Hírlevél fejléc 2012. január 30.

Kedves Hallgatók!

Reméljük mindenki újult erővel kezd neki ennek a félévnek, és hogy a vizsgák teljesítése mellett jutott egy kis időtök a feltöltődésre, pihenésre is. Még ha kicsit szomorúan is tekintünk az új félév kezdetére, minden bizonnyal ez is sok új tudást, élményt hoz majd mindenki számára, mind az egyetemen mind pedig a Szakkollégium keretén belül is.

Hamarosan új tagokkal is bővülhet a szakkollégiumunk, hiszen minden félévben tagfelvételt hirdetünk. Hirdessétek ti is, hiszen mindenki új ötleteket, színt hozhat a GEKSZ életébe!

Így az idei év első hírlevelében is próbáltunk érdekes, friss hírekkel, információkkal, érdekességekkel szolgálni, remélhetőleg mindenki talál benne ezután is őt foglalkoztató témát, cikket. Most már kéthetente számíthattok ismét a hírlevelünkre, amihez folyamatosan fogadunk el ötleteket, érdekes cikkeket, amiket találtok, akár idegen nyelven is!

Sok sikert és kitartást kívánunk nektek erre a félévre is!

A szerkesztők

Itthon
Napokon belül leállhat a Malév?

Napokon belül elfogyhat a légitársaság pénze. Ha az állam a január eleji brüsszeli döntésnek aláveti magát, és a cég lényegében egyetlen tulajdonosaként nem költ a finanszírozására, a légitársaság gépei februárban már aligha szállnak fel.

Devizahitelesek állami szelektálása: a közelséget mint üveggolyót megkapod

A tehetős devizahiteleseket milliókkal megajándékozó végtörlesztés folytatásaként ezúttal a devizaadósságban ragadt közszolgákkal kivételezne a kormány az adófizetők pénzéből.

A SZÉP Kártyáról A-tól Z-ig: így változnak a béren kívüli juttatások

Alapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A változások 3,5 millió embert érintenek. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének.

Ránk köszönt az adóbevallási szezon

A söralátét-méretűre ígért adóbevallásnak bonyolultak a feltételei, az adóhatóság 13+1 kérdéses totóval is próbál segíteni a magánszemélyeknek. Elkészíttethetjük az adóhivatallal is a bevallásunkat, de sokan abból is ki vannak zárva.

Gazdaság
Ez maradt a végtörlesztés után: mi lesz a hitelesekkel?

Ma gyakorlatilag véget ért a végtörlesztés, újabb adósokat hagyva hátra. Mi lesz azokkal, akik forinthitelt vettek fel, hogy megszabaduljanak devizatartozásuktól? Sokan még évekig vagy évtizedekig fogják fizetni az elmúlt negyedévben kapkodva igényelt, nem egy esetben 14-15 százalék THM-mel felvett hitelüket.

Ez várna ránk államcsőd esetén

Bár az utóbbi időben - főként a gazdaságpolitika fordulatának köszönhetően - örvendetesen csökkent a magyar állam fizetőképességével kapcsolatos aggodalom, azért a hazai fejlemények és az európai adósságválság ráirányította a figyelmet az államcsőd témájára.

Orbán vitt is ajándékot Brüsszelbe, meg nem is

Magyar nap volt kedden Brüsszelben. Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökével is: az álláspontok közeledtek, de további tárgyalásokra és egyeztetésekre lesz szükség derült ki a kölcsönösen konstruktívnak minősített megbeszéléseken.

Mit követelhet az IMF a magyar kormánytól? - elemzői vélemények

Az IMF nem konkrétumokat követel, hanem vázolja a problémákat és várja a megoldási javaslatokat. A hivatalos tárgyalásoknak már nem a fő irányokról, hanem a részletekről kell szólnia.

Simort leszavazták - Kevésbé lesz konzervatív a kamatpolitika?

A magyar jegybanki kamatpálya további íve változatlanul erősen függ az EU/IMF-tárgyalások alakulásától, de a megállapodás akár az első negyedév végére megszülethet, és az MNB alapkamata most már valószínűleg közel jár a tetőzéshez.

"Robin Tobin Hood" adó Európának

Ismét népszerű ötletté vált a politikusok körében és a közvélemény előtt a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Kérdés, valóban bevezetik-e, és ha igen, milyen hatásokkal járhat egy ilyen adó.

Külföld
Hiába fojtják le a görögtüzet? - Itt az újabb válsággóc

Miközben a végkifejlethez közeledik a már több éve húzódó görög válság, aközben egy újabb jelentős probléma bukkant fel a látóhatáron, amelynek több jegye kísértetiesen hasonlít a görög ügyre. Az utóbbi egy-két hétben egyre inkább aggódni kezdett ugyanis a befektetői közösség Portugáliáért.

A görög csőd árnyékában tartják 2012 első uniós csúcsát

A költségvetési fegyelem szigorítását előíró uniós paktum, valamint a pénzügyi stabilitási mechanizmus is szerepel a hétfői uniós csúcs napirendjén, ahol a többi között arra is próbálnak megoldást találni, hogy miként lehet költségvetési szigort elérni a növekedés veszélyeztetése nélkül.

Leminősített öt európai országot a Fitch

Pénteken este öt euróövezeti országot minősített le a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint az euróövezeti válság intenzívebbé válása gyengítette az Európai Központi Bank monetáris politikájának hatékonyságát.

Skócia után Észak-Írország is elszakadhatna az Egyesült Királyságtól

Észak-Írországnak is népszavazást kellene tartania arról, hogy elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól, és csatlakozzon-e az Ír Köztársasághoz. A skót kormányfő, Alex Salmond múlt héten hivatalosan bejelentette, hogy Skócia 2014-ben referendumot tart függetlenné válásáról.

Irán az olajcsapok elzárásával fenyegeti Európát

Három napos látogatást tesznek Iránban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) küldöttei, hogy többlet információkat szerezzenek az ország atomprogramjáról. A nyugati országok szerint Irán atomfegyver létrehozásán dolgozik, miközben Irán kitart azon véleménye mellett, hogy az atomprogramja békés célokat szolgál.

Kadhafi szelleme kísérti Líbiát

Kadhafi-párti felkeléssel riogatnak a bukott líbiai diktátor városában, Kadhafi emléke miatt fújnak egymásra az új hadsereg katonái, és még a forradalom átmeneti kormányát is a régi ügyek emésztik Líbiában. Bár a diktátor már három hónapja halott, öröksége nem hagyja szabadulni fellázadt népét.

Karrier
A fiatalok munkavállalását segítené az Európa Tanács

Napirendre kerül a fiatalok munkavállalását segítő programcsomag is az Európa Tanács január 30-i ülésén, amely része az EU növekedési jelentésében is megjelenő foglalkoztatás programnak.

Az álláskeresés buktatói: diplomával, vagy anélkül?

A magyar fiatalok értékes dokumentumnak tartják a hazánkban megszerzett diplomát. A többség szerint külföldön is versenyképes, másfelől az életben való boldoguláshoz is nélkülözhetetlen .

Felsőoktatás
Cudar egyetemi jövendő: emelkedő tandíjak, csökkenő dotáció

Nagyon jónak és szerencsésnek kell lenni ahhoz, hogy valaki államilag finanszírozott képzésben legyen jogász, közgazdász vagy bölcsész. A 100 állami jogász hely csak Budapesten érhető majd el, de a 250 ingyenes közgazdászhelyből is a legtöbb a fővárosban lesz.

Dux: adókerülésre is tanítják a közgazdászhallgatókat az egyetemek

„Kézenfekvő példával” magyarázta a leköszönő felsőoktatási helyettes államtitkár, miért volt szükség a jogász- és gazdasági képzések keretszámának drasztikus csökkentésére.

Egészségügy
Jöhet a fizetős ellátás a kórházakban - kiszorulhatnak a szegényebbek

Miközben a Magyar Kórházszövetség azon gondolkodik, hogyan lehetne az intézményi várólistákat csökkenteni, szakértők szerint számos visszaélésre adhat lehetőséget, ha a közfinanszírozott kórházakban is lehetőség nyílik a fizetős betegek soron kívüli ellátására.

Lobbiznak a kórházakért, néhányat bezárhatnak, másokat átsorolnak

Január 23-ig lehetett elvileg véleményezni azt a rendelettervezetet, amely alapjaiban írja át az egészségügy szerkezetét. A minimumfeltételeket is tartalmazó rész mellett van néhány nehezen értelmezhető, illetve könnyen félreértelmezhető passzus is.

IT Tudomány
ACTA: a kalózok a jogra mutogatnak, a jogalkotók meg a kalózokra

Amint ratifikálják és törvényi erőre emelik az ACTA egyezményt, akkor az unió legtöbb tagállama önként korlátozza az internet eddigi tartalomszabadságát.

Gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál

Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

Webóriások szövetkeznek a spam ellen

Az adathalász emailek megfékezésére szövetkezik egymással a Google, a Facebook, a PayPal és több más internetes cég.

Negyvenhat új fajt fedeztek fel Dél-Amerikában

Negyvenhat olyan faj került elő a suriname-i esőserdőben tett expedíció során, amelyeket a tudomány eddig nem ismert.

Magyarország idegen szemmel
Hungary backs down

IT WAS a swift, and surprisingly productive, about-turn. After declaring war on the IMF and repeatedly rejecting calls from the EU to change contentious laws, Viktor Orbán, the Hungarian prime minister, insisted this week in Brussels that he was open to discussion.

Marschieren für und gegen Orban

Trotz EU-Verfahren und scharfer Kritik an der Politik des Regierungschefs haben tausende Ungarn ihre Solidarität mit Viktor Orban gezeigt. Aber auch die Gegner der rechtskonservativen Regierung gingen wieder auf die Straße.

Kikapcsolódás
Agysaláta-sebészet: a legbizarrabb lemezcímek

Paul McCartney legújabb albuma, a Kisses on the Bottom február 7-én jelenik meg, de a címén már most halálra röhögik magukat azok, akiket a címzés és a csomagolás a tartalomnál jobban érdekel. A zavarba ejtő címek mindig is jól mentek a popsztároknak. Íme, a legrémesebbek.

Megvannak az idei Oscar-jelöltek - íme az esélyesek

Nyilvánosságra hozták az idei Oscar-esélyesek névsorát. A legjobb színésznek járó aranyszoborért Brad Pitt és George Clooney is versenyben van, a legjobb film kategóriába A leleményes Hugo, A némafilmes és az Éjfélkor Párizsban is bejutott.