Hírlevél fejléc 2012. november. 12.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt hétvégén volt a félévünk tréninghétvégéje, melynek Bük adott helyszínt. A hétvége során önismereti tréningen vettünk részt, a büki gyógyfürdő beruházásáról, gazdasági helyzetéről hallhattunk előadást, majd egy helyi üvegdíszes mutatta be nekünk tudományát. Végül a hétvége csúcspontjaként fürdőztünk egyet a gyógyfürdőben. :) Reméljük ezek a programok sokaknak kedvet csinálnak és jövő félévben újabb tagokkal bővül közösségünk.

A szerkesztők

Itthon
Uniós eljárást kockáztat a kormány a patikusoknak nyújtott hitellel

Teljesen átírhatja a gyógyszertári viszonyokat az, hogy az állam kedvezményes hitelt adna a szakmai befektetők kivásárlására. Információink szerint a készülő tervezetben az áll: a veszteséges patikák egyáltalán nem, az idősebb gyógyszerészek csak feltétellel kaphatnának kedvezményes állami kamattámogatást.

Nyugdíjasnak nem fizet végkielégítést az állam

A nyugdíjasnak minősülő közalkalmazottnak nem jár majd végkielégítés, a munkaügyi központhoz elektronikus levélben is be lehet jelentkezni. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a foglalkoztatási jellegű törvényeket módosító javaslat, amelyet a kormány szombaton terjesztett a parlament elé.

Ez vár Magyarországra - itt vannak az új prognózisok

Kedvező, hogy az Európai Bizottság új előrejelzése szerint a hazai GDP 3 százaléka alatt lesz jövőre is a magyar államháztartási hiány, mivel egy ennél rosszabb uniós prognózis "azonnali, rögtönzött jellegű" költségvetési lépések és negatív növekedési következmények kockázatával járt volna.

Sorsolással kapnak pénzt az iskolák

Egy nap alatt huszonhatszoros túljelentkezés volt egy iskoláknak kiírt EU-s pályázaton, amitől lefagyott a rendszer, és félő volt, hogy beragad 15 milliárd forint. A kormány huszárvágással oldotta meg a jogi patthelyzetet: sorsolni fognak a pályázók között.

Átverés a magyar rendelőkben: nem is orvos kezeli a betegeket

Sok betegnek fel sem tűnik, hogy nem fogorvosnál jár. A kuruzslás a Büntető törvénykönyv hatálya alá eső cselekedett, 1-3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az aranyalapok iránt nagy a lakossági kereslet

Magyarországon az elmúlt években egyre nagyobb kereslet mutatkozott a nemesfémek, azon belül is az arany iránt.

Gazdaság
Emelkedő forgalomban esett a BUX

A BÉT részvényindexe 0,89 százalékkal csökkent, 19 049,57 ponton zárt a héten, a forgalom 64 százalékkal jobb volt az előző hetinél.

Londoni elemzők: a növekedés sínyli meg itthon a költségvetési szigort

Kedvező, hogy az Európai Bizottság új előrejelzése szerint a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt lesz jövőre is a magyar államháztartási hiány.

Csokimikulásokkal vigasztalódhatunk a csődtengerben

Bár a parlament már jövő héten elfogadhatja a több mint 700 milliárdos megszorítócsomagot, ezzel még mindig csak a jövő évi hiányt tudhatjuk biztonságban.

Összeomlás jön: jobban tesszük, ha fegyvert veszünk a guru szerint

Meglepően keveset estek az amerikai piacok Barack Obama újraválasztását követően. Én arra számítottam, a részvények akár értékük felét is elveszthetik.

Pörög a kínai export

Felgyorsult a kínai export októberben, ami újabb jele annak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága kezd magára találni - derült ki a kereskedelmi minisztérium szombati közléséből.

Svájc gazdasága a vártnál jobban lassulhat

A svájci jegybank szeptemberben csökkentette idei előrejelzését 1 százalékos gazdasági növekedésre a korábban jósolt 1,5 százalékról. Tavaly 1,9 százalékkal bővült Svájc hazai összterméke.

Külföld
Egy autó, tizenhét ország

A Peugeot az európai piacok gyengélkedéseire reagálva további erőforrásokat csoportosít át a fejlődő országokban eddig megszerzett piaci részesedésének növelésére, valamint új piacokra történő belépésre.

Bírsággal reguláznák meg a brit sajtót

Megbírságolnák a jövőben azokat a brit újságokat, amelyek megsértik a készülő új sajtószabályozás előírásait -ez lesz az egyik fő javaslati pontja a jelentésnek.

Obama megadóztatná a gazdagokat

Az újraválasztott amerikai elnök szerint az amerikaiak többsége erre szavazott. Költségvetési beavatkozásra viszont mindenképp szükség van, különben jövőre ismét recesszió elé néz az amerikai gazdaság.

Legalizálták a marihuánát Coloradóban

Népszavazással érvényesítették a világ legliberálisabb drogtörvényét Coloradóban. Az új módosító indítvány a liberálisnak tartott holland szabályozással szemben nemcsak a fogyasztók büntetlenségét biztosítja, hanem a marihuána tartását és fogyasztását is.

Oktatás
Az angol helyett a német lesz az első nyelv

Az oktatási államtitkárság átvariálná az iskolai nyelvoktatást, és az angol helyett a német lenne az első nyelv. Az államtitkárság a döntést azzal indokolta, hogy a német nyelv nehezebb az angolnál, és így jobban felkészítenék a diákokat további nyelvek megtanulására.

Hoffmann: csak az egyik ötlet volt az integráció a felsőoktatásban

A kormány dönt a felsőoktatás szerkezeti átalakításáról. A kabinet elé került minisztériumi előterjesztés két verziót is felvázol: az egyik közülük az integráció - közölte az oktatási államtitkárság szombaton.

IT Tudomány
Így találhatja meg mobilját akkor is, ha lemerült

Egy új alkalmazással akkor is jó esélyünk van megtalálni elhagyott androidos mobilunkat vagy iPhone-unkat, ha az energiahiány miatt időközben kikapcsolt.

A skótok összeírják a vörös hajúakat

Genetikai bizonyítékokkal akarják alátámasztani a skótok, hogy náluk él a legtöbb vörös hajú ember. Ennek érdekében indítottak el egy populációgenetikai kutatást.

Magyarország idegen szemmel
Hungary may offer rich foreigners home with bond scheme

Hungary plans to offer non-EU nationals permanent residence if they buy at least 250,000 euros' worth (£201,000; $323,000) of special government bonds.

General Motors besorgt sich Geld für Opel

General Motors hat sich Milliardenkredite gesichert. Dem Autobauer stehen elf Milliarden Dollar auf Abruf bereit. Das Geld wird für den Opel-Umbau gebraucht. Für Opel gibt es derweil Hoffnung – aus Ungarn.