Hírlevél fejléc 2013. április 14.

Kedves Hallgatók!

Szeretném több érdekes előadásra felhívni a figyelmeteket, melyek ezen a héten lesznek egyetemünkön. Cserpes István fog április 18-án 17:00 órakor előadást tartani a magyar márka sikereiről. Dr. Weiner Csaba április 16-án 17:00 órakor tartja előadását az orosz gáztól való függőségről. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az előadásokra! További részletek és meghívó a honlapon érhető el.

A szerkesztők

Itthon
Meghirdetik a Földet a gazdáknak programot

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy meghirdetik a Földet a gazdáknak elnevezésű programot, amelynek alapján 200 ezer hektár állami tulajdonú föld kerülhet a gazdálkodókhoz haszonbérbe.

Így segítene csajozni az állam

Táncházzal, a Bergendy zenekarral, játékokkal és beszélgetésekkel hozná össze a lányokat és fiúkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Szerintük egyre több az olyan egyetemista korú fiatal, akiknek "nincs terük az ismerkedésre

Megint árad a Tisza

Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán, ukrajnai részétől egészen Vásárosnaményig - közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap.

A felsőktatás olyan, mint a magyar futball

Befektetés vagy kifektetés? – A magyar felsőoktatás jövője címmel rendezett konferenciát a Szabadság és Reform Intézet csütörtök délután az A38 hajón.

Beiratkozás 2.0: Négyszáz osztállyal több elsős

Közel 13 ezerrel több gyermek iratkozott be a tavalyi évhez képest az általános iskola első osztályába. A parlament előtt van egy törvényjavaslat, mely alapján az osztálylétszámokat 32 főre emelhetik.

Napokon belül fény derülhet a kormány legújabb programjára

Hamarosan elküldi a kormány Brüsszelbe a konvergencia programot. A Varga Mihály és csapata által készített dokumentumot óriási várakozás előzi meg, ebből derülhet ki ugyanis, hogy a kormány továbbra is reálisnak tartja-e a 0,9%-os GDP-növekedést 2013-ra.

Gazdaság
Sikeresnek látják a szakértők Görögországot

Görögország nemzetközi segélynyújtói szerint Athén sikereket ért el a reformok végrehajtása területén, ami megnyitja az utat az újabb 10 milliárd eurós segélyrészlet folyósítása előtt.

Miért tudott ekkorát erősödni a forint?

Sokaknak igencsak meglepő lehet, hogy 2-3 hét leforgása alatt bő 10 egységgel erősödött a forint a vezető devizákkal szemben, és így ötheti csúcsra ugrott. A szép teljesítmény mögött számos tényező húzódik meg.

Az osztrák háztartások szegényebbek, mint más uniós országokban?

Az osztrák háztartások átlagos vagyona jelenleg 76 400 euróra rúg, és így jelentősen kisebb, mint más európai, válság sújtotta országokban. Ennek pedig az az oka, hogy ott nagyobb a lakástulajdonosok száma.

Ciprus gyorsan eladja az aranyát

iprus 10 tonna, 400 millió euró értékű aranyat értékesít a World Gold Council összesítése szerint március végén 13,9 tonnás, mintegy 560 millió értékű aranytartalékából, amely a szigetország teljes tartalékának 71,4 százalékát tette ki.

A német pénzügyminiszter kemény harcot hirdet az adócsalók ellen

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter az eddiginél keményebb harcot hirdet az adócsalások ellen - tűnik ki abból az interjúból, amelyet a Süddeutsche Zeitung című német lapnak adott.

Honnan irányítják valójában a magyar gazdaságot?

A külföldi irányítású leányvállalatok viszonylag kis számarányuk ellenére a nemzetgazdaság teljesítményének mintegy felét állítják elő, a munkavállalók negyedét foglalkoztatva.

Külföld
1,7 millió diplomáciai iratot tett közzé a WikiLeaks

Újabb hatalmas mennyiségű, ezúttal a 70-es évekre vonatkozó amerikai diplomáciai iratot tett közzé a WikiLeaks kiszivárogtató portál. Az anyagok a Kissinger-sürgönyök gyűjtőcímet kapták.

Leminősítheti Lengyelországot a Moody's

A legnagyobb nemzetközi hitelminősítők egyike, a Moody's Lengyelország "A2"-s besorolású hitelminősítésének visszavágását helyezte kilátásba, amennyiben sor kerülne a mintegy 86 milliárd dollárral rendelkező magánnyugdíjalapok részleges vagy teljes államosítására.

"Ravasz trükköt" gyanít Észak-Korea

Ravasz trükknek minősítette és elutasította Észak-Korea vasárnap a tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai javaslatokat.

Nők veszik át a hatalmat Dubajban

Egyre komolyabb tényezőként tartják számon a nőket a dubaji ingatlanpiacon. A tavalyi évben 13,3 milliárd dirhamot, azaz több mint 36 milliárd dollárt invesztáltak nők dubaji ingatlanba, ami azt jelenti

Egészségügy
Állatról emberre terjedhetett az új madárinfluenza-vírus

Naponta kettő-néggyel nő azon emberek száma, akiknél kimutatták a madárinfluenza H7N9 jelű vírusát Kelet-Kínában. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint péntekig 38 esetet regisztráltak, tízen meghaltak.

Új őssejt-eljárást szabadalmaztatna egy magyar cég

Új szabadalmat jelentett be a Krio Intézet a köldökzsinór szövetből kivonható kötőszöveti őssejtek feldolgozására és tárolására. Az eljárással az eddiginél nagyobb mennyiségben nyerhetők ki őssejtek a gyermek születésekor.

Technológia Tudomány
A legijesztőbb hely a neten

Ez a legijesztőbb hely az egész interneten – az Index beszámolója szerint ezzel a szalagcímmel robbantotta a bombát a Shodan nevű keresőmotor bemutatásával a CNN.

Akár titokban is rögzíthet képet, hangot ezzel a tollal

Mintha csak James Bond kelléktárából került volna elő ez a toll, amellyel pillanatok alatt bármit beszkennelhetünk, sőt akár hangfelvételeket is készíthetünk.

Magyarország idegen szemmel
EU droht Ungarn mit Verfahren

Die EU zieht die Zügel an und droht Ungarn mit einem Vertragsverletzungsverfahren. Eine erste Prüfung habe ergeben, dass die Verfassungsänderungen dem EU-Recht sowie dem Rechtsstaatsprinzip wiedersprechen.

Hungary central bank deputy in protest resignation

The deputy governor of the Hungarian central bank, Julia Kiraly, has resigned in protest at changes to the way the bank operates.She said new governor Gyorgy Matolcsy's changes could harm confidence.