Hírlevél fejléc 2013. április 1.

Kedves Hallgatók!

A húsvét elteltével ismét egy kicsit feltöltődve vághatunk neki a félév hátralevő részének. Az elkövetkezendő hetek is számos érdekes előadást biztosítanak számunka az eddigiekhez hasonóan, reméljük mindenki érdeklődéssel vesz majd részt rajtuk!

A szerkesztők

Itthon
Áprilisban döntenek a tanárok nyugdíj utáni munkavégzéséről

Április közepéig születik döntés a köznevelésben a kötelező nyugdíjazás utáni munkavégzés ügyében benyújtott kérelmekről, mondta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár hétfőn egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Rossz jegyet kapott Magyarország az igazságszolgáltatás függetlenségéből

Magyarország jó minősítést kapott szerdán Brüsszeltől az igazságügyi eredménytábla két fontos mutatójában: a 27 uniós ország közül az élmezőnybe került abban, hogy milyen gyors a polgári és kereskedelmi jogi peres ügyek elintézése.

Alig nyitnak már a szülők Start-számlát a kisbabáknak

A babakötvény-program indulása óta még egyetlen év sem kezdődött olyan gyengén, mint az idei, derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.A durva visszaesés a babaszámláknál már a tavalyi utolsó negyedévben is megfigyelhetővé vált.

30 milliárdot adunk szegény országoknak

Éveken keresztül Magyarországot segítették a világ fejlettebb államai, ma viszont mi nyújtunk évente 30 milliárd forintnyi segélyt a rászoruló dél-kelet-európai, afrikai vagy ázsiai országoknak. Ez kevesebb, mint amennyit uniós tagságunk révén kötelezően adnunk kellene.

A kínaiakkal valósítaná meg a kormány a hatalmas vasútépítést

A nemzeti fejlesztési minisztert hatalmazta fel a kormányfő a tárgyalásra a magyar és a kínai kormány között a magyarországi V0 jelzésű, Szárliget és Ceglédbercel között létesítendő, Budapestet elkerülő vasútvonal létrehozásáról szóló megállapodásról.

Fél évig csak az államnak dolgozunk idén

Míg 2010-ben még egy évből 4,3 hónapot dolgozott az államnak egy minimálbérért foglalkoztatott, idén már 5,8 hónapig csak az állam felé teljesíti a kötelezettségeit. A minimábér a 2011-es szinthez képest 25 százalékkal 98 ezer forintra emelkedett.

Gazdaság
Osztályzó, vigyázz! - A bankok is vitatják a leminősítéseket

Nem az MKB Bank az első, amely nem kér a három vezető hitelminősítő egyike – ez esetben az amerikai Moody's – további szolgálataiból. Ám indoklása, miszerint nem ért egyet a hitelminősítéssel, példátlan.

OECD: Messze van még a kilábalás

Az OECD szerint az eurózóna annak ellenére marad szinte stagnálás körüli helyzetben, hogy a német gazdaság erősen húzza felfelé a csoport összességét. A szervezet újabb buborékok kialakulásának veszélyére is figyelmeztet.

A nagybetétesek pénzük 60 százalékát is elveszíthetik Ciprus legnagyobb bankjánál

Ciprus legnagyobb bankjában a nagybetétesek pénzük több mint feléről most azonnal le kell hogy mondjanak, ha a jövőben ismét baj lesz, a veszteségük 60 százalék is lehet.

Hanyatlik a kiskereskedelmi forgalom Görögországban

Görögországban közel kétszer olyan gyorsan csökkent a kiskereskedelmi forgalom januárban, mint tavaly decemberben, miután az évek óta recesszióban lévő országban a megszorítások miatt meggyengült a fogyasztói kereslet.

Londoni elemzők: Ukrajna is bajba kerülhet Ciprus miatt

A ciprusi mentőcsomag összeállításakor a ciprusi bankok orosz betéteseire figyeltek leginkább, pedig a program sokkal nagyobb pénzügyi kockázatot jelenthet Ukrajnának – vélték csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Nem győzi hűteni az ingatlanpiacot Kína

Új szabályokkal igyekszik megfékezni az elszabadult lakásárakat Peking, Sanghaj és más nagyvárosok vezetése, derült ki a hétvégén közzétett részletes intézkedésekből.

Külföld
"Különleges közlemény": Észak-Korea újra hadban áll Dél-Koreával

Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben - jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva szombaton.

Megtelt a Szent Péter tér

Szent József, az egyház védőszentje, Szűz Mária jegyese példáját emelte ki a péteri szolgálatának megkezdése alkalmából tartott ünnepélyes szentmisén Ferenc pápa.

Kórházdíjat vezetnek be Romániában

A román kormány elfogadta a 2013-2014-es egészségügyi keretszerződésre vonatkozó kormányhatározatot, amely jelképes hozzájárulás fizetésére kötelezi a romániai kórházak pácienseit.

A bankjegyvizsgáló sem ismerte fel a hamis belga eurót

Több mint 36 ezer bankjegyet foglaltak le Belgiumban egy pénzhamisító műhelyben – közölték pénteken a belga hatóságok. A dél-belgiumi Binche térségében két embert állítottak elő az ügyben.

Egészségügy
Két órával kevesebbet alszunk, mint száz éve

A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében.

Az agy mérete helyett a szerkezete fejlődött az evolúcióban

Az agy szerkezeti elrendezése, nem pedig összmérete lehet az alapvető evolúciós különbség a főemlősök agya között, állapította meg egy új tanulmány.

Technológia Tudomány
Ezért drága a magyar mobilinternet

Nincs okunk optimizmusra, hiába nő a világban mindenhol a hordozható internet iránti kereslet. Hazánkban más a helyzet, mert a lakosság nehezebben tud jó okostelefont venni, a számlák befizetése is sokszor csúszik, és a hírközlési hatóság is évek óta csak töketlenkedik.

Egyszemélyes robottaxi a jövő járműve

Máshogy képzelik el a jövő csúcstechnológiával felszerelt autóit a keleti és a nyugati technológiai cégek. A Google robotautójával vagy a Volvo automata konvojával szemben a japán gyártók apró, sci-fi dizájnnal rendelkező elektromos autókban látják a jövőt.

Magyarország idegen szemmel
Demonstration gegen Regierungspartei Fidesz in Ungarn

Budapest Rund 1.000 Menschen haben am Samstag in Budapest vor dem Sitz der rechts-konservativen Regierungspartei Fidesz (Bund Junger Demokraten) gegen undemokratische Tendenzen im Land demonstriert.

Hungary uses tanks to reach snowbound motorists

Tanks have been deployed to reach snowbound motorists in Hungary as cold weather causes transport chaos across eastern Europe.