Hírlevél fejléc 2013. február 26.

Kedves Hallgatók!

Reméljük ez a félév is érdekesen indult minden régi illetve új tagnak egyaránt. A félév első előadásán is résztvehettünk, ahol a prezentáció, vizsga során elvárt magatartás rejtelmeibe nyerhettünk betekintést. A félév során számos hasonlóan érdekes, hasznos program vár mind a tagokra mind pedig vendégeinkre.

A szerkesztők

Itthon
Kell-e aggódni a magyar növekedés miatt?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra számít, hogy idén lényegében stagnálni fog a magyar gazdaság. A kormány szerint ugyanakkor a magyar gazdaságpolitika pénzügyi stabilitásra és reformokra épül, amely megteremti az egészséges növekedés alapjait.

22 oktatót küld el az ELTE BTK

Huszonkét oktatójától válik meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK), mondta el Dezső Tamás, a kar dékánja szombaton az MTI-vel.

Az infláció megette a béremelést: kevesebbet ér a fizetésünk

Átlagosan 144 ezer forintot vittek haza az emberek tavaly, ez 2 százalékkal magasabb a tavaly előttinél, eközben a fogyasztói árak 5,7 százalékkal emelkedtek, ami a reálbérek nagy mértékű esését jelenti.

E-útdíj: megjelent a határozat az eszközök beszerzéséről

Új kormányhatározat jelent meg az e-útdíj kiépítésével kapcsolatban. A pénteki Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat egyebek mellett tartalmazza, hogy az e-útdíj díjszedési rendszerének kiépítését.

Csökkenhet az élelmiszerek áfája

A március közepén esedékes kormányülésre terjeszti be a Vidékfejlesztési Minisztérium az áfa-csökkentési javaslatát és indítványát, értesült a Magyar Hírlap.

Majdnem mindent az unió fizetett

Hiába finanszírozta a 2009 és 2011 között Magyarországon megvalósult fejlesztések 97 százalékát az Európai Unió, a szövetség mégsem elég népszerű nálunk.

Gazdaság
Javultak a német gazdasági kilátások

Jelentősen javult a gazdaság kilátásainak megítélése Németországban, az ifo üzleti bizalmi indexe februárban 107,4 pontra emelkedett a januári 104,3 pontról - közölte pénteken a müncheni gazdaságkutató intézet.

Horvátországban is nagy a recesszió

A horvát gazdaság két éve legnagyobb ütemben zsugorodott a tavalyi utolsó negyedévben. A horvát statisztikai hivatal a jövő héten ismerteti a december végével záródott három hónap gazdasági teljesítményére vonatkozó előzetes adatait.

Elemzők szerint 120-300 milliárdos kiigazítás jöhet Magyarországon

Az Erste elemzője szerint 300 milliárd forintos, az ING szakértője szerint pedig 200 milliárd forint körüli kiigazító csomagra lehet szükség Magyarországon az Európai Bizottság friss előrejelzése alapján.

Egy kis ország miatt tör ki újra az euróválság?

Pont mikor már a befektetői hangulat lenyugodni látszott, és újra bíztatóvá kezdett válni az eurózóna jövője, egy újabb fenyegető veszélyre hívják fel a figyelmet a Morgan Stanley elemzői.

Vegyen kenyeret interneten!

Egyre több élelmiszer kiskereskedelmi lánc indít online bevásárlási szolgáltatást Magyarországon: a CBA kedden indította megújult webshopáruházát, a Tesco pedig a jövő hónap végéig elindítja.

Áprilisra kiderül, kitartanak-e Matolcsyék jóslata mellett

A korábbi, 2012 októberében készített makrogazdasági prognózist az Európai Bizottságnak áprilisban küldendő konvergenciaprogramban aktualizálja a kormány.

Külföld
Újabb miniszterek léptek ki a szlovén kormányból

Lemondott pénteken a szlovén külügyminiszter és az egészségügyi miniszter. Karl Erjavec, illetve Tomaz Gantar azzal indokolta távozását a kormányból, hogy Janez Jansa kormányfő ellen korrupciós vádat fogalmaztak meg a hatóságok.

Lettország szeretné az eurót

Lettország márciusban euróövezeti tagságért folyamodik, és reméli, hogy 2014 január 1-én az euróval válthatja fel a latot, jelentette be pénteken Valdis Dombrovskis lett miniszterelnök.

Te csak dohányozz, boldog Ausztria!

Egy osztrák trafikban valamivel több dolgot, például autópálya-matricát vagy képeslapot lehet vásárolni, mint magyar társában lehet majd. Bécsben 12 perc séta alatt négy trafikot találtunk.

Lehet-e csalni a pápaválasztáson?

A pápaválasztást nehéz megbundázni, viszont napokig is eltarthat, mivel kétharmad kell az új pápa megválasztáshoz. A Sixtus-kápolnából nem szivároghat ki semmi, csak a fehér (vagy a fekete) füst. Bent viszont mindenki lát mindenkit.

Egészségügy
Jobb lenne kerülni ezeket a mérgeket

Minden eddiginél alaposabb felmérés készült a környezetünkben lévő veszélyes anyagokról. Hogyan kerülnek a szervezetbe, milyen betegségeket okozhatnak, és hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb fajtáikat?

Évekkel tovább élhetnének a magyarok egy szerrel

A D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7-10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor pedig 2-3 évvel nőne – hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) a II. D-vitamin nap alkalmából.

Technológia Tudomány
Elkészült az első érző mesterséges kéz

Elkészült az első mesterséges, bionikus kéz, amellyel az amputált végtagokkal élők újra érezhetnek majd. Az első ilyen beültetésre még idén sok kerül, ezzel megnyílhat az út a művégtagok új generációja előtt.

Jobb érzés adni, mint kapni

A világon mindenütt jobb érzés adni, mint kapni, erre jutottak egy kanadai tanulmány szerzői 126 ország 234 ezer lakosának megkérdezésével. A válaszadók szerte a világban egybehangzón azt felelték, hogy jó érzés töltötte el őket amiatt, hogy adományoztak.

Magyarország idegen szemmel
Students Receive Subsidized Studies in Hungary — for a Price

Such contracts, the only ones of their kind in Europe, have met with broad opposition and street protests from both high school and university students.

Ungarn: Tragen von Hakenkreuz und rotem Stern wird erlaubt

Das Verfassungsgericht kippte das geltende Verbotsgesetz, gab der Politik aber Zeit, eine verfassungskonforme Regelung zu finden.