Hírlevél fejléc 2012. október. 8.

Kedves Hallgatók!

Az idei félév is az eddigiekhez hasonlóan, az ismerkedéssel kezdődött. Próbáljuk közös programokkal színesebbé tenni Szakkollégiumunk életét, ezáltal megismerni egymás gondolkodását mind a gazdaság mind az élet más területein. Remélhetőleg a most induló előadássorozatunkon sok érdeklődő fog részt venni a mi tagjainkon kívül is. Szeretettel várunk mindenkit!

A szerkesztők

Érdekességek
Mitől szenved a magyar mezőgazdaság?

Hogyan lehet az, hogy Európa egyik legjobb termőföldjén a magyar mezőgazdaság szekere döcög, sőt néha épp hogy fel nem borul? Miért nem tudunk a régió éléskamrájává válni, vidéki munkahelyek ezreit teremteni és felépíteni egy valódi húzóágazatot?

Világmegváltó véletlenek

A céltudatos kutatások eredményeit minden nap élvezhetjük, de a véletlen szerepét sem érdemes alábecsülni. A vulkanizált gumi, a radioaktivitás, a röntgen, a dinamit, az antibiotikum vagy a Coca-Cola megváltoztatták az életvitelünket, de a felfedezésükben jelentős szerepet játszott a vakszerencse is.

Itthon
Alkotmányellenes a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése?

Az alapvető jogok biztosa szerint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvény egyes rendelkezései ellentétesek a jogállamiság elvével, a személyes adatok védelméhez fűződő joggal, valamint a szociális biztonsághoz való joggal.

Elkéstek a szegény egyetemisták ösztöndíjával

Az utolsó pillanatban írták ki a szociálisan hátrányos helyzetű egyetemisták támogatására szolgáló Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatot, a késés miatt azonban az önkormányzatoknál nem lesz idő meghozni a szükséges döntéseket.

Sorba állnak a lapostévéért, pedig ha tudnák...

A lakáscélú jelzáloghitelek díjai zuhantak. A lapostévére is költhető szabad felhasználású hiteleket vizsgálva viszont nem ilyen fényes a helyzet. Továbbra sincs 12 százalékos THM szintnél lényegesen olcsóbb hitel a bankoknál.

Kisadózás jön, az eva marad

Két új adónemmel bővül a kisvállalkozók által alkalmazható adózási lehetőség: a tételes adózással (kata) és a kisvállalkozói adóval (kiva), míg az eva rendszere változatlan marad

Az Ab-hoz és az ombudsmanhoz fordul a szerencsejáték szövetség

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) az alapvető jogok biztosához fordul és alkotmányjogi panasz indítványt terjeszt be, amennyiben a köztársasági elnök aláírja a szerencsejáték törvény módosítását és kihirdetik a jogszabályt

Fehérgalléros optimizmus a munkaerőpiacon

Bár világszerte általános a pesszimizmus a munkaerőpiaci kilátásokat tekintve, a Gallup felmérése szerint a fehérgalléros munkát végző férfiak mégis kissé optimistábban látják esélyeiket, mint kékgalléros társaik, illetve kolléganőik.

Gazdaság
Csomag csomag hátán - Ki issza meg ennek a levét?

A kormány - a folyamatosan romló gazdasági környezet mellett - elkötelezett a költségvetési hiány három százalék alatt tartása és az államadósság csökkentése iránt.Ezt kívánja bizonyítani a Matolcsy György által pénteken ismertetett 2012-es és 2013-as újabb költségvetési kiigazító programokkal is.

Közszolgákon spórol a kormány, drágább lesz a készpénzfelvétel

A GDP 2,7 százalékára emelte a költségvetési hiánycélt a kormány - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken reggel. Ennek tartásához 397 milliárdos megszorítócsomagra van szükség, a kormány ezért hét intézkedéssorozatot, összesen tíz lépést hoz.

Úgy tűnik vége a válságnak, mégsem hiteleznek a bankok

A világnak úgy tűnik, mintha vége lenne a válságnak, de a dolgok nem tértek vissza az eredeti kerékvágásba: a bankok nem hiteleznek, egyes államok a csőd felé tartanak, az EU-ban pedig egy radikális átalakulás előjelei érzékelhetők.

Goldman: hullámvasút jön a részvénypiacokon

A Goldman szerint az európai, amerikai és kínai makrogazdasági kockázatok továbbra is jelentősek, ezért rövidtávon inkább esésre érdemes felkészülniük a befektetőknek, jövőre azonban folytatódhat a részvénypiacok szárnyalása.

25 millió munkanélküli az EU-ban

Több mint 25 millió munkanélküli van az Európai Unióban, ami hosszú idő óta a legborúsabb adat. Különösen aggasztó Spanyolország, és általában az európai fiatalok helyzete.

Százmillió eurókat hoznának ide a törökök

Aláíráshoz közeli állapotban van egy 250-300 millió eurós török telekommunikációs beruházás szerződése, illetve tárgyalások kezdődnek a világ második legnagyobb üveggyártó cégének magyarországi befektetéséről.

Külföld
Súlyosabb a görög recesszió a korábban gondoltnál

Az Elstat, a görög statisztikai hivatal az utóbbi két év GDP statisztikáit rontotta, ami azt is jelenti, hogy a korábban gondoltnál nagyobb volt a gazdasági visszaesés az országban.

Kiéleződött a harc Obama és Romney között

Mitt Romney republikánus elnökjelölt behozta hátrányát, sőt, előzni is tudott egyes, úgynevezett "csatatérállamokban" az amerikai elnökjelöltek első tévévitája nyomán.

Beszakadt a spanyol ipar

A spanyol ipar lejtmenete nem állt meg augusztusban, elsősorban a hatalmas munkanélküliség és az ezt kísérő gyenge belföldi kereslet miatt.

Jól jártak a dollármilliárdosok

A világon 187 380 embernek van 30 millió dollárnál nagyobb vagyona, ebből 365-en laknak Magyarországon. Amerika stabilan őrzi első helyét a listán.

Egészségügy
Hatékony fájdalomcsillapító nyerhető a kígyóméregből

A fekete mamba mérge jobb fájdalomcsillapító lehet a morfiumnál, mivel nem alakul ki vele szemben olyan szintű tolerancia, mint az ópiátok esetében.

Minden második nő megéri a 85 évet Németországban

A férfiak közül is minden második megéri a 80. születésnapját Németországban, ahol manapság ötször annyi százéves él, mint 30 évvel ezelőtt.

IT Tudomány
Zsaroló vírus terjed Skype-on

A Skype eddig nem tartozott a vírusok legkedveltebb támadási és terjedési felületének, most több biztonságtechnikai cég is erről a új veszélyforrást jelzett.

Városba költözhetnek a pumák

A mosómedvék és a prérifarkasok után nagyobb testű ragadozók is beköltözhetnek az észak-amerikai nagyvárosokba.

Magyarország idegen szemmel
Hungary Raises Deficit Targets, Acknowledges Recession

Hungary’s government is facing the dire economic reality by raising its budget deficit targets for this and next year.

Ungarn muss Milliardenloch stopfen

Wirtschaftsminister Matolcsy verkündet ein neues Sparpaket in Höhe von umgerechnet fast 1,4 Milliarden Euro.