Hírlevél fejléc 2013. május 13.

Kedves Hallgatók!

Bizonyára mindenkinek megkezdődött a vizsgaidőszak, melyhez sikeres felkészülést szeretnénk kívánni. Valamint szeretnénk megköszönni a részvételeteket a szakkollégium előadásain és reméljük számos hasznos információval gyarapodtatok általuk és jövőre is aktívan részt vesztek a GEKSZ életében.

A szerkesztők

Itthon
Eltűnt 1,4 millió magyar

A Kárpát-medencében a 2011-es népszámlálások szerint a lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

Rájöttek a magyar vásárlók! Így kell spórolni 2013-ban

Borús fogyasztói helyzetképet mutat egy ma publikált európai felmérés - különösen a magyar családok állnak rosszul. Az évek óta húzódó gazdasági nehézségek újraírják korábban jól megszokott fogyasztói reflexeinket: csak arra áldozunk, amire muszáj.

Kanadai nyugdíjasoké lett a legfontosabb magyar reptér

Német helyett kanadai lesz a budapesti nemzetközi repülőtér üzemeltetője. Az új tulajdonos a PSP Investments, kanadai állami nyugdíjalap, amely több mint 64 milliárd dollárnyi eszközt kezel.

Dolgozniuk kell majd az elítélteknek

A büntetés-végrehajtásról szóló új jogszabályt készít elő a Belügyminisztérium, ebben a kor követelményeihez igazítják a szociológiai és fogvatartási követelményeket.

Még olcsóbbak lesznek az ingatlanok

Az ingatlanpiac szereplői már nem annyira borúsan látják a jövőt, mint voltak egy fél évvel ezelőtt, de még nem látják a kilábalás jeleit, hiszen a kilátások még mindig jóval gyengébbek a 2006-2010 közötti időszak átlagánál.

Megtört a trend: Egyre többen keresnek munkát Magyarországon

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) becslése szerint 2013 áprilisában mintegy 40 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma márciushoz képest.

Gazdaság
Súlyos gazdasági csapás érte Észak-Koreát

Szöul szerint súlyos gazdasági csapás Phenjanra a második legnagyobb kínai bank, a Bank of China döntése az észak-koreai külkereskedelmi bank számláinak zárolásáról.

Nőttek az élelmiszerárak áprilisban

Emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban világszerte az előző hónaphoz képest az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint. Ennek oka elsősorban a tejtermékek árnövekedése volt.

Matolcsy büntetőkamattal fenyegeti a bankokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja erősíti a pénzintézetek közötti versenyt, amely jelenleg a lehetségesnél gyengébb , mondta Matolcsy György jegybankelnöke a csütörtöki Heti Válaszban megjelent interjújában.

OTP: hajszálra az 5000-től, innen mehet tovább?

A vezető nyugat-európai indexek nem mutattak egységes irányt a hétfői kereskedés első órájában. A folytatásban viszont az eladók kerültek fölénybe, az esést a német piac vezeti.

Jó lesz nyáron tőzsdézni

Idén is megdőlni látszik a tőzsdei bon mot, mely szerint „sell in May and go away”, vagyis májusban eladni, szeptemberben pedig venni érdemes Idén nyáron a lehangoló gazdasági adatok ellenére továbbra is fűtheti a tőzsdéket a jegybankok gazdaságélénkítő politikája.

Görög bankrészvényekre játszanak a profik

Több nagyobb fedezeti alap is részt venne a görög bankok feltőkésítésében, a trojka ugyanis olyan megoldást talált, amely óriási nyereséget hozhat a befektetők számára.

Külföld
Saját gázellátása lesz Romániának

Victor Ponta miniszterelnök szerint Románia öt-tíz éven belül energetikai szempontból függetlenné válik,írta hétfői számában a Krónika című erdélyi napilap a politikus egy hétvégi nyilatkozatát idézve.

A Wikipedia segíthet meggazdagodni

A Wikipedia, vagyis a bárki által szerkeszthető online enciklopédia olvasottságából következtetni lehet a részvényárfolyamok mozgására - derül ki brit és amerikai kutatók tanulmányából.

Portugáliában rekordon a munkanélküliség

Portugáliában rekordszintre emelkedett a munkanélküliség az idei első negyedévben, miközben az ország gazdasága az 1970-es évek óta legmélyebb recesszióban van.

Bécsben is indul az utcaátnevezési hullám

Bécsben felülvizsgálják az utcaneveket, hogy kiszűrjék a listából az antiszemita, a náci, vagy a Waffen SS-tagokat. Június elejétől 4100 nevet vesznek majd sorra, egyelőre megtippelni sem tudják, hány problémás lesz köztük.

Egészségügy
Már tudományosan is bizonyított, hogy az alma jó

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy az almában lévő természetes antioxidánsoknak pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, megelőzik a korosodás következtében kialakuló betegségeket és a daganatnövekedést is.

Gyógynövény-nagyhatalommá tennék Magyarországot

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat, ennek feltételeit most dolgozza ki a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. a vidékfejlesztési tárca felkérésére.

Technológia Tudomány
Az elektromos autó lesz az új mánia?

A elektromos autókat gyártó Tesla Motors tegnap zárás után tette közé első negyedéves számait, melyek hatalmas meglepetést okozva jelentősen túlszárnyalták az elemzői konszenzust.

Jegyzetelés másképp: itt a Sony digitális papírja

Elsősorban oktatási intézményekbe, egy újfajta jegyzetelési, tudásmegosztási és tanulási kultúra kialakítására szánja a Sony új e-olvasóját, a papítakarékosságról nem is beszélve.

Magyarország idegen szemmel
Wie Ungarn seine Freunde und Kritiker gleichermaßen verstört

Ein Wiener jüdisches Magazin geht dem Antisemitismus in Ungarn nach. Der Befund fällt keineswegs eindeutig aus.

Nationalists Protest Jewish Congress in Hungary

The BUDAPEST (Reuters) — Leaders of a far-right Hungarian political party accused Israelis of plotting to buy up large parts of Hungary as several hundred nationalists protested on Saturday.