Hírlevél fejléc 2012. június. 05.

Kedves Hallgatók!

Lassan véget ér a vizsgaidőszak , így most olvashatjátok a félév utolsó hírlevelét. Reméljük ez a félév is sok plusz tudást, érdekes programot és cikkeket jelentett Nektek és így gyarapíthattátok ismereteiteket! Ez úton is kitartást a még vizsgázóknak, a többieknek meg kellemes gazdasági témákban tartalmas kikapcsolódást kívánunk a nyárra és reméljük szeptemberben újult erővel, kipihenten ismét találkozunk Veletek.

A szerkesztők

Itthon
Zuhan az olaj ára, mégis drága a benzin. Miért?

Közel másfél éve nem volt olyan olcsó a nyersolaj, mint most, a benzin és a gázolaj ára mégsem csökkent Magyarországon, sőt a múlt héten még emelkedett is. Pedig az olajdrágulás eddig begyűrűzött hozzánk is, április elején 451 forinton volt a benzin átlagárának eddigi csúcsa, a dízelárrekord január közepén volt 449 forinton. Miért nem esett a benzinára itthon is?

Új adó válthatja jövőre az evát

Jövőre életbe léphet az evát felváltó új vállalkozói adó, ez a lehetőség a termeléssel foglalkozó társaságokat várja majd. Vagyonadót és országos ingatlanadót sem most, sem később nem vet ki a kormány - nyilatkozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Tömegével mennek tönkre a cégek

Májusban minden korábbinál több, összesen 2203 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon. Ezzel nemcsak az egy hónapon belül bedőlő cégek rekordja dőlt meg, de minden eddiginél hamarabb, már június első napjaiban elérjük az tízezredik éven belül felszámolást.

Ennyiből lehet megélni Magyarországon

011-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 83 941 Ft volt, az egy évvel korábbinál 6,6%-kal magasabb. A tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke pedig 243 429 Ft-nak felelt meg.

Megjelent a Nemzeti alaptantervről szóló kormányrendelet

Megjelent a Nemzeti alaptantervről (NAT) szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben; ebben a többi között rögzítik, hogy az iskolai nevelés-oktatás egységes pedagógiai folyamat, amelyben a NAT műveltségi területenként határozza meg az iskolai nevelés-oktatás pedagógiai tartalmát. A dokumentum szól a kerettantervekről, továbbá a kötelező és válaszható tanítási órák számáról is.

Herótot kapnak a simlis magyaroktól

Ausztriában és Németországban tárt karokkal várják a magyar munkavállalókat, Angliában már sokkal nehezebb dolga van annak, aki ott akar elhelyezkedni. Az elmúlt húsz évben a Tárki felmérése szerint még soha nem volt olyan magas a Magyarországról elvágyódók aránya, mint most. Az [origo] összegyűjtött néhány praktikus tanácsot azoknak, akik a három legnépszerűbb célpontba készülnek.

Gazdaság
Magyar euró: kösz, de most nem!

Matolcsy György egy múlt heti véleménycikkében azt bizonygatta, hogy jelenleg nem érdekünk az eurózóna-tagság, és hogy Brüsszel további megerősítése a gazdasági felemelkedéshez szükséges önrendelkezésünk elvételét jelenti. A csatlakozás késleltetésével az elemzők egyetértenek, ugyanakkor a keményedő eurócsatlakozási feltételek esetén sem vetnék el a belépést, még ha a feltételek egyelőre nem is ismertek.

Fél lábunkkal már lelógunk az uniós szégyenpadról

Az Európai Bizottság ma megjelent döntésével Magyarország karnyújtásnyira került ahhoz, hogy nyolc év után végre lekerüljön az Európai Unió szégyenpadjáról, vagyis megszűnjön a 2004 óta folyó túlzott deficit eljárás. Az ugyanis borítékolható, hogy a friss bizottsági ajánlás tükrében az Ecofin a június 22-i ülésén eltörli a márciusban elfogadott példátlan uniós szankciót.

Idén nagyot csökken a pénzünk vásárlóértéke

Az első negyedévi adatok a magyar gazdaság EU-n belül kirívóan jelentős visszaesését jelzik. A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az európai és hazai várakozások romlása, a költségvetési kiigazítás keretében bejelentett adóemelések és a reáljövedelmek 3 százalék körüli idei visszaesése következtében idén már nem várható a gazdasági növekedés megindulása.

Kérünk is IMF-hitelt, meg nem is

A kormány pontosan tudja, hogy mit kellene átírni a jegybanktörvényen, hogy végre leüljön velünk az IMF, de a jelek szerint mégsem tesz semmit. A parlament hétfőn úgy készül átírni a jegybanktörvényt, hogy az az Európai Unió jogi elvárásainak ugyan megfeleljen, de a szigorúbb követelményeket támasztó Európai Központi Bank irányelveinek nem. A gond, hogy az IMF több kérdésben is az EKB keményebb álláspontját oszjta.

Öntik az eurót a világpiacra, ezért gyengül

A felzárkózó térségek jegybankjai öntötték az elmúlt időszakban a piacra az eurót, ez is közrejátszott abban, hogy az elmúlt hónapban 7 százalékkal gyengült az euró a dollárhoz képest.

Németország sem ússza meg a válságot

Az európai adósságválság, és a rossz konjunkturális kilátások megtették a hatásukat az eddig jól teljesítő német gazdaságban is. A vezető német tőzsdeindex, a DAX újabb 1,8 százalékot esett, és ezzel átlépte a 6000 pontos lélektani határt.

Külföld
Vésztanácskozást tart kedden a G7 csoport

Az eurózónában növekvő aggodalmak miatt vésztanácskozást tart kedden a G7 országok csoportja, vagyis az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország.

Berlin uniós növekedési csomagot javasol

A német kormány megváltoztatja az euróövezeti államadósság-válság során eddig követett politikáját, az államháztartási szigort, és az adósságcsökkentést növekedésösztönző intézkedésekből álló csomaggal kívánja kiegészíteni hétfői értesülések szerint.

Putyin Kínában üzletel

Megkülönböztetett figyelemmel fogadták Vlagyimir Putyin orosz elnököt kedden Kínában, a látogatástól ugyanis a felek egy sor üzleti megállapodást várnak.

A szíriai ellenzék felmondta a tűzszünetet

A szíriai lázadók a hétvégén megkezdték a kormányerők támadását, a harcokban több mint százan haltak meg. Az ellenzék szerint a nagyhatalmaknak kellene kikényszeríteniük a békét Szíriában.

Munkaerőpiac
Ennyit "gyógyult" a magyar munkaerőpiac a válság óta

Még 50 ezer fő hiányzik a válság előtti foglalkoztatási szint eléréséhez, de ha a magyar gazdaság válságához képest nézzük, akkor inkább 150 ezer. Miközben egyre többen szeretnének dolgozni, a szociális ellátórendszerből többen kerülnek át a munkaerőpiacra, a munkanélküliek száma viszont 170 ezer fővel magasabb, mint a válság előtt volt.

A kormány keresi a konfliktust az egyetemistákkal?

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal segítené a fiatalok foglalkoztatottságát, hogy csökkentené a pályakezdők minimálbérét. Szakértői vélemények szerint ezzel nem érhető el különösebb változás, ez csupán "nagy lufi, amit fellövünk, de nem történik semmi".

Egészségügy
Gyógyszerkassza: készül a spanyol modell

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítményeknek legalább negyedét, de akár a felét is érintheti az előkészítés alatt álló spanyol modell - mondta Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója csütörtökön Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

Az orvosbárókat kell meggyőzni

Az egészségügyben létező korrupcióból általában csak a hálapénzt ismerik. Pedig a korrupció jelen van a kis értékű ágy melletti fogyókészlet- beszerzésektől a nagy értékű gépek megvásárlásán át a kórházi ingatlanfejlesztésekig, és összességében minimum vetekszik a zsebbe csúsztatott borítékokban lapuló tízezrek összegével.

IT Tudomány
Ilyen lett: a legfontosabb újdonságok a Windows 8 Release Preview verziójában

A Microsoft elérhetővé tette a Windows 8 Release Preview változatát, amelyet bárki szabadon letölthet és telepíthet a gépére.

Feltárulnak az első magyar egyetem romjai

Magyarország 1367-ben alapított első egyetemének feltárását harminc éve kezdték meg, ám a helyreállítási munkálatokra csak tavaly sikerült forrást biztosítania a nemzeti vagyonkezelőnek.

Magyarország idegen szemmel
Brussels to Hungary: you stick, we twist

Valuable EU funds worth €495m will be available to Hungary in 2013, after the European Commission on Wednesday recommended lifting the suspension of the funds as it grudgingly accepted that Budapest had made sufficient efforts to meet budget deficit targets.

Ungarn ändert Zentralbank-Gesetz

Das ungarische Parlament hat der Änderung eines umstrittenen Zentralbank-Gesetzes zugestimmt. EU und IWF hatten weitere Kredite davon abhängig gemacht. Für die Zentralbank bedeutet das mehr Unabhängigkeit.

Kikapcsolódás
Keresik az év legszínesebb szavát

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport országos pályázatot hirdet a 10 legszínesebb magyar kifejezés megtalálására.

Imádják a britek királynőjüket

Rendíthetetlennek tűnik a brit alattvalók bizalma a monarchia intézményében és személyesen királynőjükben is, akinek gyémántjubileumát ezekben a hetekben ünnepli a nemzet és a Nemzetközösség.