Hírlevél fejléc 2012. december. 10.

Kedves Hallgatók!

A múltkori hírlevelünkben már értesülhettetek a Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi Szakkollégium karácsonyi akciójáról, mely lassan a végéhez közeleg, de szeretném ismételten felhívni rá figyelmeteket! A Porta melletti gyűjtődobozban elhelyezhetitek tartós élelmiszer és tisztítószer adományaitokat, és Jótékonysági Jegy vásárlásával is támogathatod a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény Lakóit! A Jegyek sorsolására december 15-én jótékonysági délután keretében, 17:30-kor kerül sor. Az eddigi adakozóknak ezúton is köszönjük felajánlásaikat!

A szerkesztők

Advent

Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
... Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
... És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

- Juhász Gyula -

Itthon
Nem elég a monetáris vagy fiskális keresletélénkítés

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdaságnak súlyos, monetáris vagy fiskális keresletélénkítéssel nem orvosolható problémái vannak.

Szerdán utcára vonulnak az egyetemisták

Tandíjmentes felsőoktatást és a hallgatói szerződés intézményének eltörlését fogják követelni a kormánytól.Jövő szerdán demonstrációt tart a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Budapesten.

Lassan elfogy a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 harmadik negyedévében 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az építőipar teljesítmény azonban nőtt, a pénzügyi szektor viszont bukóban van.

Készülni kell a nagy találkozásra a befektető és a kkv között

Forráshoz jutni a jelenlegi gazdasági helyzetben nem egyszerű, de nem is lehetetlen feladvány. Szigorú feltételek mellett ugyan, de manapság is lehet finanszírozáshoz jutni bankoktól vagy tőkebefektetőktől.

Jól gondold meg, mit lájkolsz! Könnyedén kirúghatnak

Jól meg kell gondolniuk a munkavállalóknak, milyen bejegyzéseket helyeznek el a közösségi oldalakon, sőt még azt is, milyen posztokról teszik közzé, hogy kedvelik. Arra is ügyelni kell, milyen széles körrel osztja meg valaki a véleményét.

Itt a trükk: nincs tranzakciós illeték, de csak ezer embernek

Az egyik magyar pénzintézet közleményben jelentette be, hogy tranzakciós illeték mentes lakossági számlacsomagot vezet be. A MagNet Bank a legnagyobb közösségi oldalon is kiemelve közli, hogy ők nem hárítják át a pluszköltségeket ügyfeleikre.

Gazdaság
Ennyi pénzt még sose fektettek külföldiek magyar állampapírokba

Már ötezer milliárd forintnál is több pénzt fektettek magyar állampapírokba a külföldi befektetők, ez az Államadósság-kezelő Központ közleménye szerint történelmi csúcs.

Itt az új Marshall-terv Európának

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) azt akarja, hogy az Európai Unió 27 tagállama tíz éven keresztül összesen 2600 milliárd eurót fordítson az euróválság keküzdésére.

Tovább csökkent az olasz GDP

A harmadik negyedévben tovább csökkent az olasz GDP, októberben esett az ipari termelés - közölte hétfőn az Istat olasz statisztikai hivatal.

Újra nő a stressz az eurózóna kötvénypiacain

Miután a hétvégén Mario Monti olasz kormányfő váratlanul bejelentette lemondási szándékát a 2013-as költségvetés elfogadása után, újra nő a stressz a periféria országok kötvénypiacain.

Hatmilliárd forintot hozott a büdzsének az adóamnesztia

Meghaladta a 60 milliárd forintot az az összeg, amelyet az offshore-adóamnesztia nyomán utaltak haza külföldről a magyar tőketulajdonosok, és amelynek 10 százalékát fizették be az adóhatóságnak.

Az S&P a görög kilépés esélyét számolgatta

Egy a háromhoz az esélye annak, hogy valamikor a jövőben Görögország kilép az eurózónából, ugyanakkor a Standard and Poor's szerint a mostani kormány alatt nem, hanem egy jövőbeni görög kormány idején kerülhet erre sor.

Külföld
Ebben az évben már nem lesz új miniszterelnök Romániában

Traian Basescu román elnök csak a választások után 20 nappal, azaz karácsony és évvége előttre hívja össze az új törvényhozást. Szakértők szerint instabillá válhat a belpolitikai helyzet a választások után Romániában.

Ismét Bécs lett a legélhetőbb város

Bécs több területen is jó értékelést kapott, így a biztonságban, a tömegközlekedésben és a szórakozási lehetőségekben is kiemelkedő város. A legrosszabb Bagdadban élni.

2008-as szintre zuhant a munkanélküliség az USA-ban, erősödött a forint

Meredeken csökkent a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A piacok emelkedtek a kedvező hírre.A munkanélküliségi ráta 7,7 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2008 decembere óta, közölte a Munkaügyi Minisztérium.

2030: konfliktusok víz és élelem miatt

A népességnövekedés a víz és az élelem miatti konfliktusokhoz vezet, főként a Közel-Keleten és Afrikában állítja a Global Trends 2030 című tanulmányának a legrosszabb esettel számoló forgatókönyve.

Egészségügy
Veszélyesebb az állástalanság a dohányzásnál

A munkanélküliség az 50-60 évesek körében számottevően növeli a szívroham veszélyét - írja a betegszoba.hu amerikai kutatásokra hivatkozva.

A legjobb téli immunerősítő ételek

Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezet, fáradékonyabbak és fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással lehet ez ellen tenni.

IT Tudomány
Telefonunkat is kérhetik az InterCity-kalauzok

Az interneten, otthoni nyomtatással vásárolt vasúti jegyek QR-kódját már nemcsak papír alapon lehet bemutatni a jegyvizsgálóknak, hanem akár a számítógépek, okostelefonok képernyőjén is.

Bonyolult génhálózat ad választ a stresszre

Egy baktériummodellen vizsgálódva állították össze amerikai kutatók azt a bonyolult génhálózatot, amely meghatározza, hogy milyen választ ad az élő szervezet a stresszhatásra, és ez milyen mutációkat eredményez.

Magyarország idegen szemmel
Hungary's Budapest airport shut after electrical fault

Budapest airport in Hungary has been shut down after the control tower developed electrical problems.

Eon steht vor Verkauf des Gas-Geschäfts in Ungarn

Der Energiekonzern will sein Gas-Geschäft in Ungarn an den Staatskonzern MVM verkaufen.