Hírlevél fejléc 2012. március. 12.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt két hét számos érdekes programot rejtegetett a számunkra, a filmvetítés során A háború a nemzet ellen első részét nézhettük meg, valamint egy újdonságon is részt vehettünk, egy vitaesten, melyen a magyar felsőoktatás hibáit, átalakítási lehetőségeit beszéltük meg. Kifejthettük véleményünket rohanó világunk jövőjéről, illetve arról, hogy fenntartható-e, és meddig a jelenlegi formában a kapitalizmus?

Egy német nyelvű előadáson is gazdagíthattuk tudásunkat, melyet Prof. Dr. Markus Mau az Innovatív Stratégiák Intézet igazgatója tartott a nemzetközi marketingről. Igyekeztünk most is érdekes cikkeket összegyűjteni, kikapcsolódásként nézzétek meg, mi történt az elmúlt két hétben a nagyvilágban!

A szerkesztők

Itthon
Goldman Sachs: megugrik idén a magyar infláció

Valamelyest tovább gyorsulhatott a magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az áfa-emelés folytatódó átszűrődő hatása, a jövedéki adók emelése és az élelmiszerárak valószínű emelkedése miatt.

Orbán: Magyarországon 5,5 millió embernek kell jól fizető munka

A vállalkozások támogatását és a munkahelyteremtést nevezte az ország sikeressége zálogának Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Orosházán, egy üzemcsarnok átadásán.

Bezár az Aegon magánnyugdíjpénztára is

A megváltozott szabályozási környezet, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülése miatt megszünteti magánpénztárát az Aegon. A tagok átvihetik egy másik pénztárba a megtakarításukat vagy visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe.

22 milliárdot spórolt eddig a kormány

Februárban valamivel kevesebbet költöttek eddig el a központi büdzséből, mint tavaly, ám az Európai Bizottság által várt spórolás még nem érezhető a friss államháztartási adatokon.

Négyszáznál több vonat állhat le

Egy nyilvánosságra került menetrendi tervezet szerint áprilistól 412 vonatot nem közlekedtetne, további nagyjából száz vonatot az eddigitől eltérő gyakorisággal közlekedtetne a MÁV (igaz, ez utóbbi többször a járatok sűrítését jelenti).

Jelene van, jövője még nincs a BKV-nak

A kormány szerdai döntése április végéig megmenti ugyan a BKV-t a csődtől, a hosszú távú megoldás ugyanakkor még várat magára. A fővárosnak meg kell alkotnia, a kormánynak pedig el kell fogadnia a közlekedési koncepciót.

Gazdaság
A mezőgazdaság nélkül nagy bajban lennénk

Magyarország bruttó hazai terméke 2011 IV. negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt.

Balog Ádám: "Ennél többet adóban már nem lehet elvonni"

Egy százalékponttal, 38 százalékra nőtt a GDP-arányos adóelvonás Magyarországon 2010-hez képest, "ennél többet adóban már nem lehet elvonni" - mondta Balog Ádám az Adó Szaklap márciusi számában. Az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a társasági és a személyi jövedelemadó csökkentésének szerény, de biztató jelei már láthatók.

A minimálbér emelése akkor probléma Magyarországon, ha...

A munkahelyi egyenlőtlenségek jelentősen növekedtek Európában a globális gazdasági válság eredményeképpen, és ez a jelenség folytatódni fog, ahogy egyre több ország vezet be megszorító intézkedéseket és munkaügyi reformokat, állítja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (ILO) által kiadott tanulmány.

Kedden döntenek: ezt várja el konkrétan a kormánytól Brüsszel

Magyarország lesz az uniós pénzügyminiszterek keddi ülésének fő témája, miután ismét terítékre kerül a hazánk ellen folyó túlzott deficit eljárás. A miniszterek egyszerre két döntést fogadhatnak el Magyarországot illetően: a kohéziós források átmeneti felfüggesztéséről szóló javaslatot (ilyen döntésre még soha sem volt példa), valamint egy listát a legújabb tanácsi ajánlásokról.

A titkos Duna-parti tárgyalások sem mentették meg a Malévet

Közel fél évig dolgozott egy nemzetközi projektcsapat egy budapesti irodában azon, hogy kínai részvétellel elinduljon egy új Malév. Demján Sándor cége és a Hainan Airlines 1,2 milliárd forintot költött az előkészületekre, amiben Fellegi Tamás akkori fejlesztési miniszter kabinetje is aktívan részt vett, mégsem lett a tervekből semmi. Mi volt a kudarc oka?

Húszmillió alatt igényelhető az árfolyamgát

Az országgyűlés hétfőn változtatott a nemzetgazdasági miniszter devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvénymódosító javaslatán. A parlament kormánypárti és szocialista képviselők szavazatával úgy írta át az indítványt, hogy az árfolyamgát ne a lakás érteke, hanem a hitel felvételkori összege alapján legyen igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el.

Külföld
Putyin lett az új orosz elnök

Az orosz központi választási bizottság szerdán kihirdette a vasárnapi elnökválasztás végleges eredményét: Vlagyimir Putyin hivatalosan is Oroszország megválasztott elnöke.

Senki sem akar koalíciót Ficóval

A parlamentbe bejutott pártok készek tárgyalni a győztes Smerrel, Robert Fico pártjával, de nem akarnak koalícióra lépni vele. A miniszterelnöki posztra két év után visszatérő Fico Európa-párti politikát ígért. I

Új Marshall-tervet! - Ne a görög falvakban építsen utakat az EU

Görögországnak szinte semmilyen ipari struktúrája nincs, ezért célzott EU-segélyt kell a kutatásba és az iparba irányítani, még akkor is, ha ennek hatása sokáig várat magára.

Kína spájzol és a frászt hozza az elemzőkre

Kína az utóbbi évtized legnagyobb kereskedelmi mérleg hiányát halmozta fel idén februárban, miután felszökött az alapanyagok importja a vállalati készletek feltöltése érdekében.

Szorongató félelmek egy évvel a japán cunami után

Egy évvel a pusztító földrengés és cunami után még mindig százezrek élnek ideiglenes szállásokon Japánban. Az újjáépítés annak ellenére lassan halad, hogy annyi pénzt szánnak rá, amelyből kétszer vissza lehetne fizetni a teljes magyar államadósságot.

Kormány, aminek széllel szemben is megy

Európa egyik legszegényebb országa a válságban gazdasági mutatóival magasan lekörözi az EU-tagokat. Gazdasági minisztere mindössze 30 éves, ráadásul kisebbségi.

Egészségügy
Nyomulnak a biztosítók: jobb orvosi ellátás, több pénzért

Beindulhat az egészségbiztosítók piaca, miután a jelenlegi szereplők mellett újak is elindítják a hálapénzt kiváltani szándékozó, színvonalasabb egészségügyi ellátást ígérő szolgáltatásukat. A felpörgést az is segítheti, hogy egy törvénymódosítás miatt a cégeknek is jobban megéri a cafeteriába bevonni a munkavállalók betegségbiztosítását.

"Fejlesztésnek" nevezik az egészségügy legújabb reformját

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról tartott sajtótájékoztatót Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, miután a kormánypárt képviselőcsoportja meghallgatta az államtitkárt.

Felsőoktatás
Hoffmann Rózsa: Nem kötünk röghöz senkit

Az oktatási államtitkár a Népszabadságnak azt mondta, kedvezhet a minőségnek, hogy az idén kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint az előző években.

Hatmilliárdos ösztöndíjprogramot ígér az egyetemistáknak Réthelyi

Százmilliárd forintos európai uniós fejlesztési program indul márciusban a felsőoktatási intézmények számára - jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter kedden.

Környezet
Nincs uniós megállapodás a hosszú távú klímavédelmi tervről

Az Európai Unió tagországainak környezetvédelmi miniszterei nem tudták jóváhagyni pénteken azt a hosszú távú tervet, amelynek értelmében 2050-re az 1990-es szinthez képest legalább 80 százalékkal csökkenne a káros éghajlatváltozást segítő gázok kibocsátása az unióban.

Tiszta energia Magyarországon is - Zöldbe borul az ország?

Ahogy az sok nyugati "vívmánnyal" kapcsolatban már korábban tapasztalható volt, a zöld energiabeszerzés lehetősége is elért hazánkba. Mind lakossági, mind vállalati körben elérhető már a tiszta energia ellátás Magyarországon, de várhatóan nem fog zöldbe borulni az ország, és nem csak a fizetőképes kereslet hiánya miatt.

IT
Kína elleni kiberháborúra készül az Egyesült Államok

Egy frissen közzétett amerikai bizottsági jelentés szerint Kína pénzt és energiát nem kímélve készül az információs összecsapásra az USA-val. A Pentagon is fegyverkezik: nyáron beüzemelik a kiberháborús szimulátort, és létrehoznak egy kívülről láthatatlan internetes hálózatot.

A Windows 8 kevés lesz az iPad ellen

Több évtizede a Microsoft uralja az operációs rendszerek piacát, de hagyományra és megszokásra nem tud hosszú távon építkezni. A szoftvercégnek fel kell ismernie, hogy az embereket nem a gép ereje érdekli, hanem a használhatóság.

Magyarország idegen szemmel
Hungary faces European court warning over new laws

The European Commission has warned Hungary's conservative government it must make further changes to its laws within a month, or face court action.

In Geldfragen gibt Ungarn Forderungen der EU nach

Wenn es ums Geld geht, gibt es auch Bewegung. In Sachen Notenbank und Budgetdefizit will Ungarn einlenken. Die Finanzminister beraten über die Streichung von EU-Fördermitteln.

Kikapcsolódás
Hogyan lett büszke vár Krasznahorkából?

A Szlovákiában, a Felvidék déli részén lévő Krasznahorka vára a magyar történelmi emlékezet fontos helyszíne.

Színházak éjszakája lesz Budapesten

Március 31-én, tizenhárom fővárosi színházban rendezik meg első alkalommal a Színházak éjszakáját.