Hírlevél fejléc 2013. március 12.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt hétvégén tartotta szakkollégiumunk a minden félévben megrendezésre kerülő tréninghétvégéjét. Most Budapesten jártunk, ahol a Parlamentben lehetőségünk volt betekinteni a "kulisszák mögé" is. Számos érdekes programon vehettünk még részt egy jó társaság keretében. Reméljük a jövőben is egyre többen csatlakoztok a GEKSZ közösségéhez.

A szerkesztők

Itthon
Nőtt a magyar államcsőd esélye

Rossz napja volt a forintnak is: az euró háromnegyed éve, tavaly június óta nem látott szintre drágult hétfő délelőtt, az árfolyama napközben 303 forint fölött is járt.

A Magyar Telekom szponzorálja az olimpiai bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság újabb négy évvel meghosszabbította együttműködési megállapodását a Magyar Telekommal.A telekommunikációs cég ezzel a MOB egyetlen platina fokozatú támogatója lett.

Folyik a harc a magyar földért - Az osztrákok már Brüsszelben vannak

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat.

Az embriószövet a legjobb ízfokozó

Csokoládé, üdítő, csipsz, kozmetikum: az alapvető jogok hivatala vizsgálatot indított az élelmiszeripari és szépségápolási termékekkel kapcsolatban, amelyek emberi embriók szöveteinek felhasználásával készülnek.

Még mindig hátrányban vannak a nők a munkaerőpiacon

Kevés nő dolgozik felsővezetőként Magyarországon, azonos munkakörökben a nők átlagosan kevesebbet keresnek, bónuszuk pedig csupán a 83,5 százaléka a férfiakénak.

Hogyan készüljünk a digitális átállásra?

Idén ősszel eltűnnek az analóg tévécsatornák az éterből, karácsonykor már csak digitális műsorokat nézhetnek a magyarok. Mi az a digitális átállás, hogyan kell felkészülni rá, és mennyibe kerül?

Gazdaság
Leminősítette Olaszországot a Fitch

Megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást pénteken a Fitch Ratings, az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést.

Éledezik az amerikai gazdaság

Januárban és februárban fokozatosan javult az Egyesült Államok gazdaságának állapota, annak köszönhetően, hogy a magánfogyasztás és az építőipar fellendült.

Januárban 318 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg egyenlege

A külkereskedelmi termékforgalom euróban számított értékei a januári kivitelben 4,3, a behozatalban 5,2 százalékos bővülést mutattak az előző év azonos időszakához képest.

Jó üzlet az ásványvíz

A magyar lakosság hetente több alkalommal is fogyaszt ásványvizet, az gyakorlatilag a napi étrend részévé vált. Egy átlagos vásárló háztartás évente mintegy 330 liter, azaz havi mintegy 30 liter ásványvizet visz haza.

Gazdálkodj okosan - pénzzel és idővel

Régi keletű a felismerés, miszerint az idő pénz. Akad bank, amelynek ügyfelei csak annyit foglalkoznak pénzügyeikkel, amennyit feltétlenül kell, hogy idejüket az igazán fontos dolgoknak szentelhessék.

Ennyibe kerül egy gyerek a szülőknek, mire felnő

Minél idősebb egy gyermek, annál többe kerül a szüleinek, derült ki a Generali Biztosító kutatásából. A felmérés alapján átlagosan 13-15 millió forintot költenek a magyar szülők egy gyerekre.

Külföld
Ha esik, ha fúj, a füst látszani fog

A Vatikánban minden készen áll a pápaválasztó konklávéra. Felszerelték a kéményt a Sixtus-kápolnára, feldíszítették a Szent Péter-bazilika lodzsáját, életbe léptek a biztonsági intézkedések, a római köztisztasági hivatal pedig megduplázta a Vatikán körül üzemeltetett szemeteskocsik számát.

Tilosak az EU-ban az állatokon tesztelt kozmetikumok

Hétfőtől nem szabad többé forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat az Európai Unióban - tájékoztatott az Európai Bizottság magyarországi képviselete. Tovább kell keresni az alternatív módszereket, hiszen az eddigi megoldások egyelőre nem képesek teljes egészében helyettesíteni az állatokon végzett teszteket.

Megijedtek az offshore-lovagok: Hazahozták a pénzt az utolsó pillanatban

Megközelítette a 100 milliárd forintot, csak decemberben mintegy 30 milliárd forintot tett ki az összeg, amely a tavaly lezárult offshore-amnesztia keretében tért vissza Magyarországra.

Kéthónapos csúcson a cukor ára

A pénteki, vártnál jobb munkaerő-piaci adatok kedvező hatása áthúzódott erre a hétre is. Újabb csúcsot ütött Dow Jones index, de továbbra is csekély a lelkesedés a nyersanyagpiacokon.

Egészségügy
Még mindig tömegesen hajtják el a lány magzatokat Kínában

A kínai népesedési és családtervezési bizottság új adatai szerint a kelet-ázsiai országban 2012-ben minden megszületett 100 lányra 117,7 fiú jutott.

60 éves korukig sem maradnak egészségesek a magyarok

Azokra az újszülöttekre, akik a 27 európai uniós tagállam valamelyikében születtek 2011-ben, átlagosan 62 egészségben eltöltött életév várhat az európai uniós statisztikai hivatal.

Technológia Tudomány
Beszélő cipőt mutatott be a Google

A Vissza a jövőbe önbefűző cipője óta nem övezett még akkora érdeklődés lábbelit geek körökben, mint a Google most bemutatott intelligens, beszélő csukáját a texasi SXSW konferencián.

A méhek mérge megöli a HIV vírust

Óriási áttörést hozhat az AIDS elleni küzdelemben a Washington University kutatói azt bizonyították, hogy a háziméh mérgének, az apitoxinnak a hatóanyaga, a melittin képes elpusztítani a HIV vírust.

Magyarország idegen szemmel
Hungary defies critics over change to constitution

Hungary's parliament has adopted a package of constitutional changes proposed by the ruling Fidesz party which critics say undermine democracy.

Ungarns Parlament vor Änderung der Verfassung

Eine Grundgesetzänderung soll das Verfassungsgericht in Ungarn entmachten und die Justiz an die kurze Leine legen. Die EU-Kommission ist alarmiert. Notfalls will sie „alle Instrumente“ gegen das renitente Budapest nutzen.