Hírlevél fejléc 2012. február. 13.

Kedves Hallgatók!

A GEKSZ közgyűlésén hallhattuk, hogy ez a szemeszter is sok érdekes előadást biztosít számunkra, reméljük, minél többen részt tudtok majd venni mind az egyetem oktatói mind a vendégelőadók előadásain, vitaestjein és elmélyíthetitek tudásotokat.

Reméljük az új tagokat is hamarosan jobban megismerjük a közös programokon, ez úton itt is szeretnénk köszönteni Őket! Várjuk továbbra is programokkal kapcsolatos ötleteiteket, illetve azt is milyen témákról olvasnátok szívesen a hírlevélben!

A szerkesztők

Itthon
Raiffeisen: A magyar gazdaság már zsugorodott az év végén

Egy rendkívül csendes hetet hagyunk magunk mögött és egy fontos adatokban sűrű hét elé nézünk. Kedden kezdésképpen például a januári infláció jelenik meg, melynek terén nagy megugrásra számíthatunk, amivel még távolabb kerül az MNB céljától.

A 350 milliárdos Malév-kérdés

Nyolcszáz milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek, hogy a Malév csődbe ment - jelentette ki a héten Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ennek maximum a feléről van szó, de arról sem biztos.

Tarlós boldog lenne, ha államosítanák a BKV-t

Továbbra is tehetetlen egyedül Budapest a BKV megmentésének ügyében - mondta Tarlós István hétfői sajtótájékoztatóján, ahol Rogán Antalnak is üzent. A főpolgármester szerint fél év múlva a BKV-val együtt a főváros is csődbe kerülhet, de egyelőre még nem beszélhetünk csődközeli helyzetről.

Elbocsát 2300 dolgozót a Nokia Komáromban

A Nokia Komáromban 2300 főt bocsát el 2012 végéig - közölte a cég. A vállalat tavaly szeptemberben jelentette be, hogy két másik gyártóbázisa mellett a komáromi üzem működését is felülvizsgálja, és az már akkor kiderült, hogy várhatóan Ázsiába telepíti át a gyártási tevékenységet. A kormány a gyárral közös munkacsoporttal segítené az elbocsátottak elhelyezkedését.

Gazdaság
Változó szabály az áfa-visszaigénylésre - Fontos részletek

Az Európai Bíróság egyik tavaly júliusi ítélete nyomán törölték az áfa törvényből azt a korábbi korlátozást, mely szerint a vállalkozások nem igényelhetik vissza a fizetendő és a levonható áfa pozitív különbözetének azt a részét, amely a ki nem fizetett beszerzéseikre vonatkozik.

Százmilliárdos remények: nem jött össze a kormány terve

Eredetileg több száz milliárd forintos megtakarítást remélt a kormány attól, hogy a bizalom helyreállításával csökkenni fognak az állam kamatkiadásai. A végleges 2011-es költségvetési adatok alapján azonban a nagy eredmény még várat magára.

S&P: a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatóságára figyelünk

A Standard & Poor's számára a magyar államadós-osztályzat kialakítása szempontjából elsősorban a gazdaságpolitikai kiszámíthatóság a fő tényező - hangzott el a nemzetközi hitelminősítő által az európai és az amerikai adósbesorolások idei kilátásairól szerdán rendezett londoni szakszemináriumon.

Öt kérdésre kell jól válaszolniuk a magánnyugdíjpénztár-tagoknak

Március végéig megint döntést kell hoznia 100 ezer magán-nyugdíjpénztári tagnak arról, hogy visszalépjen-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy sem. Ezúttal öt igazán fontos kérdésre kell megtalálniuk a megfelelő választ.

Több euró, kevesebb demokrácia?

Az eurózóna új költségvetési szabálya - amelyet Orbán Viktor nem fogadott el, aztán mégis - felveti a kérdést, hogy Magyarország csatlakozhat-e az euróövezethez. A paktum önmagában nem oldja meg az eurózóna válságát, viszont meggyengíti a demokráciát.

Jaksity György: "valós veszély az adósságspirál"

A mostani világválság nem olyan, mint a 2000-es, amikor pár egymást követő negyedévben volt csak visszaesés. Ennek a válságnak az alapvető mozgatóereje a hitelek leépülése, amikor az adósok csak visszafizetnek, a hitelezők adósságokat írnak le, új hitelek kihelyezése pedig nemigen történik.

Külföld
Görög bohózat - Mi jön ezután?

Ismét sikerült igen feszült hetet okozniuk a görögöknek azzal, hogy többször is elhalasztották a politikai döntést a nemzetközi szervezetek által követelt költségvetési megszorításokról, majd miután az utolsó pillanatban megállapodtak róla, visszadobták azt az eurózóna pénzügyminiszterei.

Kínai nagykövet: a világ túlbecsüli Kína erejét

Gao Jian (Kao Csien) budapesti kínai nagykövet szerint ugyan országa valóban nagy fejlődést ért el az elmúlt években, de a világ túlbecsüli erejét; Kína tisztában van a gyengéivel és az előtte álló kihívásokkal.

Gazdaságélénkítésre költene jövőre Obama, nem deficitcsökkentésre

A deficitcsökkentés helyett a megindult gazdasági növekedés serkentésével, az infrastrukturális és az oktatási kiadások emelésével és a leggazdagabbak fokozottabb adóztatásával számol Barack Obama amerikai elnök hétfőn előterjesztett, a 2013-as pénzügyi évre szóló költségvetési javaslata.

Washington és Moszkva háborújává válik a szíriai konfliktus

Egyre élesebben kirajzolódik az orosz és amerikai ellentét a polgárháborúvá váló szíriai konfliktusban, amelyben a két nagyhatalom egymással szemben álló oldalra került. Miközben az USA az ellenzéki felkelők támogatására szólított, Oroszország a kormányerők fegyverkezését segíti.

Munkaerőpiac
Elindult a kirúgások éve

Ha válságba fordul a magyar gazdaság, a Fidesz nem tudja teljesíteni munkahely-teremtési ígéretét - zárt ajtók mögött már Orbán Viktor is elismerte ezt a tényt. A recesszió mellett a bérkompenzáció is hozzájárulhat a kirúgásokhoz, ráadásul a beszállítókkal együtt a Nokia leépítése és a Malév leállása is jelentős veszteség.

Czomba: a csoportos létszámleépítés elkerülésére pályázatot ír ki az NGM

A meglévő foglalkoztatási kapacitás megtartására, a csoportos létszámleépítés elkerülésére központi munkahelymegőrző programot indított a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelynek keretében február 14-étől június 30-áig vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni.

Felsőoktatás
Uniós jogot sérthet a Hoffmann-terv

Uniós jogszabályt sérthet, és közösségi célkitűzésekkel is szembemehet a magyar felsőoktatási törvényben szereplő „röghöz kötés”.

Brüsszelbe mennek a hallgatók

Mentsük meg az oktatást a f(AGY)haláltól! – szólt a hallgatói megmozdulásra biztató jelmondat.

Egészség
Hogyan kerüljük el a betegségeket munkahelyünkön?

A menetrendszerűen érkező téli betegségek egyre többünket döntik le a lábáról, ugyanakkor egyre kevesebben maradunk otthon, hogy kikúráljuk magunkat. Vajon mennyit ártunk magunknak és másoknak azzal, hogy betegen járunk be a munkahelyünkre?

Szabadon garázdálkodik a cukor

A világ cukorfogyasztása az elmúlt 50 évben megháromszorozódott, és egyre több a bizonyíték arra, hogy a sok cukor pusztítja a szervezetet, hosszabb távon is károsan módosítja a működését. Az alkohol és a dohányzás után a cukor ellen indítanának háborút egészségügyi szakemberek.

IT
Chuck Norris nem halt meg

Chuck Norris nem halt meg, és a Facebook sem állt le az ígért internetes támadások következtében. Nem átverés viszont a Win32/Carberp trójai egyik újabb támadási módszere, és a DNS Charger kártevő sem viccel.

Újraturbózott Google: a fiúk az adatbányában dolgoznak

Bő két hét múlva érvénybe lépnek a Google új adatvédelmi irányelvei és általános szerződési feltételei. Eddig is volt aggodalom a cég adatgyűjtési gyakorlata miatt, de az új rendszert egyre többen tartják kifejezetten aggályosnak.

Környezet
Rekord pénz a megújuló iparágba

A globális megújuló energia ügyletek értéke tavaly 40%-kal, rekord magasságba, 53,5 milliárd dollárra nőtt, melyen belül a nap- és szélenergia, valamint az energia hatékonysági beruházások 2011-ben túlszárnyalták vízenergia projektekbe fektetett összegeket.

35 éves Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park rövidesen kihirdeti, kik vehetik haszonbérletbe az állami tulajdonban lévő földjeit- mondta Fazekas Sándor a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság csipkéskuti csikónevelő telepén. A 44 kiírt blokkra a január 23-ai határidőig közel 150-en jelentkeztek.

Magyarország idegen szemmel
Flagging carriers out east

THE grounding of Malev, Hungary’s national carrier, shows once again how Eastern European countries are struggling to fly their flags around the world.

Putschversuch oder Kampagne gegen Viktor Orbán?

Ungarns Premier Orbán soll die USA verdächtigen, ihn stürzen zu wollen. Aus seiner Partei kam jetzt ein hartes Dementi. Es ist nicht die erste dubiose Meldung.

Kikapcsolódás
60 éve uralkodik a brit királynő

Új kutyafajtát tenyésztett ki, a retikül a titkos kommunikációs eszköze, akár egy teherautót is kiválóan megjavít, és már iPadje is van a 160 cm magas brit uralkodónak. II. Erzsébet királynő 60 éve lépett trónra.

Így kormányozták a magyar gazdaságot

1998 és 2005 között volt a magyar gazdaságpolitika aranykora, előtte s utána sorjáznak a tragikus tévedések – írja Gazdag László egyetemi docens átfogó esszéjében.