Hírlevél fejléc 2013. február 11.

Kedves Hallgatók!

Ez a félév is az új tagok bemutatkozásával, illetve a Szakkollégiumunk programjainak egyeztetésével indul. Reméljük most is sok barátot találtok a GEKSZ által is és kellemesen fog telni az idő a közös programokon. GEKSZ-re fel ebben a félévben is!

A szerkesztők

Itthon
Sokat bukik, aki februárban megy szabadságra

Egy új szabály miatt akár tízezreket is bukhat, aki rövid hónapban megy szabadságra. A munkaadó éppenséggel kompenzálhatja a pórul járt dolgozókat, de nem köteles. Cserébe egy hosszú hónapban kivett szabadság pluszpénzt hozhat.

Új örökösödési és családjogi szabályok jönnek - elfogadták az új Ptk-t

Elindult a parlamenti tavasz: Orbán Viktor napirend előtt nagy sikerként értékelte az Európai Unió 2014 és 2020 közti költségvetésének Magyarországra vonatkozó számait.

Kisajátítás lesz 10 milliárdból a patikákban

Bankhitelből vagy saját pénzből az év végéig meg kell vásárolniuk az összes hazai gyógyszertár minimum 25 százalékos tulajdonrészét az ott dolgozó patikusoknak.

Veszélybe kerülhet a külföldi nyaralás?

A hazai utazási irodák álláspontja szerint korai még következetést levonni az elmúlt napokban Tunéziában vagy éppen Egyiptomban történt incidensekkel kapcsolatban.

Mi mozgatja a szállodapiacot? - Hideg is, meleg is a hotelpiacnak

Nincs kétség afelől, hogy a hazai turizmus egyre impozánsabb számokat produkál a szállodában éjszakázó regisztrált vendégek számát tekintve. A számokból ítélve továbbra is jellemző a négycsillagos szállodák kiemelkedő teljesítménye.

Új utak épülnek Magyarország és Ausztria között

A 2014-ben kezdődő uniós fejlesztési ciklusban a magyar-osztrák határszakaszon ma meglévő 29 átkelőből többet is fel akarnak újítani, és kiépítenének 30 új, alapvetően kisléptékű útkapcsolatot.

Gazdaság
Az észt GDP-növekedés volt az egyik legnagyobb tavaly az EU-ban

Az észt gazdaság 3,2 százalékkal nőtt tavaly, ez az egyik legnagyobb növekedés volt Európában 2012-ben - a balti ország statisztikai hivatalának hétfőn ismertetett adata szerint. Az észt központi bank szerényebb, 3 százalékos gazdaságnövekedésre számított decemberben.

Szeretik az adóparadicsomokat a szlovákok

A szlovákiai vállalkozók körében az adóparadicsomnak tartott országok közül Hollandia és Ciprus számít a legközkedveltebbnek, az előbbiben több mint 1100, az utóbbiban pedig csaknem 800 szlovák cég székel.

Örülhet, aki Németországban lakik

Tavaly sorban a harmadik éve nőttek a reálbérek, és az idén is emelkedés várható, ami szakértők szerint hozzájárulhat az euróövezeti válság enyhüléséhez.

Bóvliban hagyta Magyarországot a Moody's

Megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem érti a hitelminősítő döntését.

Mi lesz a forinttal a kötvénykibocsátás után?

Egyhónapos csúcs közelében várja a forint azt a bejelentést, hogy közel két évnyi szünet után elindul Magyarország állami devizakötvény-kibocsátása.

Decemberre padlóra került a magyar ipar

2012 decemberében az ipari termelés 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a KSH az előzetes adatok alapján.Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent a magyar ipar teljesítménye.

Külföld
Döbbenet és tisztelet

A bajor kormányzó, Horst Seehofer szerint a döntés nagy tiszteletet érdemel, még ha ő személy szerint sajnálja is. A bajor származású pápa karizmája és az egyházért végzett fáradhatatlan munkája szerinte világszerte inspirálta az embereket.

Már 40 millió magáncég Kínában

Sosem látott magasságokba emelkedett a magánvállalkozások száma Kínában, annak ellenére, hogy a kínai piaci viszonyok miatt továbbra is hátrányos helyzetben vannak állami társaikkal szemben.

Riói karnevál: kevés ruha, sok tánc

Körülbelül kétmillióan táncoltak szombaton Rio de Janeiro utcáin az idei karnevál első rendezvényén. A Bola Preta 1,8 millió, többségében jelmezbe öltözött embert vonzott Rió történelmi városrészébe

Valutaunióban maradna Skócia

Skóciának akkor is meg kellene tartania fizetőeszközként az angol fontot, ha lakosai a jövőre esedékes népszavazáson az Egyesült Királyságból való kiválás mellett döntenek.

Egészségügy
Diétás üdítőket alkohollal vegyítve jobban berúgunk

Amerikai kutatók szerint ha cukormentes üdítővel vegyítjük a töményt, jobban berúgunk. A normál frissítők cukra ugyanis akadályozza az alkohol véráramba kerülését, az édesítők viszont nem.

Oldjuk a stresszt egészségünk érdekében!

Munkába menet úgy érezzük, csupa őrültet kell az utakon kerülgetnünk, az irodában egész nap csöng a telefon, és dühös ügyfelek panaszait kell hallgatnunk, miközben a főnökünk újabb és újabb megoldandó feladatokkal bombáz bennünket.

IT Tudomány
Vérfagyasztó félreértést okozhatnak az önállósodó mobilok

Az utóbbi időben a kanadai rendőrségnek nem kevés munkát adnak a zsebekben, táskákban magukat önállósító mobiltelefonok, amelyek a központi segélyszámot hívják. Hat hét alatt 828 ilyen eset történt.

Boldog gyerekből egészséges felnőtt lesz

A gyerekként átélt érzelmi állapot hatással lehet felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, kiváltképpen a nőknél ezt állapították meg az amerikai kutatók.

Magyarország idegen szemmel
Hungary's rabid right is taking the country to a political abyss

The left has found no response to the right's attacks on Gypsies, its virulent antisemitism and its xenophobic Christian nationalism.

Ungarn bietet 800 Millionen Euro für Eon-Gasgeschäft

Der ungarische Premier Orban sagt, die Übernahme von Eons Gasgeschäften in Ungarn durch die staatliche MVM sei so gut wie perfekt. Für Eon wäre das eine gute Möglichkeit, die hohen Schulden zu reduzieren.