Hírlevél fejléc 2012. február. 26.

Kedves Hallgatók!

Az elmúlt két hétben részt vehettünk a szakkollégiumi kurzusok első előadásán, melyet Dr. Vértesy László professzor úr tartott a diplomácia kialakulásának előzményeiről, illetve első megjelenéséről történelmünkben.

Valamint egy újdonságon is részt vehettünk, egy vitaesten, amin a magyar felsőoktatás hibáit, átalakítási lehetőségeit beszéltük meg, valamit kifejthettük véleményünket rohanó világunk jövőjéről, illetve arról, hogy fenntartható-e, és meddig a jelenlegi formában a kapitalizmus?

A következő két hétben szintén több érdekes program vár ránk a szakkollégium keretein belül, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A szerkesztők

Itthon
Szemügyre vették a vörösiszapport Ajkán

A tározókat és a kiporzás megakadályozásának lehetőségét vizsgálta a Veszprémi Bányakapitányság az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóinál tartott helyszíni szemlén csütörtökön.

Négy hónapja porosodik 12 millió kérdőív

Mostanában kellene befejeződni a munkának, de még bele sem kezdtek a tavaly októberben, összesen 19 milliárd forintos költséggel lezajlott népszámlálás kérdőíveinek gépi feldolgozásába.

Új adót vezethet be a kormány

Új jelentést kapott a szolidaritási adó, állítólag most a külföldön dolgozó, magyarországi állandó lakcímmel rendelkezők fizetnének a Nyugat.hu szerint.

Tévhitek a bérkompenzációról

Az öt leggyakoribb bérkompenzációhoz kapcsolódó tévhitet gyűjtötte össze az egyik tanácsadó cég.

Eltűnnek a játékgépek a játékadó miatt

Az 500 ezer forintos havi fix játékadó miatt néhány hónap alatt az ötödére csökkent a nyerőautomaták száma. Valószínűsíthető, hogy a nyerőautomaták drasztikus csökkenése miatt az adóemelés végül adóbevétel-kiesést okoz majd.

A Malév újraindításának már nincs sok értelme

Átmeneti lefaragásokból nem lesz tartós költségvetési egyensúly, de a piac most bízik abban, hogy Brüsszel kikényszeríti a megfelelő lépéseket, ezért van remény a konszolidációra – mondja Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

Gazdaság
Simor lemondana a fizetéséről

Havi egy forintért hajlandó elvégezni jegybankelnöki munkáját Simor András, sőt 2010 szeptemberéig visszamenőleg is lemondana havi 2 milliós fizetéséről. Cserébe azt várja a kormánytól, hogy tárgyaljanak újra a jegybanki vezetők fizetéséről.

Még borúsabb képet festett Magyarországról az EU

Stagnáló gazdaságot és növekedő inflációt jósol Magyarországnak az EU 2012-re az Európai Bizottság csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

Vallottak a magyar bankok: 13 éve nem történt ilyen

Tizenhárom év után először veszteséges volt 2011-ben a magyar bankszektor. A részvénytársasági hitelintézetek az év egészében 92,3, a negyedik negyedévben pedig 149,3 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el.

Újabb megszorítások: kevés haszon, nagy kínlódással

A tavaly kezdődött kiigazítási káoszt tovább növelte a kormány, igaz, elkerülhető vele az uniós felzárkóztatási támogatások felfüggesztése. Ettől még jobban fájhat majd a betegeknek, a gyógyszergyáraknak, a patikáknak, és valószínűleg a BKV-n sem segít.

Büntet az EU: 143 milliárdot bukhat Magyarország

A jövőre esedékes kohéziós támogatásokból 143,5 milliárd forintnak megfelelő kötelezettségvállalás befagyasztását javasolta az Európai Bizottság, mivel Magyarország 2004 óta egyszer sem teljesítette a túlzotthiány-eljárásban tett brüsszeli ajánlásokat.

Ember a gép ellen - Hogyan hathat az új adó?

Kezdenek felgyorsulni az események az európai Tobin-adó bevezetése körül, nap mint nap érkeznek híradások arról, melyik ország mikor vezetné be a pénzügyi tranzakciókra kivetett adót.

Külföld
Újabb eredmény nélküli G20 zárult

Kézzel fogható eredmények nélkül zárult a hétvégén Mexikóban tartott kétnapos G20-as csúcsértekezlet, amelynek központi témája ezúttal is az euróövezeti adósságválság volt.

Már nem csak Szlovákia pipálja le Magyarországot

Jobban teljesítenek a magyar gazdaságnál a régió országai, az éltanulók Szlovákia és Lengyelország. Viszonylag jól tartják magukat a kelet-közép-európai uniós tagországok a romló gazdasági környezetben - derül ki GDP-adataikból.

Elkezdték pénteken a görögök - Mi jön ezután?

Azután, hogy a görög parlament csütörtökön elfogadta a görög állampapírok cseréjéről szóló törvényt, péntek este formálisan is elküldte ajánlatát a magánbefektetők felé az adósságcsere programról. Ez azt célozza, hogy a 350 milliárd euró körüli görög adósságtömeget mintegy 100 milliárd euróval lefaragják le.

Irán már a háborúra készül

A nyugati országok hetek óta arról tárgyaltak, hogy majd júliusban olajembargót vezetnek be nemzetközi pénzügyi korlátozásokkal egyszerre a közel-keleti országban, amiért Irán nem hajlandó felhagyni az atomprogramjával, sőt felpörgeti azt. Irán ezt nem várta meg, már vasárnap leállította a nyersolaj eladását brit és francia cégeknek.

Karrier
Hova kell még Magyarországon több diplomás?

Teljesen megalapozatlanok a magyarországi diplomás túlkínálatra vonatkozó vélekedések: nincs diplomás túlkínálat ma Magyarországon, a frissen végzettek túlnyomó többsége hosszabb-rövidebb idejű álláskeresés után el tud helyezkedni a munkaerő-piacon.

Melyik ágazatban lehet a legtöbbet keresni Magyarországon?

A nemzetgazdaságban - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a közszférában és a nonprofit szervezeteknél együttesen - alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 663 ezer fő volt 2011 decemberében, 32 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban .

Felsőoktatás
Gazdátlanok a szakkollégiumok

A felsőoktatási szakkollégiumi rendszer "gazdátlanságára", illetve a szabályozás és a finanszírozás ebből eredő problémáira hívta fel a figyelmet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megbízásából készült kutatás.

Amitől még Pokorni is retteg

Nem is vitatkozott, inkább megpróbált ügyesen elbeszélni egymás mellett a felsőoktatás legégetőbb kérdéseiben Hiller István és Pokorni Zoltán.

Egészség Egészségügy
Csak mítosz, hogy 8 órát kell aludni egyhuzamban

Gyakran aggódunk, ha az éjszaka közepén felébredünk, pedig lehet, hogy ez egyáltalán nem rossz. Egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy a nyolcórányi alvás nem feltétlenül szükséges. Elődeink például két szakaszra osztották az alvást.

Ha nem lesz pénz, robbanni fog az egészségügyi bomba

A kormány semmilyen pozitívumot nem tud felmutatni a betegek számára, az egészségügyi dolgozók egyre frusztráltabbak, az orvosok elvándorlása egyre nagyobb méreteket ölt, a kórházak pedig folyamatos spórlásra kényszerülnek.

Tévhitek a vörösborról, a tengeri sóról és más élelmiszerekről

Valóban ártalmatlan serkentőszer a reggeli kávénk, illetve tényleg az a legegészségesebb, ha hozzá teljes kiőrlésű pékárut fogyasztunk? Arról nem beszélve, hogy lobogó vízben főzzük-e meg a tojást. A Száz kémiai mítosz című könyvből szemezgettünk, amely tévhiteket, félremagyarázásokat tisztáz.

Mit tudunk a legújabb kormányzati présről?

A gyógyszeripar szereplői meglepődtek, az illetékes államtitkárságok titkolóznak, a gyógyszerészek aggódnak. Így összegezhető a napokban megjelent újabb kormányzati költségvetési csomag gyógyszerkasszát érintő részének visszhangja. Közben az OEP péntek délután közölte: megkezdődtek az egyeztetések a gyógyszerkassza legújabb lefaragásáról.

IT
Hibrid gépek lettek az okostelefonok

Folyamatosan szivárognak a hírek a mobilgyártóktól, pedig már csak hétfőig kell várni, hogy megnyíljanak a barcelonai vásárváros kapui. Az egyik legizgalmasabb előre leleplezett újdonság az androidos telefonokon futó Ubuntu Linux [1], mert ezzel egy teljes operációs rendszert vihetünk magunkkal a telefonon.

Állandóan bütykölnek az e-cigisek

Rutinos használói technikai küzdősportként tekintenek az elektromos cigizésre, mivel sok bütyköléssel és bonyodalommal jár. Mégis egyre többen választják Magyarországon is, mert jóval olcsóbb és kevésbé káros, mint a füstölés hagyományos formája, az "analóg cigi".

Magyarország idegen szemmel
EU plans to freeze Hungary funds over budget deficit

The European Commission plans to suspend 495m euros (£417m; $655m) of Hungary's EU funds next year because of the country's budget deficit.

EU und Ungarn vor neuerlicher Eiszeit

Die EU kämpft im Defizitverfahren gegen Ungarn mit harten Bandagen: Gibt es bis 2013 keine nachhaltigen Reformen, werden Förderungen über eine halbe Milliarde €einbehalten.

Kikapcsolódás
800 busó űzi a telet Mohácson

Hatalmas érdeklődés kíséri a busójárás idei rendezvényeit: csak a vasárnapi fő programokra, a busók dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, valamint az esti máglyagyújtásra ezrek voltak kíváncsiak Mohácson.

Hamarosan indul a világ első valódi műtárgy tőzsdéje

A műtárgyra egyre szélesebb körben tekintenek már befektetési eszközként, ez pedig oda vezetett, hogy - egyelőre elsősorban Kínában - olyan műtárgy piacok alakultak ki, ahol a műtárgyak részleges tulajdonát képező értékpapírokkal lehet kereskedni.