Hírlevél fejléc 2013.január. 13.

Kedves Hallgatók!

Elérkeztünk a vizsgaidőszak utolsó hetéhez, ami talán még sokak számára nem a pihenéssel fog telni, de remélhetőleg mégis újult erővel vágtok neki az új évben az egyetemnek, amely várhatóan idén is sok érdekességet tartogat számotokra. Sikerekben, GEKSZ-ben gazdag új évet kívánunk Nektek és kitartást a még hátralévő vizsgákhoz!

A szerkesztők

Vizsgaidőszak végére„Nincs hatalmasabb erő, mint a tudás: a tudással felfegyverzett ember legyőzhetetlen.”

- Gorkij -

Itthon
A túlélni próbáló településeket bünteti a kormány

Tucatnál több önkormányzat maradt ki a kormány 2012-ben meghirdetett adósságrendezéséből. Az érintett települések általunk megkérdezett polgármesterei idáig nem kaptak semmiféle tájékoztatást arról, milyen szempontok alapján kerültek hátrányba.

Megvan az új egykulcsos adó, rezsicsökkentésnek hívják

A legújabb növekedési fordulat motorjának látja Matolcsy György miniszter a rezsicsökkentést. Az eddigiek alapján évente 11 ezer forint marad egy átlagfogyasztónál, amelyet másra költhet. Vajon valóban a boltokba kerül a pluszpénz - és ezzel valóban segíti a GDP idei növekedését?

Egymást mártják be a bírósági végrehajtók

Egy terepjáró elárverezése nyitott új fejezetet a bírósági végrehajtókat összefogó kamara és egy budapesti végrehajtó família között évek óta húzódó háborúskodásban.

Véget ért az adóamnesztia

Most már nem hunynak szemet a hatóságok a szabálytalanságok felett azért cserébe, hogy valaki hajlandó hazahozni a pénzét valamelyik adóparadicsomból, véget ért ugyanis az adóamnesztia.

Már nálunk is támadják az interneten bankolókat

Helyi lapinformációk szerint már Baranya megyében is felütötte fejét az internetes bűnözés, méghozzá az online bankolást megcsapoló hackertámadások formájában.

Hibrid buszokat vesz Kecskemét

Még 2011 novemberében készült el a kecskeméti közösségi közlekedés fejlesztéséről szóló tanulmány, amely szerint megszűnik a Széchenyi téri környezetszennyező buszvégállomás.

Gazdaság
Ázsia Görögországa: Japán a pácban

Tokió maga a megtestesült konzummámor, ám a káprázatosan csillogó üzletek és áruházak látványa nem több illúziónál. A világ harmadik ipari hatalma évtizedek óta hitelből él: az egymást követő kormányok 11 billió eurónyi adósságot halmoztak föl.

Visszatér az IMF Budapestre

Jövő héten Magyarországra érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége: az IMF és a magyar kormány képviselői a megbeszéléseken áttekintik majd a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit

Rászáll a külföldre utalt pénzekre a görög adóhatóság

A görög adóhatóság 25 ezer olyan görög polgárt rendelt be január végéig elszámoltatásra, aki 2009 és 2011 között nagyobb összeget utalt át külföldre.

Kétségek között az amerikai befektetők a folytatást illetően

Jóval nagyobb lett az amerikai külkereskedelmi deficit novemberben, mint amire az elemzők számítottak. Az adat azonban nem váltott ki eladói nyomást a tengerentúli piacokon.

Közel az euró szárnyalásának és a jen hanyatlásának a vége?

Sorozatban a negyedik egymást követő héten mérséklődött a spekulánsok körében a japán jen ellenes hangulat, és a keddi állapot szerint kezd újra euróellenessé válni a "széljárás" a dollárral szemben.

Hatalmas gond a gazdaságban a fiatalok munkanélkülisége

Jelenleg nincs fontosabb probléma a fiatalok magas munkanélküliségénél, világszerte 75 millió fiatal állástalan, ami hatalmas gazdasági és társadalmi gondot jelent.

Külföld
Áfalottó indul Szlovákiában

Minden számlával lehet majd nyerni, elég lesz azokat regisztrálni az állami szerencsejátékok üzemeltetőjénél. Aki nyer, visszakapja a számla értékét.Áfalottó bevezetését tervezi még az idén a szlovák pénzügyi tárca.

Mindenki fegyvert akar venni Amerikában

Sok fegyverboltot egyszerűen megrohantak az emberek az Egyesült Államokban. Gyorsan még fegyvert akar venni mindenki, mielőtt szigorítják a fegyvertartási szabályokat.

Marad a cseh kormány

Továbbra is hivatalban marad a Petr Necas vezette cseh kormány, miután a legkisebb koalíciós párt, a Liberális Demokraták (LIDEM) elnöksége kedden este hatályon kívül helyezte korábbi döntését, miszerint miniszterei január 10-én kivonulnak a kormányból.

Csúcsot döntött a turizmus tavaly Horvátországban

Rekordévet zárt tavaly a vendégszám több mint 6 százalékos növekedésével és a bevételek 5 százalékot meghaladó emelkedésével a horvátországi turizmus, a magyar vendégek azonban a korábbinál körülbelül 3 százalékkal kevesebben voltak.

Egészségügy
Az ülés öl, álljanak fel!

Az ülő életforma olyan káros, hogy az orvostudományon belül külön területnek számít a mozgásszegény életmód okozta tünetek kutatása.

Okozhat-e depressziót a túl sok üdítő?

Összefüggést találtak a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy friss amerikai tanulmány írói.

IT Tudomány
Nincs is szükség az új csúcskütyükre

Kell-e internet a hűtőszekrénybe? Szükség van-e intelligens órára, ha amúgy is a zsebünkben az okostelefon? Az idei CES kütyüexpón is egy sor olyan újdonságot mutattak be.

Lovak segítenek leszokni az internetről

Lovaglóterápia segítségével próbálják leszoktatni internetfüggőségükről a dél-koreai fiatalokat. Dél-Koreában, amely a világ egyik legjobb internetes lefedettségével rendelkező országa és ahol a népesség majdnem kétharmada használ okostelefont.

Magyarország idegen szemmel
Hungary top court voids election law in blow to Orban

Hungary's constitutional court has struck down a controversial electoral law that critics said would have favoured the ruling party, Fidesz.

Deutschlands Rettung in Weiß kommt aus Ungarn

Immer mehr ausländische Ärzte zieht es nach Deutschland. Denn hier werden sie händedringend gesucht. Doch auch sie können die klaffenden Lücken nicht füllen.