Hírlevél fejléc 2012. május. 21.

Kedves Hallgatók!

Elkezdődött, aminek el kellett kezdődnie, vizsgaidőszak.., így a szakkollégiumunk kurzusainak is vége. Reméljük ebben a félévben is sok plusz tudásra tettetek szert a tanrendi előadásokon kívül és várhatóan ez az elkövetkezendő félévben is így lesz, ezért kérünk Titeket itt is, hogy előadásötleteitekkel keressétek meg a GEKSZ elnökség tagjait. Valamint reméljük utolsó közös programunk a schneebergi túra is élményekben gazdag lesz.

További jó készülést kívánunk a vizsgákra!

A szerkesztők

Itthon
Olcsóbb lehet az áram - jön az új szolgáltató

Júniusban lépne be a villamos energia magyarországi lakossági piacára a csehországi tulajdonú Energetikai Központ Zrt. (EK), amelynek hosszabb távú terveiben a lakossági gázértékesítés is szerepel.

Ma éjfélig lehet feladni az szja-bevallást

Ma éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó bevallásokat a tavalyi évről, és befizetni az adót. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Magyar Posta meghosszabbított nyitva tartással várja az ügyfeleket.

A kormány rámozdult a bukni látszó játékadó-bevételre

A kormány drasztikus adóbevétel-növelést akart, de fél év alatt a törvénymódosítás ötödére zsugorította össze a nyerőgép- és nyerőjátékpiacot. A Nemzetgazdasági Minisztérium most megpróbál korrigálni, ám az iparági szövetség szerint a tárca kifutott az időből.

Rászállt a vaterázókra az adóhivatal

Ha sokat vagy nagy haszonnal üzletel valaki az interneten, jobb, ha bevallja az szja-nyomtatványban. Az adózási szabályok szerint ugyanis a webes aukciós oldalakon való kereskedés is lehet üzletszerű, szóval adóköteles. Ezt neki is állt vizsgálni a NAV.

A kormány nem akar már tőzsdézni a nyugdíjvagyonnal

A magánnyugdíjpénztáraknak állampapírban vagy készpénzben kell átutalniuk a visszalépők nyugdíjvagyonát - derül ki egy hétfő délelőtt beterjesztett törvénymódosítóból. A kormány ezzel azt a blamát szeretné elkerülni, amit a visszavett eszközök tőzsdepiaci értékvesztése miatt szenvedett el tavaly.

Nagyon siet a kormány - Mi lesz ebből?

A szokásosnál bő három hónappal korábban elkészül a költségvetési törvényjavaslat, legalábbis annak váza, miután a kormány június 15-én a Parlament elé terjeszti a tervezetet. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Portfolio.hu-nak nyilatkozva fontosnak nevezte a költségvetés tervezésének korai elindítását.

Gazdaság
Az Ecofin-ülés után kezdődnek az IMF-tárgyalások

Londoni elemzői értesülés szerint a magyar kormány arra számít, hogy az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június végi - a konvergenciaprogramot magyar várakozások szerint jóváhagyó - ülése után kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások az új IMF/EU-programról.

Újabb milliárdos teher a bankoknak

Évente milliárdokat veszítenek a bankok és nyernek ügyfeleik azzal, hogy júliustól felgyorsul az átutalások rendszere. A bankok a napokban többlépcsős tesztelésben vesznek részt, hogy később napközben négy óra alatt befejeződjenek az átutalások. Azt azonban még nem tudni, hogy a bankok hogyan kárpótolják magukat az elveszített kamatok és a fejlesztési költségek miatt.

G8-csúcs: középpontban a növekedés

„Kialakulóban van egy konszenzus", miszerint Európában többet kell tenni a növekedésért és a munkahelyteremtésért, mondta Camp Davidben Barack Obama amerikai elnök a G8-országok csúcstalálkozójának végén. Obama azt mondta, az Egyesült Államok bízik benne, hogy Európa kezelni tudja a kihívásokat.

Miért nem hagyja a francba a megszorításokat egész Európa?

Sorra buknak el az elmúlt évek szigorú európai költségvetési politikája mellett kiálló európai politikusok és az emberektől komoly áldozatot kívánó megszorítások eddig nem is túl eredményesek. A politikusok mégsem tehetik meg, hogy egyszerűen bedobják a gyeplőt. Miért nincs alternatívája a megszorításoknak és merre vezet Orbán Viktor magyar útja?

Fordított konszolidáció, kettészakadt magyar bankrendszer

Egy évvel ezelőtt azt a címet adtuk az elemzésünknek, hogy "A bankrendszer takaréklángon, de elég ez a gazdasági növekedéshez?". Azóta bebizonyosodott, hogy nem elég, sőt azóta sikerült a helyzeten rontani is. A végtörlesztéssel úgy szenvedett el a bankrendszer 360 Mrd Ft veszteséget, hogy a fizetési problémákkal küszködő ügyfelek helyzete nem javult, sőt az árfolyamok következtében még romlott is.

Irán 160 dollár körüli olajárat jósol a szankciók miatt

Irán megszenvedi az ellene hozott szankciókat, de "gazdasági visszahatásra" is képes - mondta az iráni gazdasági és pénzügyminiszter, Samszeddin Hoszeini vasárnap a CNN tévében elhangzott nyilatkozatában. Szerinte 160 dollár körüli olajárra lehet számítani, ha az embargó teljes lesz.

Külföld
Kopogtatott az összeomlás - a katonai beavatkozás sem kizárt

Vagy a totális káosz vár Görögországra és annak kiszámíthatatlan dominóhatása Európára, vagy a megállapodási kényszer a tárgyalóasztalnál fogja tartani a részt vevő feleket, akiknek közösen kell megtalálniuk a kiutat a görög választások után kialakult zsákutcából − ez a két játékelméleti kimenetele van a most kialakult krízisnek.

Gyorsítják a gazdasági szerkezetátalakítást - Sanghajban

A Kínai Kommunista Párt (KKP) sanghaji bizottságának következő öt évre vonatkozó céljai közt szerepel a stabil gazdasági növekedés, az emberek életszínvonalának tovább emelése, a jövedelmi különbségek csökkentése. Innovációra az eddigi 2,9 helyett a GDP 3,3 százalékát költhetik majd.

Rakétapajzs és Afganisztán a NATO-csúcson

Obama szerint a szövetségre további veszteségek várnak Afganisztánban, a tagoknak több mint egymilliárd dollárt kellene összedobniuk az afgán biztonsági erők költségeire.

Hollande a spanyoloktól is magkapta a magáét

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerint a spanyol bankoknak nincs szükségük európai segítségre. A Camp David-i G8-csúcstalálkozón így a spanyolok hivatalosan is visszautasították Hollande, az új francia államfő erre vonatkozó javaslatát.

Munkaerőpiac Karrier
170 dolgozót bocsát el az MKB Bank

Jelentős, közel 170 fős létszámleépítést jelentett be szerdán dolgozóinak az MKB Bank. Az év végi, bő 2200 fős létszám tükrében ez hozzávetőlegesen 7,7 százalékos létszámcsökkentést jelent.

Meglógnak a dohányos vendégek, buknak a kocsmák

Bár a hatóságok arról számolnak be, hogy működik a törvényi szabályozás, és negyedére esett vissza a szigorított dohányzási szabályokat megszegők aránya április eleje óta, a jelek szerint a trükközők is elkezdtek taktikázni az öt méteres szabállyal.

Egészségügy
Jövőre 77 milliárdot faragnak a gyógyszerkasszán

A Széll Kálmán-terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban további 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője szerdán, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén az MTI tudósítása szerint.

Még mindig akadozik a betegszállítás

A betegszállítások száma 25 százalékkal csökkent, miközben az üresen megtett kilométerek száma legalább 30 százalékkal nőtt, miután május 1-jétől az egész országban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítja a betegszállítást. Holott az átszervezés indoka épp a hatékonyság növelése volt.

Felsőoktatás
Nyílt levelet írtak Hoffmannak a corvinusosok

Nyílt levelet adtak át Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak a Corvinus Egyetem hallgatói, amelyben kiálltak az egyetem további működtetése mellett.

Mennyit ér a bölcsészdiploma? Meglepő eredmény egy friss felmérésen

Míg sokak szerint a biztos és jól fizető munkahelyhez a műszaki képzésen keresztül vezet az út, egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a bölcsészek is egyre keresettebbek a munkaerőpiacon.

IT Tudomány
Ilyen a világ első Wikipédia-városa

A délkelet-walesi kisváros, Monmouth világhírűvé vált, lévén a világ első Wikipédia-városa.

Látványos napfogyatkozás volt a Föld másik felén

Kínától az Egyesült Államokig látszott a hétvégi gyűrűs napfogyatkozás. A jelenséget a világűrből is megfigyelték.

Magyarország idegen szemmel
Hungary to Buy 8,000 Properties From Borrowers in ’12, MTI Says

The Hungarian government will purchase 8,000 properties this year from foreign-currency mortgage holders who can’t service their debt, state news service MTI said, citing Roland Natran, a deputy state secretary at the Economy Ministry.

Ungarn greift erneut in die Kasse der Telekom

Die Regierung in Budapest will Telefongespräche und SMS-Kurzmitteilungen besteuern – und damit Haushaltslücken schließen. Die EU klagt schon gegen die alte Sondersteuer.

Kikapcsolódás
Élet telefon nélkül: nyugodtabb vagyok

Egy hete nincs SIM-kártya a mobilomban, amivel azt tesztelem, hogy miként lehet majd telefonadótól mentes életet élni, ha a kormány bevezeti az új adónemet. A kezdeti időszak olyan volt, mint egy nyaralás, amin rögtön megbetegszik az ember.

Sokáig volt nagy Magyarország

Az Európa ezeréves történelmét bemutató animáción meghökkentő látni, hogyan olvadt el Magyarország. A videó bal felső sarkában az évszámok követhetők, lent pedig apró betűkkel a jelentősebb események olvashatók.