Hírlevél fejléc 2012. szeptember. 10.

Kedves Hallgatók!

Elkezdődött egy új félév, izgalmas előadásokkal és sok reménnyel! Kéthetente megint számíthattok a GEKSZ Hírlevélre, amelyben mindíg a legérdekesebb cikkeket gyűjtjük össze nektek. Ezúton is várjuk érdekes témajavaslataitokat és sok sikert kívánunk nektek az elkövetkező félévhez!

A szerkesztők

Itthon
Megugorhat a benzin ára a héten

Az elmúlt héten a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 5-7 forint emelést, míg a gázolaj esetében szintentartást indokolnak 10-én, hétfőn - közölte a GKI energiakutató. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 438 forint lehet szeptember 12-én, szerdán.

Változni fognak a rezsidíjak - Merre indul a kormány?

Az elmúlt hetekben számos híradás jelent meg a lakossági energiaszolgáltatás díjszabásának átalakításáról. A kormányfő a közműszolgáltatások nonprofit alapúvá alakításáról számolt be, miközben a Magyar Energia Hivatal elnöke korábban egy olyan előterjesztésről beszélt, ami szerint a lakossági tarifákat az elfogyasztott mennyiségtől függően "sávossá" alakítanák.

Az Örsről indul az első Alstom metró

Pénteken délelőtt 11 óra 8 perckor indul az első Alstom szerelvény az Örs vezér téri metróállomásról. A forgalomba állításon Tarlós István is ott lesz.

Freedom House: blöffnek is rossz az azeri botrány

Magyarországon múlik, hogy Európához tartozónak vallja-e magát, de ha így gondolja, akkor ezt döntéseivel igazolnia is kell, márpedig a magyar kormány politikája az elmúlt két évben nem erre mutat.

Gazdaság
Kicsit rosszabb a GDP-adat a vártnál

A felülvizsgált adatok szerint a magyar GDP az idei második negyedévben 1,3 százalékkal csökkent, az előzetes szám 1,2 százalékról szólt - közölte a KSH. Az elmúlt két év növekedésének hajtóerejét jelentő feldolgozóipar bővülése az elmúlt negyedévben megtorpant, emellett most a mezőgazdaság sem tudta megsegíteni a gazdaságot.

Szijjártó: stratégiai megállapodást kötünk a nagyvállalatokkal

Stratégiai megállapodásokat köt a kormány a közeljövőben a Magyarországon jelen lévő külföldi tulajdonú nagyvállalatokkal annak érdekében, hogy ezek a cégek nyereségük minél nagyobb részét újra hazánkban fektessék be - közölte Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár pénteken a Gazdasági Rádió műsorában.

Hivatalos: pontatlan az IMF "halállistája"

Több helyen is pontatlan a magyar sajtóban csütörtökön megjelent IMF-lista, a kikerült információk nem fedik a valóságot – mondta Olivier Bailly európai bizottsági szóvivő. A szóvivő szerint ők elküldték levelüket a magyar kormánynak, most Orbánék térfelén pattog a labda.

Újratervezés: ördögi spirálban van Magyarország

A túlzottan optimista makrogazdasági feltételezések, a 300 milliárd forintba kerülő munkahelyvédelmi akcióterv, valamint annak bizonytalan fedezete miatt át kell szabni a 2013-as költségvetés tervezetét.

Magyarország fel tudja használni az összes uniós forrást

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szerint Magyarország fel tudja használni a 2007 és 2013 között rendelkezésére álló 8.200 milliárd forint európai uniós forrást.

Újabb brüsszeli eljárás készülődik Magyarország ellen! - Reagált az EB

Szeptember 27-én megindíthatja az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a pénzügyi tranzakciós illeték miatt.

Külföld
Tovább zuhant az ipari termelés Spanyolországban

Spanyolországban a lanyha belföldi kereslet és a magas munkanélküliség miatt folyatódott az ipari termelés csökkenése júliusban.

Obama vezet, de nem dőlhet hátra

Egyelőre nincs elnökváltó hangulat. A Fehér Ház lakója nyolc héttel a voksolás előtt némileg növelte előnyét kihívójával, Mitt Romneyval szemben. A meccs azonban még nem dőlt el.

160 milliárd dolláros állami beruházással élénkítene Peking

Összességében közel 160 milliárd dollár értékű, hatvan infrastrukturális beruházás projektjét hagyta jóvá a pekingi kormányzat a lassuló kínai gazdaság élénkítése érdekében.

A görögök már nem bírják tovább

Tüntetések kezdődtek szombat este Görögország északi régiós központjában, Thesszalonikiben az újabb tervezett megszorító intézkedések ellen a fő szakszervezeti tömörülések és a baloldali ellenzék szervezésében.

Munkaerőpiac
Hatalmas leépítés: már készül az intézkedési terv

Idén várhatóan 800 fő távozik az ISD Dunaferr Zrt.-től. Ezzel kapcsolatban kerestük meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, ahol kérdéseinket a Nemzeti Munkaügyi Hivatalhoz továbbították.

Elemzők szerint kedvezően változott a munkaerő-piaci helyzet

Kedvezően változott május-júliusban a munkaerőpiaci helyzet a TakarékBank és az ING elemzője szerint, akik azonban úgy vélik, hogy év végére ismét 11 százalék közelébe kúszhat az állástalanok aránya.

Felsőoktatás
A totális átalakításra nem kell jövő szeptemberig várnunk

Az oktatási államtitkárság nem szeretné, hogy nagyon átadjuk magunkat a szorongásnak az új tanévet övező bizonytalanságok miatt, ezért figyelmünket valóban fontos kérdésekre irányítja.

Csak felsőoktatási intézmény indíthat majd felsőoktatási szakképzést

Csak felsőoktatási intézmény indíthat a jövő évtől felsőoktatási szakképzést - mondta az oktatási államtitkár szerdán Budapesten.

Tudomány IT
A kitörés határán a Fuji

Bármikor kitörhet a Fuji, a világ egyik leghíresebb tűzhányója, amit ősidők óta szent helyként tisztelnek Japánban - tette közzé mérési eredményeit egy nemzetközi kutatócsoport.

Videó két percben: amit tudni kell az iPhone 5-ről

Szeptember 12-re készül az IT-világ, amikor is San Franciscóban egy ünnepélyes esemény keretén belül végre leleplezik az iPhone-család várva várt legújabb tagját.

Magyarország idegen szemmel
Hungary: Orbán’s horror show

A “list of horrors”. That’s how Hungary’s prime minister Viktor Orbán described on Thursday the conditions given by the IMF / EU for a deal.

Ist Ungarn ein Vorbild für Griechenland?

Die Regierung in Budapest hat ähnliche Probleme zu lösen wie die in Athen. Nur fährt sie einen anderen Kurs. Statt Privatisierung setzt Ministerpräsident Orbán auf mehr Staat. Kann das funktionieren?