járunk,
Nincs is ilyenkor boldogabb nálunk.

- Andók Veronika -

Itthon
Fizethetünk az elszakadt pénzzel? Hol váltják be?

A Magyar Nemzeti Bank évente 40-50 tonnányi megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból, az elhasználódott bankók pótlása évente a 6 milliárd forintot is elérheti.

Jön még 10 százalék rezsicsökkentés

Az NFM Moszkvától is kedvezőbb energiaárakat és szállítási feltételek kér majd. A rezsicsökkentés folytatódik, 2017 után 7080 milliárd forint uniós fejlesztési pénz tartozik a minisztérium alá.

Jön a romkocsmaadó

Vendégenként és naponta húsz forint felügyeleti díjat szedhetnének a belvárosi, éjszaka is működő vendéglátóhelyektől az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal ma nyújtott be a parlamentnek.

Opel: 2016-ra felpörög a termelés

Az Opel szentgotthárdi új motorgyárában az idén 12 ezer darab készül az új fejlesztésű motorcsaládokból, a termelés a tervek szerint 2016-ra fut fel évi több mint 600 ezer darabra.

Nincs meglepetés: 0,7 százalékkal nőtt a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent.

Szüleivel él a magyar fiatalok fele

A fiatalok 35 százaléka tervez lakáscélú beruházást a következő néhány évben, ugyanakkor 62 százalékuknak nincs semmiféle megtakarítása és 75 százalékuknak nincs félretehető pénze sem, derül ki a Fundamenta-Lakáskassza 18-35 év közötti fiatalok körében végzett kutatásából.

Gazdaság
Kötelező lehet a kártyaelfogadás a boltokban

Kötelezővé válhat Magyarországon a kártyalfogadás a boltokban és egy olyan olcsó bankszámlacsomag is elérhető lehet a bankokban, amihez kapcsolódó szolgáltatsokért még jóváírást sem kell teljesíteni az ügyfeleknek.

Így hárították át a bankok a tranzakciós illetéket

A bankok a háztartásokra 80-90, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át a tranzakciós illetéket az MNB kedden kiadott tanulmánya szerint. Jó hír, hogy a pénzintézetek mindezt az elektronikus csatornák készpénzzel szembeni előnyben részesítésével tették.

Az MNB lesz az új PSZÁF

Az MNB látja el a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységét. Az erről szóló kormányhatározat a PSZÁF jogutód nélküli megszüntetését írja elő, a jegybank pedig megkapja a felügyeleti és fogyasztóvédelmi feladatokat.

Rossz hír érkezett Németországból

A német jegybank rontott az ország idei és jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, mert várakozása szerint az import nagyobb mértékben bővül az exportnál.

2% felett esett az arany

A pénteki napon jött el a fekete leves az arany számára, a foglalkoztatottsági adatok miatt a befektetők kockázatosabb eszközökbe súlyoztak át, ami az arany piacán nagyobb esést eredményezett. Az augusztusi határidős árfolyam 2,3%-kal 1383 dollárra esett, a hét során pedig 0,7%-os mínuszt szedett össze a nemesfém.

Csökkent a munkanélküliség Amerikában

A várakozásokat meghaladó mértékben emelkedett májusban a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, de emelkedett a munkanélküliségi ráta is, közölte pénteken az Egyesült Államok munkaügyi minisztériumának statisztikai hivatala.

Külföld
Lettországban is bevezethetik az eurót

Felkészültnek fogja nyilvánítani az Európai Bizottság szerdán Lettországot az euróövezeti tagságra - értesült a Reuters hírügynökség hétfő este európai uniós tisztviselőktől.

Pazarlóan bánik az ember az élelmiszerekkel

Az élelmiszerek huszonöt százaléka kárba vész vagy elfecsérelődik - hívta fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szervezete szerdán a környezetvédelmi világnap alkalmából.

Franciaországban a rezsicsökkentés ellentétét szorgalmazzák

A kormány nem fogadja el az enregiaszabályozó bizottság által javasolt közműdíjemelést, de nem zárják ki, hogy lesz árváltozás. Franciaországban évente egyszer, a nyár közepén döntenek az energiaárak emeléséről.

Próba-szerencse alapon sikerült megmenteni Görögországot

Próba-szerencse alapon sikerült megmenteni Görögországot az államcsődtől, idézi Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter Bloomberg hírügynökségnek adott interjúját pénteken a Die Welt napilap online kiadása.

Egészségügy
"Béka nől a hasadba" – sokat hibázunk a családi étkezések alatt

A közös étkezéseknek megvan minden családban a maga rituáléja. Egy hazai, anyákat kérdező kutatásból pedig kiderül, nem kopott ki a szokás, viszont számos hibát vétenek a szülők a gyerekek táplálása közben.

Magyarok ezrei halnak meg a füsttől, pedig nem is dohányoznak

A személyenkénti cigarettafogyasztás Magyarországon duplája a világátlagnak, vagyis fejenként meghaladja az évi háromezer szálat - hívta fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága a dohányzásmentes világnap alkalmából.

Technológia Tudomány
Bankrabló vírus terjed Facebookon

A hírhedt Zeus trójai vírus egy új változata terjed facebookos üzenőfalakon, klasszikus adathalász trükkökkel fertőzve meg a gyanútlan és naiv felhasználókat. A hat éve ismert, és rengeteg mutációban ismert vírus billentyűzetfigyelésben utazik, megjegyzi a begépelt felhasználónév-jelszó párokat.

A római kori beton jobb volt, mint a mai

A rómaiak lényegesen tartósabb betont állítottak elő annál, mint amilyenre a mai építőanyag-ipar képes, ráadásul sokkal környezetkímélőbb technológiát alkalmaztak egy nemzetközi kutatócsoport állítása szerint, amely a Pozzuoli-öbölben kikötői létesítmények maradványait vizsgálta.

Magyarország idegen szemmel
Ungarn kämpft gegen die Rekordflut

In der Bratislava ist das Schlimmste vorüber, der Süden des Landes wartet auf die Welle. In Westungarn mussten 200 Menschen ihre Häuser verlassen.

Europe floods: Hungary Danube set for record high

Hungarians have been warned to prepare for their country's worst floods ever as the Danube is set to reach record levels this weekend.