Hírlevél fejléc 2012. március. 25.

Kedves Hallgatók!

Reméljük most is sikerült érdekes cikkeket figyelmetekbe ajánlani és érdeklődéssel olvassátok majd. Ebben a két hétben is részt vehettünk egy előadássorozat második részén, melyet Dr. Vértesy László tartott a diplomáciáról, mely a trianoni időszakot is magába foglalta. A következő két hét is programokban gazdag lesz mind az előadások, mind pedig a tréninghétvége miatt. Várunk Titeket és GEKSZ hétvégére fel!!! Irány Győr!

A szerkesztők

Itthon
Ellenőrzésekkel készül az ÁNTSZ a dohányzási tilalomra

Április elsején lejár a türelmi idő, így büntethetővé válik a tiltott helyen való dohányzás. Az ÁNTSZ már készül az ellenőrzésre, először azokra a helyekre mennek ki, amelyekre már volt panasz. Akár ötvenezer forintos bírságot is kiszabhatnak.

Sztrájkot fontolgatnak a béremelésből kimaradt háziorvosok

Az egészségügyi béremelésből kimaradt háziorvosok és védőnők azt szeretnék elérni, hogy a kormány az ő fizetésüket is emelje meg. Ha áprilisig nem lesz előrelépés az ügyben, a háziorvosok akár sztrájkolhatnak is.

Április elsején 149 új bíró kezdi munkáját

Az új bírák kilencven százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott - közölte Országos Bírói Tanács (OBT) szombaton.

Bér- és nyugdíjügyekről dönt a parlament

A bérkompenzációról és a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok adómentességéről dönthet a parlament jövő heti ülésén.

Válaszolt a minisztérium: még nincs döntés a MÁV feldarabolásáról

A közösségi közlekedés rendszerszintű átalakításának előkészítése folyamatban van. Jelenleg a feladatok szakmai előkészítése és vizsgálata zajlik, végleges döntés még nincs - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A GVH zöld utat adott: megalakult az állami mobilszolgáltató

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Posta-Magyar Villamos Művek-MFB Invest közös irányítású vállalatának megalapítását, (MPVI Mobil Zrt.), amelyre a 900 megahertzes frekvenciára kiírt pályázaton elnyert frekvenciahasználati jogosultságot átruházzák.

Gazdaság
Brutális lett a februári költségvetési hiány – Kiderült, hogy miért

2012. február hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 393,9 milliárd forintban alakult. Ezen belül a központi költségvetés 404,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 14,3 milliárd forintos szufficittel zártak.

Vaskos reformkönyvvel akarja lenyűgözni a kormány a külföldet

A kormány készen áll Magyarország megtépázott befektetői megítélésének helyreállítására és a befektetőknek eladható új sztori felépítésére. Ezt bizonyítja legalábbis, hogy a napokban közzétett Nagy Reformkönyv című, közel 300 oldalas átfogó dokumentum angol változatát már el is küldte a külföldi piaci elemzőknek.

Egyre közelebb a fordított adózás

Elkezdődött a fordított adózás mezőgazdasági bevezetését célzó előterjesztés társadalmi vitája - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők szerint további fehérítő intézkedésekre is szükség van.

Bizonytalanságok az IMF-tárgyalás körül

Ha ismét felerősödne a globális kockázatkerülés, akkor ilyen helyzetben biztosra vehető, hogy a régiós devizák közül a forint gyengülne leginkább - figyelmeztet devizapiaci kommentárjában Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.

Nyugdíjmizéria: ők lehetnek a nyertesek

Egy hetük maradt már csak a magánnyugdíj-pénztári tagoknak arra, hogy eldöntsék, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. A legfrissebb információk szerint a magánpénztárakban maradók ugyanúgy 100 százalékos állami nyugdíjat kapnak, mint akik tavaly visszaléptek az állami rendszerbe. Döntésük helyességét azonban mégsem ez befolyásolja a leginkább, hanem az, hogy képesek-e fennmaradni a magánpénztárak.

További 15 milliárd eurót kaphat Portugália

Portugália hamarosan további 15 milliárd eurós nemzetközi segélyben részesülhet - értesült a Welt am Sonntag. A lap információi szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, és a Nemzetközi Valutaalap szakértőiből álló trojka javaslata, hogy Portugália még áprilisban megkapja a következő hitelrészletet.

Külföld
Meglepő jövőt jósolnak: olajhatalom lesz Amerika

Meglepő előrejelzéssel rukkolt elő a napokban a Citi elemzői csapata. A befektetési bank várakozásai szerint ugyanis az előttünk álló tíz évben az Egyesült Államok, illetve Észak-Amerika lesz az olajtermelés motorja, a legtöbb új kapacitás ebből a térségből érkezik majd. A Citi közgazdászai odáig merészkedtek, hogy befektetői kiadványukat "Energia 2020: Észak-Amerika az új Közel-Kelet" címmel jelentették meg. Az évtized végére Amerika több olajat hozhat a felszínre, mint Szaúd-Arábia vagy Oroszország.

Mao dalai sem mentették meg a vörös herceget

Egyre brutálisabb az őszi kínai vezetőváltást megelőző hatalmi harc, amelynek eddigi legnagyobb áldozata Kína egyik legnépszerűbb politikusa. Po Hszi-lajt a múlt csütörtökön komolyabb indoklás nélkül ebrudalták ki a politikai vezetésből. A maoista dalokkal, kőkemény rendteremtéssel és apja örökségével egyre magasabbra törő Po igazi különc volt, azon vesztett rajta, hogy szúrta az elnöki posztért folyó harcban győzelemre álló reformerek szemét.

Megszűnhet a készpénz a svédeknél

A skandináv ország drasztikusan abba az irányba halad, hogy akár néhány éven belül készpénz nélküli gazdaságot működtessen.

Putyin arra készül, hogy felveri az olaj árát

Oroszországnak a stratégiai tervezéskor abból kell kiindulnia, hogy nőni fog a földgáz iránti kereslet a hazai és az európai, valamint az ázsiai és csendes-óceáni piacon egyaránt.

Egyre aggasztóbb a helyzet Írországban

Egyre aggasztóbb jelek mutatkoznak Írország gazdaságában a korábbi nemzetközi segítség ellenére is. Az ír statisztikai hivatal felmérése szerint a 2011 utolsó negyedévében 0,2 százalékkal esett a GDP – ami még nem lenne probléma – az előző negyedév 1,1 százalékos csökkenése után.

A brit kormány spórolás miatt nyúl a nyugdíjrendszerhez

Nagy-Britanniában hamarosan a kötelező nyugdíjkorhatár nem lesz kőbe vésve, hanem a társadalom várható élettartamának emelkedésének megfelelően a korhatár automatikusan fog emelkedni. A pénzügyminiszter, George Osborne szerint a nyugdíjrendszert meg kell reformálni, a kormánynak azért is kell a korhatárhoz nyúlnia, mivel 10 milliárd fontos megtakarítást kell elérniük.

Felsőoktatás
Hoffmann: így állhat helyre az erkölcsi rend

Az oktatási területen időarányosan teljesültek a kormányzati vállalások, az idei év feladata, hogy az elfogadott új kerettörvényeket tartalommal töltsék meg - mondta Hoffmann Rózsa a Félidőben címmel szombaton a fővárosban rendezett konferencián. Az oktatási államtitkár beszélt arról is, hogy megváltozik a közoktatás irányításának egész rendszere.

Százmilliárdokat kapnak az egyetemek bőkezű üzletemberektől

Több milliárd forint értékű adományokat kapnak brit egyetemek egykori diákjaiktól és bőkezű üzletemberektől. A hatalmas összegeket kutatás-fejlesztési céllal adják, az intézmények pedig rendszerint az adományozókról nevezik el az új intézeteket. Magyarországon még nincs kultúrája a magánszemélyek adományozásának.

Karrier
MN: állami nyelvvizsga nélkül is kiadják a diplomákat

Több tízezer diploma porosodik az egyetemek és főiskolák tanulmányi osztályán, mert a végzett hallgatók nyelvvizsga hiányában nem tudják azt átvenni, több intézmény ezért már eldöntötte: él a parlament által biztosított amnesztia lehetőségével, és saját vizsgát szervez.

Kinek jó az otthoni munka?

Magyarországon csak a dolgozók 3 százaléka dolgozik távmunkában, ám elképesztően nagy igény lenne ilyen munkahelyekre. A munkaadók egy része azonban nem helyesli ezt a munkaformát.

Környezet
Készek vagyunk többet tenni a vízért

Az Eurobarometer ma közzétett felmérése szerint az európai polgárok közel háromnegyede gondolja úgy, hogy az EU-nak további intézkedéseket kellene javasolnia a vízügyi problémák megoldása érdekében.

Nemzetközi célkeresztben a termékdíjak

Újabb panaszlevéllel fordult a magyar környezetvédelmi termékdíjas szabályozás átalakításával kapcsolatban az Európai Bizottsághoz a Pro Europe nevű szervezet – értesült lapunk.

IT / Tudomány
"Legyetek okosak és nagyon óvatosak" - fölényre tör az internet sötét oldala

Egy friss információbiztonsági tanulmány szerint a weboldalak forgalmának több mint felét már nem emberek generálják, hanem az internet sötét oldaláról érkező hackerszoftverek, kémprogramok, tartalomcsenő alkalmazások és automata kommentspammelők.

Hiába vastagodik az ózonréteg, az UV-sugárzás nő

Mérések szerint egy ideje ismét megerősödni látszik az ózonréteg. Markus Rex, kutató tanulmányában bemutatja, hogy milyen változások történtek az ózonlyuk léte miatt a Földre jutó káros UV-sugárzás mértékét illetően.

Egészség
Nehéz hetek jönnek: így éljük túl a tavaszi fáradtságot

Ólomból vannak a végtagjaink, kialvatlanok és ingerlékenyek vagyunk. A szakemberek szerint tavaszi fáradtsággal van dolgunk, azaz a tél végi hiányállapottal kell megküzdenünk.

Elveszi a kedvünket az alkoholtól egy új gyógyszer

Elsőként fejlesztettek ki egy olyan gyógyszert, mely csillapítja az alkoholisták ital utáni vágyát, jelentették be egy konferencián.

Magyarország idegen szemmel
Hungary Won’t Live by ‘Dictates of Foreigners,’ Orban Says

Hungarian Prime Minister Viktor Orban said the country’s sovereignty is at stake and rejected becoming a “colony” dictated by authorities from abroad, even as he sought to revive financial aid talks.

Auf Ungarns Straßen türmen sich die Demonstranten

Zu Hunderttausenden demonstrieren die Ungarn am Nationalfeiertag nicht nur gegen, sondern auch für die Regierung. In seiner Rede verbittet sich Ministerpräsident Orban indes auch weiter das „Diktat von außen“.

Kultúra
A nagy festményrablás: Csontváryt, Szinyeit loptak el egy gyűjtőtől

Ellopták a legdrágábban vett magyar festményt, Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című képét - értesült az MTI Hírcentrum pénteken.

Guetta és Kalkbrenner is jön a Balaton Soundra

David Guetta, Paul Kalkbrenner, öccse, Fritz Kalkbrenner, Sander van Doorn is fellép az idei Heineken Balaton Soundon, a nyitónapon itt is Ákos ad koncertet.