Hírlevél fejléc 2012. április. 16.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt két hét sok újdonságot, programot tartogatott a számunkra. Megrendezésre került a GEKSZ tréninghétvége, ami ebben a félévben Győrben volt. A hétvége folyamán megismerhettük Győr, Pannonhalma látnivalóit, a győri egyetemen még előadást is hallgattunk és gyárlátogatáson vehettünk részt az AUDI-ban, valamint nem csak a sok érdekes nevezetességet, de egymást is jobban megismertük ezek alatt a napok alatt. Ez úton is köszönet a szervezőknek, akik a nagyon jó programokról, illetve hangulatról is gondoskodtak!

Ezen a héten pedig szintén egy előadást hallhattunk a diplomáciáról. Az elkövetkezendő hetek is számos érdekes előadást biztosítanak számunka, reméljük mindenki érdeklődéssel vesz majd részt rajtuk!

A szerkesztők

Itthon
Nyugdíjkasszák: itt a vége, fuss el véle!

A magán-nyugdíjpénztári tagok ugyan március végéig döntöttek, visszalépnek-e az állami rendszerbe, de a maradás mellett voksolók még most sem tudhatják biztosan, hosszú távon fennmarad-e akár egyetlen pénztár is.

Elvenné a kormány a diákok MÁV-kedvezményét?

A vasúti kedvezményrendszer felülvizsgálatával 20-25 milliárd forint is megtakarítható Fónagy János államtitkár szerint. Amennyiben Fónagy hallgatása is árulkodó, akkor viszont a kormány épp a legagilisabb utazói csoportot, a diákokat készül magára haragítani.

Már 400 ezernél több embernek van SZÉP-kártyája

Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP-kártya) április elejéig 12 800 munkáltató 423 ezer dolgozója igényelt, a március 20-i adatokhoz képest az ügyfelek száma több mint 19 százalékkal nőtt.

Elfogadjuk a helyszíni bírságot, vagy válasszuk a szabálysértési eljárást?

Egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hogy a tegaptól hatályos új szabálysértési törvény megváltozott rendelkezéseire tekintettel a közlekedési baleset szereplője akkor jár-e jobban, ha elfogadja a helyszíni bírságot, vagy éppen ellenkezőleg.

Ádert jelöli államfőnek a Fidesz-KDNP

Egyhangúlag, tartózkodás nélkül szavazta meg Áder János államfői jelöltségét a Fidesz-KDNP frakció. Az Országgyűlés május 2-án szavazhat az államfőjelölt megválasztásáról.

Vannak új munkahelyek, de több mint 70 százalékuk közmunka

Márciusban a létrejött munkahelyek közel 80 százaléka továbbra is állami támogatás mellett megnyitott pozíció volt, ennek több mint 90 százaléka közfoglalkoztatást jelentett. Mfor.hu-háttér.

Gazdaság
Továbbra is lélegeztető gépen a világgazdaság

A világ továbbra is a jegybankok segítségére szorul, sőt ősz óta csak romlott a helyzet. A Brookings Intézet és a Financial Times szerint a G20-akra általában véve igaz, hogy rosszabbul állnak, mint néhány hónappal korábban. A fejlett országok kilátásai gyorsabban romlottak, mint a feltörekvőkéi .

Visszafogják beruházásaikat a kkv-k

Erősen csökkent az üzleti aktivitás és a beruházási kedv a kkv-k körében az elmúlt két évben a GE Capital felmérése szerint. Az elhalasztott beruházások tavaly 300 milliárd forint bevételkiesést okoztak a magyar kkv-knak. A magyar vállalkozások a régióbeli országokhoz képest pesszimistábban látják működési környezetük jövőjét, és kevesebb beruházást terveznek 2012-ben.

Adópolitikai fordulat - uniós szabályt sérthet a tranzakciós adó

A pénzügyi tranzakciós adóval adópolitikai fordulatot hajt végre a kormány a szombati Népszabadság szerint, amely azt írja: szakértők szerint az adó bevezetéséhez nem kell az Európai Unió hozzájárulását megszerezni. A Népszava szombati számában egy adószakértő viszont úgy véli: az új adónem bevezetése ellentétes az Európai Unió szabályaival.

Blöffnek jó Matolcsy ötkulcsos áfarendszere

Egy csomó bonyodalmat okozna a cégeknek, ha 5 áfakulcs lenne, ahogyan azt Matolcsy György és Orbán Viktor szeretné. Megvalósulására lényegében nincs esély. Adóügyekben az EU-ban egyhangú döntése kell, aligha tudja akaratát átverni Brüsszelen a kormány, amely éppen összeakasztotta a bajszát a Bizottsággal.

Lesújtó ítéletet kapott a magyar gazdaság

Az itt lévő német cégek bő kétharmada rossznak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, több mint felük ráadásul rosszabbodásra számít.

Így látja a többség: a kormány nem is akar megállapodni

Nem lesz IMF-megállapodás azért, mert a kormány nem is akar megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. Úgy tűnik ezek alapján, hogy a mielőbbi megállapodásról szóló kormányzati kommunikáció nem volt meggyőző.

Külföld
Csatatérré változtatták a tálibok Afganisztán fővárosát

Külföldi nagykövetségek, kormányzati épületek és katonai támaszpontok ellen indítottak összehangolt támadást a tálibok vasárnap az afgán fővárosban és környékén. A néhány tucatnyi támadó rakétákkal, gránátvetőkkel és kézifegyverekkel vette tűz alá az amerikai, brit, német és orosz nagykövetségeket, de megtámadták a parlamentet, a kormányépületeket, egy repteret és több katonai bázist is.

Romney lehet Obama kihívója

Nem húzzák tovább házon belül a versengést a republikánusok, Rick Santorum bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségi küzdelemtől, ezzel Mitt Romney lényegében már Barack Obama elnök kihívójának érezheti magát. A republikánus jelöltséget hivatalosan majd az augusztus végén Tampában tartott jelöltállító konvención nyeri el.

Szorul a spanyolcsizma

Napról napra mindinkább úgy tűnik, Spanyolország átveszi Görögország helyét, és egy újabb, az őszihez hasonló piaci pánik alakulhat ki az ország miatt. Az ország növekedését hajtó építőipar összeomlott, rohamosan nő az államadósság, egekben a munkanélküliség.

Kína hódítani akar, ezért lazít a jüan szorításán

Az eddigi fél százalékról egy százalékra szélesítette a kínai jegybank hétfőtől a jüan dollárárfolyamának napi ingadozási sávját. Ez fontos lépés a kínai devizarendszer liberalizálásában, és számottevő hatással lehet a világkereskedelemre.

Felsőoktatás
Mégis beszántják a Corvinust?

Egyetemek, főiskolák összevonása, és bezárása várható a közeljövőben, felmerült a ”budapesti kifli”-terv, a Corvinusnak, úgy tűnik nincs sok esélye a megmaradásra. Elképzelhető, hogy a fővárosban és vidéken is csak négy intézmény maradna.

110 ezren jelentkeztek idén egyetemre, főiskolára

Csaknem 110 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, ami 78 százaléka az elmúlt évi számnak – közölte az adatok teljes feldolgozottsága alapján az Oktatási Hivatal.

Munkaerőpiac
Lett papírunk, de kiderült, hogy nem elég

Miközben tíz év alatt nagy mértékben csökkent az alacsonyan képzettek aránya a magyar népességben, így az általános iskolázottság megnőtt, mindezt a foglalkoztatottság növekedése nem követte.

Hatalmas munkaerőhiány várható Kínában

Míg a világ legtöbb országában a munkahelyhiány a jellemző, addig a távoli keleten, a Föld legnagyobb populációjával rendelkező államában hatalmas munkaerőhiány várható a jövőben.

IT
Itthon gyártják majd az autóipari világújdonságot

Új termék gyártása kezdődhet meg a Hirtenberger Bt. autóipari cég európai uniós és magyar támogatások bevonásával létesült új pápai üzemcsarnokában, amelyet szombaton avattak fel. A személygépkocsikba beépíthető gyalogos biztonsági rendszer iránt iparág szerte nagy az érdeklődés.

Sokaknak jó hír: a Google az olcsóbb táblagépekre koncentrál

Adja csak drágán az Apple tabletjeit, mi inkább elérhető áron kínáljuk a mienket, aztán lássuk, kinek, mekkora lesz a profitja – lehet, hogy ez a gondolat is megfordult a Google vezetőinek fejébe, mikor eldöntötték, hogyan képzelik el tablet-stratégiájukat.

Magyarország idegen szemmel
An interview with Viktor Orban, prime minister of Hungary

Viktor Orban, prime minister of Hungary, was once a leftist freedom fighter against the Soviets. But in 1994, he took a turn to the right and never looked back.

Ungarns neues Grundgesetz ist besser als sein Ruf

Die neue Verfassung der Ungarn erfüllt alle Voraussetzungen des demokratischen und rechtsstaatlichen Wertekanons. Die bisherige Kritik ist unberechtigt.

Kikapcsolódás
1512 halott, 713 túlélő: 100 éve süllyedt el a Titanic

A száz éve, első útján elsüllyedt Titanic 3800 méteres mélységben, nagy területen szétszóródott roncsmezője egyben a világ legnagyobb tengeri temetője is.

Bálizsék szívből játszanak: a feljutásért, egymásért, a hazáért

Kevin Primeau, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nagyon boldog, hogy a csapat két győzelemmel kezdte a szlovéniai divízió 1-es világbajnokságot.