Hírlevél fejléc 2013. január. 28.

Kedves Hallgatók!

Megkezdődött az új félév, remélhetőleg mindenki sikerekkel zárta a vizsgaidőszakot és újult erővel vág neki ennek a félévnek is. Szeretnénk felhívni itt is a figyelmet a szakkollégiumunkba való jelentkezés lehetőségére. A pályázat határideje február 3., sok szeretettel várunk közösségünkbe minden eddigi és új tagot is. Ismételten GEKSZ-re fel!

A szerkesztők

Itthon
Budapest virágzik, a vidék elbukott

A főváros és agglomerációja nem csak a magyar gazdaság motorja, hanem egy tőke- és munkaerőszivattyú is, ami az ország más régióiból elszív jó sok fiatalt és jó sok pénzt. Munakhely kell? Jobb oktatás kell? Színvonalasabb étterem kell? Pezsgő kulturális életet akarsz? Irány Budapest!

Handelsblatt: a magyar kormány nem tanul a hibáiból

A forint árfolyamának alakulásáról közölt beszámolót a Handelsblatt. A forint egy kétes gazdaságpolitikát folytató ország történetét meséli című írásában Stefan Menzel, a Handelsblatt Magyarországgal is foglalkozó bécsi tudósítója.

Államkincstári betétet akar a kormány

A kormány olyan törvényjavaslat összeállítását várja a nemzetgazdasági minisztertől, amely lehetővé tenné a Magyar Államkincstár számára a betétgyűjtést.

Megosztoztak a budapesti tízmilliárdokon

Elfogadta a fővárosi és a kerületi önkormányzatok között megosztandó forrásokról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szombati rendkívüli ülésén.

Víztőzsde: kincs, ami nincs

Bár egy ideje sokan mondják, hogy az ivóvíz lehet az új kőolaj, idehaza még kevesen értik, hogy a víz valójában mekkora érték. A vízkvóta-kereskedelem meghonosításával és a víztőzsde megalapításával most egy magyar cég kavarná fel az állóvizet.

Cafeteria: trükk vagy bumeráng?

Az interneten kering egy tévhit, mely szerint az úgynevezett „cafeteria-trükkel” könnyen kikerülhető a munkabér vagy más járandóság közterheinek egy része vagy akár egésze.

Gazdaság
Fitch: egyelőre nincs veszélyben az amerikai "AAA" besorolás

Felfüggesztették az amerikai államadósság-limitet, ezáltal lélegzethez jutott az amerikai gazdaság, de a nemzetközi hitelminősítő szerint középtávú államháztartásihiány-csökkentő terv kell ahhoz, hogy megmaradjon az "AAA" besorolás.

Bizakodtak a spekulánsok - Drágult a fekete arany

Jelentősen nőtt a féléves mélypontról a nyersanyagok iránt támasztott spekulatív kereslet a múlt hét keddel záruló héten a CFTC adatai szerint. A legfontosabb nyersanyagok árfolyamai emelkedni tudtak a pozitív piaci hangulatban, a Dow Jones UBS árupiaci index 1,4 százalékkal zárt magasabban.

IMF: Irányváltás kell Magyarországon

Lesújtó képet fest a magyar gazdaságról az IMF hétfőn közzétett országértékelése. Komolyan aggódnak a gazdaság potenciális növekedése miatt, azt mondják, hogy mostantól 2015-ig nem lesz 3 százalék alatt a költségvetési hiány, és az államadósság is beragad a mostani 78 százalékra.

Törvényben rögzítenék a rezsicsökkentést

A rezsicsökkentést ellenőrző fideszes munkacsoport azt javasolja, törvény rögzítse a tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés tényét, a szolgáltatókat pedig arra köteleznék, hogy fogyasztónként mutassák be a rezsiköltségek mérséklésének megvalósulását.

Jó a hangulata a német üzletembereknek, éves csúcs közelében az euró

Magasabb lett a vártnál és optimista várakozásokat tükröz a januári német üzleti hangulatindex, amely már a harmadik egymást követő hónapban nőtt - közölte csütörtökön a német ifo gazdaságkutató intézet, a CESifo Group tagja.

Eurószázmilliók Afganisztánnak

Összesen 185 millió eurós fejlesztési segély nyújtásáról ír alá pénzügyi megállapodást az Európai Bizottság Afganisztán kormányával, a segélyből mezőgazdasági és egészségügyi beruházások valósulhatnak meg.

Külföld
Izland megúszta a kárpótlást

Nem kell kárpótlást fizetnie Izlandnak a brit és a holland állam részére - döntött az EFTA bírósága. Az Icesave csődje után Nagy-Britannia és Hollandia kárpótolta állampolgárait.

Dollármilliárdok sorsa függ a Boeing tesztjeitől

Javában zajlik a Boeing 787-es típusú gépeinek próbarepülése, melyektől az utóbbi időszakban mutatott sorozatos problémák miatt vonták meg a felszállási engedélyt két hete.

Kórházdíjat vezetnek be Romániában

Márciustól "jelképes" egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük a romániai kórházak pácienseinek. A román kormány erről a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felülvizsgálati látogatáson Romániában tartózkodó küldöttségével állapodott meg

Februárban leáll a szlovák Peugeot-gyár

Az autókereslet csökkenése miatt hétfőn leállították a gyártást a PSA Peugeot-Citroen szlovákiai üzemében, és a jövő hónapban még négy leállás lesz. Európában folyamatosan csökken az új autók iránt a kereslet, és ez számos autógyártónál a termelés csökkentését vonja maga után.

Egészségügy
Romlik a memóriánk, ha rosszabbul alszunk

Minél rosszabban alszunk, annál kevesebb agyi tevékenység mutatható ki a szürkeállományban és annál jobban romlik az emlékezet egy friss amerikai kutatás szerint.

A férfiaknak TÉNYLEG jobban fáj

Minden tudós közül pont egy nő, dr. Amanda Ellison, a Durham Egyetem neurológusa jutott arra a következtetésre, hogy a férfiaknak valószínűleg tényleg jobban fáj.

IT Tudomány
Bűncselekményt követ el, ha kikódolja mobilját

Kivették az USA szerzői jogait szabályozó Digital Millennium Copyright Actből azt a 2010-es kivételt, amely megengedte a szolgáltatókhoz vagy országokhoz kötött mobilok függetlenítését.

Agresszívvá tesznek az aranyos állatok

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy édes kisgyermek láttán kedve szottyan megcsipkedni a puha kis pofiját. Most már tudományos bizonyíték van rá, hogy ez teljesen normális reakció.

Magyarország idegen szemmel
Hungary's Opposition Parties Move Closer to Alliance

Hungary's fractured liberal opposition is moving closer to an alliance aimed at defeating conservative Prime Minister Viktor Orban.

Spekulationen auf lockere Geldpolitik belasten Forint

Die Währung Ungarns ist unter Druck geraten. Grund ist der nahende Führungswechsel in der ungarischen Zentralbank. Börsianer gehen davon aus, dass der neue Chef die Geldpolitik lockern werde.