Hírlevél fejléc 2012. október. 29.

Kedves Hallgatók!

Remélhetőleg a szünet után mindenki kipihenten vág neki az elkövetkezendő heteknek! Ez alatt az idő alatt is számos érdekesség történt a nagyvilágban, melynek legfontosabb eseményeit szeretnénk most megismertetni Veletek!

A szerkesztők

Itthon
Itt van az eurókötvény: devizázzunk megtakarításainkkal is?

A devizahitelekkel már megismerkedettünk, de most itt a devizakötvény, amit leginkább a lakosság számára bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ. Az euró magyar kötvényeket heteken belül megvásárolhatjuk és három éves futamidejük alatt.

Kevés lesz a diplomás

A magyar munkaerőpiacról csaknem 150 ezer jól képzett, diplomás szakember hiányzik majd 2020-ban; míg a gyártás területén túlkínálat lesz jelentkezőkből, az üzleti szolgáltatásoknál és az építőiparban munkaerőhiányra lehet számítani.

Száz magyarból 44-nek nincs félretett pénze

Fél év alatt 63 százalékról 56-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával.

Feladták a harcot a dohányosok

Nem jött be a vendéglátósok félelme, a dohányzási szabályok szigorítása után nem tűntek el a vendégek a szórakozóhelyekről.

Megszüntették a Posta maradék monopóliumát is

Az Országgyűlés hétfőn késő délután megszavazta az új szabályozást. A Magyar Posta 2020 végéig egyetemes postai szolgáltatóként szerepel az új kerettörvényben.

Átvitte a kormány: feliratkozáshoz kötötték a választójogot

A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

Gazdaság
A nők lehetnének a gazdasági növekedés motorjai

A következő évtizedben minden valószínűség szerint egymilliárd nő lép majd be a világ munkaerőpiacára. ugyanakkor nagyrészt nem realizálódik.

Ne várj az államtól nyugdíjat

Egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a nyugdíj előteremtésében az államon kívül a munkáltatóknak és a leendő nyugdíjasoknak is van felelősségük.

Költségvetési ügyekről döntött az Európai Parlament

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban szavazott a 2013-as uniós költségvetés parlamenti olvasatáról, valamint a 2014-2020-as időszakra vonatkozó pénzügyi kerettervhez kapcsolódó időközi jelentésről.

Megnyiltak a pénzcsapok - Dől a pénz a feltörekvő piacokra

A QE3 bejelentése óta fékezhetetlenül ömlik a tőke a feltörekvő piaci részvény- és kötvényalapokba, ahogy megnőtt a befektetők étvágya a magasabb hozamú befektetések iránt.

Görögország két év haladékot kap

Görögország két évvel több időt kap a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformok végrehajtására, és megkapja a hitel következő részletét is.

Moody's: jövőre is veszteségesek lesznek a magyarországi bankok

A magyar bankrendszer adósmegítélése szempontjából negatív, hogy jövőre is változatlan marad a bankokra kirótt különadó mértéke.

Külföld
Lecsapott a francia óriásbankokra az S&P

A Standard and Poor’s amerikai hitelminősítő ügynökség három francia bankot leminősített, köztük a BNP Paribas bankóriást.

Németországban egyre magasabbak a fizetések

Németországban négyéves csúcsot döntött idén júliusban a bérek növekedési üteme, miközben sok más euróövezeti országban csökkennek a bérek és fogyatkoznak a munkahelyek.

Perre megy a Bosch és a Dyson

Bíróság elé citálja a Dyson Ltd világhírű vezetője a rivális és ugyancsak hírneves német Bosch gépészeti és elektronikai céget,egy titkos találmány ötletének ellopása miatt.

Ábrázoljanak nőt is bankjegyen Romániában

Aláírásgyűjtést kezdett két civil szervezet Bukarestben azért, hogy a román lej legalább egyik címlete nőnek állítson emléket.A szervezők először aláírást gyűjtenek, hogy ezeket eljuttassák a román jegybankhoz.

Egészségügy
Vajon ön egészséges?

A modern technológiák (mobiltelefonok, ételadalékok, szennyeződések az ivóvízben) káros egészségi hatásaival kapcsolatos aggodalmak mindannyiunkban ott élnek.

Oltás elhízás ellen: egereken már működik

Gyorsan és jelentős mértékben lefogytak két egymást követő oltás hatására a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek.

IT Tudomány
Hülyének érzi magát az ember a Windows 8-tól

Az amerikai sajtóban már megjelentek az első kritikák olyan teszterektől, akik maguk próbálták ki a végleges verziót, a vélemények széles skálán mozognak.

Mobillal kapcsolgatható az új, magyar villanykörte

Az energiatakarékosság mellett más funkcióval is bővíthető egy villanyégő. Például azzal, hogy Bluetooth technológia segítségével mobilról szabályozhassuk, még a fény színét is.

Magyarország idegen szemmel
Marching season

THE anniversary of the 1956 Hungarian uprising against the Soviet Union on October 23rd should have been a day of national unity.

Ungarns Opposition verbündet sich gegen Orbán

Zehntausende Ungarn gingen zum Nationalfeiertag gegen die Regierung von Viktor Orbán auf die Straße. Der Ex-Premier Gordon Bajnai kündigte dabei ein neues Oppositionsbündnis an.

Halloween
Mi is az a Halloween?

A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak. Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.