Hírlevél fejléc 2012. május. 7.

Kedves Hallgatók!

A múlt hétvégén, az ökörsütésen mindenki kicsit kiengedhette a gőzt az utolsó ZH-kat követően, de egyből kezdhetünk is neki a vizsgaidőszaknak mely hol nehéz, hol könnyebb vizsgákat tartogat számunkra. Ezúton kívánunk mindenkinek jó felkészülést, kitartást és sok sikert!

Hírlevelünkre ebben az időszakban is számíthattok, hogy ne csak a szakkönyveket olvassátok hanem a világ történéseivel is tisztában legyetek!

A szerkesztők

Itthon
„Pofon a fekáliának”? Az érettségi jövője

Nehezebb lesz jövőre átcsúszni az érettségin, és valószínűleg fokozatosan tovább emelik a küszöböt. A ketteshez több kell, kevesebb tárgyból szerveznek majd vizsgákat, és előrehozott érettségi sem lesz, csak néhány tárgyból. A tanárokat megosztja a terv, sokak szerint másképp kell emelni a színvonalat.

Megjöttek a számok: szerdától zuhan a benzinár!

Újabb jelentős mértékű benzinár csökkenésre kerül sor szerdától Magyarországon. A Portfolio.hu értesülései szerint a MOL a benzin nagykereskedelmi listaárát literenként tíz, a gázolajét pedig hat forinttal csökkenti. Olyanra az utóbbi években nem volt példa, hogy egymást követő két hét alatt összességében 20 forinttal zuhanjon a benzinár.

"Nyugodtabb vizekre evez Magyarország Áderrel?" - rólunk cikkeznek külföldön

Áder János államfővé választásáról jelentetett meg írást csütörtökön Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Die Welt, a Berliner Zeitung, valamint az amerikai The Wall Street Journal, és a pozsonyi Hospodárské Noviny című lap.

Sokmilliárdos adóvisszatérítés járhat a cégeknek

A korábbi adóhatósági értelmezéssel szemben a nettó adótartozás fogalmát a korábbi évekre is alkalmazni kell, amikor a társaságiadó-alapból még le lehetett vonni a helyi iparűzési adót.

Döntött az Európai Bizottság az 1-es és 3-as villamosokról

óváhagyta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 1-es és 3-as villamosok felújítására, illetve az 1-es villamos Rákóczi hídon történő átvezetésére vonatkozó projektjét az Európai Bizottság. A mostani döntés jelentős előrelépés a Budapest két fontos körgyűrűs villamosvonalának korszerűsítésében.

Csak 13 ezren töltötték ki a söralátét méretű adóbevallást

A szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz. A mindössze három számot kérő, úgynevezett söralátét méretű adóbevallást sokan töltötték ki hibásan.

Gazdaság
Telefonadó: cégek is megúszhatják egy részét

A Telefonközpont blog úgy tudja, hogy havonta legfeljebb 2500 forint telefonadót kell fizetniük az üzleti előfizetőknek. A tervezetben az szerepel, hogy a törvény júliustól lesz hatályos, de a szolgáltatók ráérnek az adót először szeptemberben fizetni be a költségvetésbe.

Most először nőtt a magyar devizatartalék idén

dén először áprilisban nőttek az ország devizatartalékai, a 471 millió eurónyi növekmény azonban csak mérsékelte az első három hónapban bekövetkezett csökkenést.

Addig feszítheti a kormány a húrt, ameddig csak lehet

Számos akadályt kell még leküzdeni a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek között a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalásokon, így önmagában az, hogy Brüsszel zöld jelzést adott a tárgyaláskezdésre, még "nem jelent könnyű vitorlázást".

A választások után még bajosabb lehet a válságkezelés

Az európai polgárok elégedetlenek az európai adósságválság jelenlegi politikai kezelésével, életképes alternatíváról azonban koránt sincs egyetértés. A hétvégi választásokon ezért a korábbi vezetők és kormánypártok sorra buktak, és kisebb, szélsőségesebb pártok erősödtek meg.

Tartanunk kell-e Spanyolország összeomlásától?

A következő hónapok nagy dilemmáját az fogja jelenteni Spanyolország számára, hogy a gazdaság csökkenő teljesítménye mellett mennyi megszorítás szükséges az államadósság olyan szintű mérsékléséhez, ami már a piacok számára is megnyugtató.

Mi van az új adókon és a 600 milliárdos megszorításon túl?

Turkál a zsebünkben, de mellette át is alakítja a nagy államháztartási alrendszereket a kormány.A Széll Kálmán-terv 2.0-val kiteljesedő, 2011-ben elindult kiadáscsökkentő akció többéves távlatban nézve akár még eredményes is lehet.

Külföld
Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

A szocialista François Hollande legyőzte Nicolas Sarkozyt az elnökválasztás második fordulójában, ezzel az V. Köztársaság történetében François Mitterrand után másodszor lett baloldali államfője Franciaországnak.

Teljes a szerepcsere Oroszországban, újra Medvegyev lesz a kormányfő

Dmitrij Medvegyev eddigi orosz elnököt jelölte miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin, akit hétfőn iktattak be az elnöki posztra. Putyin márciusban nyerte meg az elnökválasztást, miután négy évig miniszterelnök volt.

Engedélyezte a magasabb hiányt Romániának az IMF

A hétfői beiktatására váró új román kormány újratárgyalta a nemzetközi hitelezőivel az idénre tervezett államháztartási hiányt, amely a bruttó hazai termék (GDP) 2,25 százalékát is elérheti a korábbi 1,9 százalék helyett

Szerbiai választások: hajnalban már megkezdődött az egyezkedés

A szerbiai választáson harmadik helyen végzett s az élen kialakult szoros eredmény miatt a mérleg nyelvévé vált Szerb Szocialista Párt (SPS) az első és második helyezettel is hajlandó tárgyalni a kormányalakításról.

Felmerült a görög csőd rémképe

A görög lakosság megelégelte a költségvetési megszorításokat, ezért nem szavazott bizalmat a megtakarítás ösztönzését szorgalmazó pártoknak. Az is kiderült, hogy vége a Sarkozy-Merkel paktumnak, miután Francois Hollande nyerte az elnökválasztást.

Teljes atomcsend van Japánban

Ócska hőerőművek termelte árammal pótolják a leállított atomerőművek termelését a japán szolgáltatók. A szigetország negyvenkét éve először maradt teljesen atomenergia nélkül, de a szünet valószínűleg csak átmeneti lesz.

Munkaerőpiac
Fenyeget az új Munka törvénykönyve: feketézés lehet a vége

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) szerint a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt) struktúráját tekintve jó, van azonban négy sarkalatos pontja, amely alapjaiban lehetetlenítené el az atipikus foglalkoztatási formákat.

Óriási a zűrzavar - A dolgozók több mint fele munkahelyet váltana

A munkavállalók több mint 60 százaléka egy éven belül állást szeretne váltani a Kelly Services munkaerő-piaci szolgáltató éves felmérésében megkérdezett több mint 8000 magyar dolgozó közül.

Felsőoktatás
Lejárt lemez a szakegyetemi integráció a Corvinus szerint

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kertészettudományi karának dékánja szerint a szakegyetemi integráció gondolata túlhaladott, anakronisztikus elképzelés. Hrotkó Károly ezt a közelmúltban napvilágot látott pólusközpontok kialakításával kapcsolatban közölte pénteken.

"A megszorítás tény" - Hoffmann a felsőoktatásról

Az oktatási államtitkár nem tartja elképzelhetőnek, hogy 2014. január 1-jéig elhalasszák a pedagógus-életpályamodell bevezetését. Erről Hoffmann Rózsa az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt szerda reggel.

IT
Tízmillió felhasználója van a legsikeresebb magyar IT-cégnek

A világsikert elérő magyar prezentációkészítő szoftver, a Prezi már Powerpoint fájlokat is képes magába építeni, a jövőben pedig a Wordöt és az Excelt is kiváltaná.

Szervdonor-nyilatkozattal erősít a Facebook

A több mint 900 millió felhasználót számláló közösségi oldalon más egészségügyi információk mellett a szervdonorságra utaló adat is bejelölhető.

Egészség
Ezért ne fogyasszunk energiaitalt

Emeli a vérnyomást, fölgyorsítja a szívműködést, szívritmus- és alvászavarokat okoz a nagy hatóanyag tartalmú energiaitalok fogyasztása - mutatták ki vizsgálatukban lengyel kutatók.

Védekezzünk táplálkozással az allergia ellen!

A tavasz beköszönte a várva várt napsütés mellett sokaknak kellemetlenséget is tartogat: legyen szó szeplőkről, a bikiniszezonról, vagy épp az allergiáról.

Magyarország idegen szemmel
Hungary: Janos Ader replaces Pal Schmitt as president

The Hungarian parliament has elected Janos Ader as president after his predecessor, Pal Schmitt, resigned last month in a plagiarism scandal.

EU-Kommission bringt Ungarn vor Gericht

Die EU sieht die Unabhängigkeit der ungarischen Justiz und des nationalen Datenschutzbeauftragten bedroht. Nun wird der Druck auf die Regierung Orbán erhöht.

Kikapcsolódás
Szakálladó és verébadó: különös adók históriája

A szokatlan adóknak történelmi múltjuk van. Némelyikük önkényes és kontraproduktív, de akadt olyan is, amelynek megtévesztő neve ellenére ésszerű háttere volt.

Nobel-díjat kaphat Nádas Péter

A Welt am Sonntag (WamS) című vasárnap megjelenő konzervatív német lap szerint idén Nádas Péter kaphatja az irodalmi Nobel-díjat.