Hírlevél fejléc 2012. szeptember. 24.

Kedves Hallgatók!

Lassan körvonalazódnak féléves előadásaink, melyeket reméljük nagy érdeklődéssel fogtok végighallgatni és általuk plusz tudást szerezhettek a tanórákon kívül. Ez a félév is sok érdekességet, új élményt fog nyújtani mind a szakkollégiumunk tagjainak mind az érdeklődőknek. Továbbra is GEKSZ-re fel!

A szerkesztők

Itthon
2020-ra teljes foglalkoztatás???

A július elsejétől hatályos új Munka törvénykönyve (Mt.) átrendezi a munka világát Magyarországon, óriási változást jelent a munkajogi döntésekben is, ennek következményei pedig beláthatatlanok – jelentette ki az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Bankok egyoldalú szerződésmódosítása a leggyakoribb hiba

Tisztességtelen az érthetetlen feltétel a hitelszerződésekben, a bankok csak indokolt esetben és arányosan emelhetik a fogyasztói kölcsönszerződések kamatát, díját, és indokolt esetben csökkentenie is kell azokat a Kúria joggyakorlatelemző csoportjának a hitelperekről készült munkaanyaga szerint.

Bankok és biztosítók rangsora

Melyik a legnyereségesebb és a legveszteségesebb bank Magyarországon? Melyik biztosító bánik a legjobban a tulajdonosok pénzével? Melyik bank keres arányosan a legtöbbet a kamatokon, és melyik a leghatékonyabban működő pénzintézet?.Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

A Margit híd lett az év európai hídfelújítása

A Margit híd rekonstrukciója kapta idén az Európai Acélszerkezeti Szövetség (European Convention for Constructional Steelwork) acélszerkezeti nívódíját. Az ECCS lisszaboni konferenciáján a gyalogos és kerékpáros hidak, a közúti és vasúti hidak és a hídfelújítások között, a Margit híd aaz utóbbiban győzött. .

Vallottak a magyar brókerek: rosszabbul élnek, mint 4 éve

Negyedével esett vissza a személyi ráfordítások nagysága a brókercégeknél az elmúlt négy évben. Az üzletkötők közül többen otthagyták a szakmát, kirúgásokra azonban legfeljebb elvétve került sor.

Több ezer ember repülhet a közigazgatásból

Komoly karcsúsítás lesz a központi közigazgatásban, legalább 6-8 ezer embernek kötnek útilaput a talpa alá a minisztériumokban és a háttérintézményeknél.

Gazdaság
Az egész EU-ban Magyarország járt a legjobban

Tavaly Magyarország jutott a legtöbb támogatáshoz az Európai Unióban a bruttó nemzeti jövedelméhez (GNI) viszonyítva. Majdnem hatszor annyi kaptunk, mint amennyit befizettünk.

A vártnál is nagyobbat bukhat Szlovénia

Szlovénia gazdasága az eddig vártnál is nagyobb mértékben esik vissza az idén a ljubljanai kormány makrogazdasági intézetének pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint.

Csökkenéssel zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,95 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 18.637,15 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 9,1 milliárd forint volt.

A csehek adhattak pénzt a légitársaságuknak

Az Európai Bizottság jóváhagyta a cseh állami légitársaság, a CSA 100 millió eurós költségvetési megsegítését, mivel az nem ütközik az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályaiba.

Besúgókat vár a román adóhatóság

Románia azt tervezi, hogy sikerdíjat ad azoknak az embereknek, akik jó tippel szolgálnak az adóhivatalnak adócsalókról. Nálunk nincs jutalom, de a magyar adóhatóság is tárt karokkal várja a bejelentőket.

Gazdasági krízist okozhat a kínai-japán konfliktus

Az egész távol-keleti térségre veszélyt jelenthet Kína és Japán durvuló viszálya. A vita tárgya néhány kicsi sziget, ám Kína az egész csendes-óceáni térségben elő akar törni.

Külföld
Újabb lépést tett egymás felé Afganisztán és Kína

Majdnem fél évszázad után most először látogatott Afganisztánban egy magas rangú kínai vezető.

Ausztria a legjobb besorolást kapta a Moody's-tól

Megerősítette Ausztria lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását szombaton a Moody's Investors Service.

A német pénzügyminiszter szerint Németországnak jó az euró

Az európai gazdasági integráció és az euró valamennyi résztvevőnek előnyös, de a legtöbb hasznot Németországnak hajtja.

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további radikális változtatások jöhetnek:például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap.

Munkaerőpiac/Karrier
Nem vágta földhöz a diákokat a röghöz kötés

A megkérdezett egyetemek adatai alapján a frissen felvett hallgatók nagy része aláírta a röghöz kötő szerződést.

Hatalmasak a bérkülönbségek

Csak kicsivel keresünk többet, mint a világ legszegényebbjei. Észak-Amerika a leggazdagabb.

Egészségügy
Köldökzsinórból nyert őssejttel gyógyítottak

A lengyelországi Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain hajtották végre Közép-Európa első olyan őssejt-transzplantációját, amihez köldökzsinórszövetből származó őssejteket használtak fel.

A sör idézi elő a szívritmuszavart

A leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek szövődményei súlyos, életveszélyes állapotot jelenthetnek, nem ritkán bőséges alkoholfogyasztás következtében kezdődik.

IT Tudomány
Lezuhanhat egy repülőgép egy Ipod miatt?

Az elektronikus eszközök használatát tiltó repülésbiztonsági szabályozás sok ponton túlhaladottnak, következetlennek vagy értelmetlennek tűnik.

Feltárták a csokoládé iránti vágy hátterét

A csokoládé iránti vágy ellenállhatatlanságára találtak magyarázatot patkány kísérletekben amerikai kutatók.

Magyarország idegen szemmel
Guest post: Hungary’s plan for jobs

There is a consensus among politicians worldwide of the need to create jobs. The only question open to debate is exactly how to create them.

Ungarn lockt tschechische und slowakische Firmen an Unternehmen

Großer Zuwachs durch Sonderregelung der Lizenzverkäufe. Viele Tschechen übersiedeln ins Ausland.