Hírlevél fejléc 2012. november. 26.

Kedves Hallgatók!

Az idei évben is karácsony előtt jótékonysági akcióba kezdett a Gidai Erzsébet Közgazdaságtudományi kar. Idén a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai intézmény lakóinak szeretnénk segíteni, és különlegesebbé tenni a karácsonyukat. A jótékonysági akció keretein belül tartós élelmiszer és tisztítószer gyűjtésbe kezdtünk. A karon a porta mellett kihelyezett gyűjtődobozban mindenkinek lehetősége lesz, hogy elhelyezze adományait. Mindemellett lehetőség nyílik jótékonysági jegy vásárlásával is a támogatásra.Előre is köszönjük a felajánlásokat.

A szerkesztők

Itthon
Megszűnik az OTP Magánnyugdíjpénztár

Végelszámolással, jogutód nélkül szüntetnék meg a magánkasszák között egykor piacvezető OTP Magánnyugdíjpénztárat, idézi ahvg.hu az igazgatótanács küldöttközgyűlési meghívóját. A december 10-i közgyűlés tervezett napirendi pontjai között negyedikként szerepel a javaslat a magánnyugdíjpénztár megszüntetéséről.

A gyógyszerészek követhetnék a betegek gyógyszerkiváltásait

Három hónapos felkészülési időszakot követően április elsejétől követhetnék a gyógyszerészek a betegek egyes vényköteles gyógyszereinek kiváltását - mondta Cserháti Péter, az egészségügyi államtitkárság egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára, szombaton, Budapesten a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) konferenciáján.

Ütik a forintot a leminősítés hírére

Az amerikai piacok mai nyitásával egyre bátrabbakká váltak a befektetõk, amely mögött leginkább a délelõtti jó német Ifo-index adat, illetve az állhat, hogy a görög hitelrészlet kiutalásához egy lépéssel közelebb kerültek a nemzetközi hitelezõk.

Fontos változások jönnek a cafeteriában

A változások közül az egyik legfontosabb, hogy az eddiginél több sporttevékenység lesz fizethető SZÉP kártyával, például a sporthorgászat, a sportoktatás, illetve lehet majd uszodabérletet vásárolni vagy sportpályát bérelni.

Jön a közműadó - ennyit fizethetnek az energiacégek

Adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke 125 forint lesz méterenként. A parlament kedden kivételes sürgős eljárással fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter erről szóló javaslatát.

Újfajta támogatásokra számítanak a fiatal gazdák

Több pénzt remélnek a magyarországi és szlovákiai fiatal gazdák az új uniós ciklusban. Ehhez be kell venni a róluk szóló alprogramot a vidékfejlesztési tervbe.

Gazdaság
IMF-tárgyalások: itt a vége?

Idén már valószínűleg nem lesz megállapodás az IMF-fel és az EU-val, és az is egyre kevésbé valószínű, hogy jövőre lehet-e. A 2013-as költségvetést a korábbi nyilatkozatok ellenére mégis elfogadja a parlament.

Elképesztő összeg a ciprusi mentőcsomag értéke

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti pénzügyi keretérõl kezdtek egyeztetést csütörtök éjszaka a tagállamok állam- és kormányfõi az uniós csúcstalálkozón.

Javult a német üzleti hangulat

Hat egymást követő negatív hónap után javult novemberben az üzleti hangulat Németországban - közölte a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.

Más országokat is magával ránthat az USA, ha beesik a szakadékba

Az amerikai fiskális szakadék egy valós kockázat, amely akár recesszióba is döntheti az Egyesült Államokat. Ez viszont más országokat is magával húzhat.

Újra hiány keletkezett az észt államháztartásban

Deficitessé vált az észt államháztartás az első kilenc hónapban. A balti ország pénzügyminisztériumának csütörtökön közölt adatai szerint a kilenchavi hiány a hazai össztermék (GDP) 0,1 százaléka volt, ami 16,3 millió eurónak felel meg.

Újra recesszióba süllyedhet Japán

A japán GDP negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, a világ harmadik legnagyobb gazdasága valószínűleg újra recesszióba süllyedt. Az adat megfelel a piaci konszenzusnak.

Külföld
Utcára vonult egész Róma, a megszorítások miatt tiltakoznak az olaszok

Összecsapásoktól tartva lezárták az olasz főváros központját. Szakszervezetek, diákok, újfasiszta szervezetek és szélsőbalos csoportok vonulnak fel egyszerre Rómában a gazdasági válság leküzdésére hozott intézkedések elleni tömegtüntetésen.

Hétfőtől országos tanársztrájk Szlovákiában

Hétfőn iskolasztrájk kezdődik Szlovákiában. A sztrájk várhatóan nem minden iskolában fog majd ugyanolyan hosszan tartani, a tanárok és az alkalmazottak maguk dönthetik majd el, hogy meddig vesznek részt benne.

Fantomszigetre bukkantak a Csendes-óceánban

Felfedezték, hogy az egyik, térképeken szereplő csendes-óceáni sziget a valóságban nem is létezik. Nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. A kitalált fantomsziget papíron Franciaországhoz tartozik.

Csökkenhet a kőolaj ára - A búza a legkritikusabb termék

Az árupiacokon az idén nem volt nyereség. Magyarországnak fájdalmas, hogy a brent ára elszakadt a WTI-től, de a KBC szerint középtávon csökkenhet az árkülönbség a kétféle kőolajtípus között.

Oktatás
Zárolások a felsőoktatásban

Eltérően érintik a felsőoktatási intézményeket a kormányzat által a közelmúltban elrendelt zárolások, van ahol az intézmények időszakosan bezárnak, szénszünetet rendeltek el, máshol a tervezett kisberuházásokat, fejlesztéseket állították le.

Így módosulhat a felnőttképzési és a szakképzési törvény

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az egyes szakképzési és felnőttképzési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Érdekesség Tudomány
Megúsztuk!? Megvan a maja-világvége megoldás kulcsa!

Az éghajlatváltozás játszhatott közre a maja civilizáció bukásában - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely kétezer év klimatikus adatait elemezte Belize-ben, egy cseppkőbarlangban.

Vakok is olvashatnak a mesterséges szemmel

A világon először sikerült tudósoknak braille-írásos szavak képét eljuttatniuk vak páciensek retinájára, amellyel viszonylag gyorsan el tudtak olvasni négybetűs szavakat.

Magyarország idegen szemmel
Hungary’s tax reversal: who cares?

Another shudder on the Budapest Stock Exchange on Monday, after the government announced tax plans that will make it harder to agree a loan facility with the International Monetary Fund and the EU.

S&P stuft Ungarn auf Ramsch-Niveau herab

Wegen der trüben Wachstumsaussichten hat die Ratingagentur S&P die Bonität Ungarns gesenkt. Mit der Bewertung „BB“ liegt das Land damit nun im Ramsch-Bereich.