Hírlevél fejléc 2011. december 19.

Kedves Hallgatók!

Elérkeztünk a karácsony előtti utolsó héthez, így most olvashatják az idei év utolsó hírlevelét.

Reméljük ebben a félévben is érdekes előadásokat sikerült meghallgatnotok a szakkollégium keretében és sok jó élménnyel gazdagodva tudjátok zárni ezt a szemesztert is. Bízunk benne, hogy az idei évhez hasonlóan jövőre is mindenki aktívan részt vesz a GEKSZ életében!

További jó készülést a vizsgákra, illetve a közeledő ünnepekre! Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Kívánunk Mindenkinek!

A szerkesztők

Itthon
IMF-tárgyalások - Nem tudni, hogyan tovább

Egymásnak ellentmondó döntések születtek pénteken azután, hogy az IMF és az EU delegációja idő előtt hazautazott a jegybankot érintő kérdések miatt. A parlamenti napirendről levették a fő ütközőpontot jelentő javaslatot és tompító módosító indítványok is születtek, másfelől viszont látszik: a jegybanktörvényt gyorsan el akarják fogadni. Kérdés, így milyen hangulatban kezdődnek januárban az egyeztetések.

Példátlan és barátságtalan levelet kaptunk az EU-ból

Alig két hete marad a kormánynak arra, hogy meggyőzze az Európai Bizottságot arról, a főbíró és az adatvédelmi ombudsman idő előtti leváltása, az alaptörvény és az egyes sarkalatos törvények nem sértik az uniós irányelveket. Az európai uniós közjog egyik szakértője szerint minimális az esély a megegyezésre, ami hosszú jogvitát, akár pereskedést, súlyos bírságot hozhat.

Elárulta karácsonyi csomagjait a kormány

Nagy horderejű döntésekben gazdag a mögöttünk hagyott hét, hiszen hosszú hónapok után kiderült a devizaalapú jelzáloghiteleseknek tervezett mentőcsomag és a jövő évi újabb költségvetési kiigazítás konkrét tartalma is.

Így állapodtak meg a devizahitelesekről Orbánék

Minden érintett devizahiteles rétegnek segít a kormány és a Magyar Bankszövetség között létrejött megállapodás. A bankok a számítások szerint 600 milliárddal járulnak ehhez hozzá, cserében a kormány a banki különadót leírhatóvá teszi.

A vállalatok a túlélésükért küzdenek

A kis- és középvállalkozások nagyon nehéz helyzetben vannak, hosszabb távon a válság miatt nem is mernek tervezni, sőt ma már ott tartunk, hogy sokan napról napra élnek. A bankok a kkv-k finanszírozását jelentősen visszafogták, azonban a Ka-Vosz Széchényi Kártyája képes volt legalább a rövid finanszírozási oldalt megtartani.

Minden adó emelkedeni fog jövőre - a regisztrációs adón kívül

Miközben az egyre több terméket és szolgáltatást érintő közvetett adók kulcsa világszerte emelkedik, a társaságiadó-kulcsok már egy évtizede folyamatosan csökkennek; Magyarország mindkét adónemnél követi a nemzetközi trendeket, jövőre azonban szinte minden adó emelkedik, így a magyar átlagos adóterhelés nőni fog.

Gazdaság
"A piacok kierőszakolhatják a kormányváltást" - interjú Róna Péter közgazdásszal

Egy hónap alatt be is lehet fejezni az IMF-fel folytatott tárgyalásokat, "ha mindenki felkészült, és nem hepciáskodik" - véli Róna Péter közgazdász, aki tanácsadóként végigkövette a Valutaalappal folytatott 2008-as magyar tárgyalásokat. Szerinte az IMF "rendkívül rugalmas és jóindulatú volt", csak az Európai Unió "keménykedett".

Több százmillió eurós támogatáshoz juthat Magyarország

Véglegesen jóváhagyták az európai uniós intézmények azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő európai uniós tagországok számára ideiglenesen tíz százalékponttal megemelkedjen az uniós társfinanszírozás mértéke az EU által támogatott beruházások esetében.

Magyar bankok 2012-ben: a csehek és a lengyelek hátát nézhetjük

Sokkal rosszabbak a magyar bankszektor jövő évi kilátásai, mint a lengyel vagy a cseh bankoké, ez utóbbiakban ugyanis 2012-ben is folytatódhat a már megindult növekedés, szemben velünk, ahol folyamatos a visszaesés.

Öt magyar bankot minősített le a Moody's

Magyar bankok - a K&H Bank, FHB, az Erste Bank Hungary, MKB és a Budapest Bank - különböző besorolásait rontotta pénteken a Moody's Investors Service, egyebek mellett a devizaalapú hitelek okozta problémákra hivatkozva.

"Nem oldja meg" a mostani válságot az új EU-s egyezmény

A brüsszeli EU-csúcson kidolgozott szabályozási alapelvek a jövőbeni pénzügyi válságokat kivédhetik, a jelenlegit azonban nem oldják meg - vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a csúcstalálkozó utáni kommentárjaikban.

Jó híreket várnak az amerikai gazdaságról

Az elemzők szerint többnyire jó hírek várhatók az amerikai gazdaságról a héten. Az év utolsó előtti hete zsúfolt lesz adatokkal, és az előrejelzések általában biztatók arra nézve, hogy az Egyesült Államokban folytatódik és jövőre is folytatódni fog a gazdasági növekedés.

Külföld
Milyen ország lesz az unió 28. tagállama?

A 4,4 milliós ország felvétele üzenetértékű abból a szempontból, hogy a bővítési folyamat az európai válság ellenére nem állt meg, ráadásul Horvátországnak jó elméleti esélyei lennének az euró bevezetésére. Az éremnek azonban van másik oldala is.

Már az EKB elnöke is az eurózóna elhagyásáról beszél

Az euróövezeten kívül sem lenne könnyebb dolguk az adósságválsággal küszködő tagállamoknak, sőt nehezebb helyzetben kellene a szükséges reformokat végrehajtaniuk - mondta a Financial Timesnak a valutauniós jegybank (EKB) elnöke.

Az USA nem száll be az EU-mentésbe, Németország viszont fizet

Nagy-Britannia elkötelezte magát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) az euróövezeti válság kezelésére nyújtandó 200 milliárd eurós hitel mellett - jelentette ki hétfőn Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

"A világgazdaság 2012-es kilátásai tiszták, de egyáltalán nem szépek"

Európában recesszió, az Egyesült Államokban vérszegény növekedés, Kínában és a feltörekvő országok többségében a fejlődés lassulása várható 2012-ben, a politikai lehetőségek a válság kezelésre pedig lassan elfogynak.

Nem lesz gazdasági csoda Észak-Koreában

Kim Dzsongil államfő halála Észak-Koreának nem csak a politikai, hanem a gazdasági helyzetét is megváltoztathatja. A külvilággal való folyamatos konfliktusok és az észak-koreai atomprogram sorozatos gazdasági szankciókhoz vezettek, de a vezetőváltás akár a Dél-Koreához való közeledést is elősegítheti, ami élénkítheti a gazdaságot.

Leégett az Egyiptomi Intézet, tíz embert megöltek

Vasárnap délutánig tízre nőtt a harmadik napja tartó kairói tüntetésekben megölt emberek száma, és terjed a felháborodás a belbiztonsági erők brutalitása miatt - jelentették a hírügynökségek a helyszíni beszámolóikban.

Munkaerőpiac
Kőkemény negyedévnek néz elébe a magyar munkaerő

A jövő év első negyedévében a magyar gazdaság minden vizsgált ágazatában csökkenő foglalkoztatásra számítanak a vállalatok, így Görögország után Magyarországon a legpesszimistábbak a várakozások.

Elemzők szerint csökkenhetnek a bruttó bérek

A megkérdezett elemzők szerint jövőre csökkenhetnek a bruttó bérek, idén jórészt az állami szférában végrehajtott bérkompenzáció miatt emelkedtek.

Egészségügy
Pénzt osztanak az egészségügyiseknek

Még az idén 4,5 milliárd forintnyi többletforrás jut egészségügyre, miután az év elején tervezettnél jóval kedvezőbben alakul az Egészségbiztosítási Alap év végi egyenlege - közölte az egészségügyi államtitkárság kedden.

Megalakult a hetedik magyar szakszervezeti konföderáció

Azonnali kormányzati tárgyalást követelve szombaton két szervezet megalapította a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

Felsőoktatás
A Gondviselés és Orbán is segített Hoffmann-nak

Csak néhány lényegi változtatást tudtak „kierőszakolni” fideszes képviselők a Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár nevével fémjelzett és várhatóan hétfőn megszavazott köznevelési törvénytervezeten.

Marad 8 százalék a diákhitel kamata

A diákhitel kamata január elsejétől változatlanul 8 százalék marad, és a hitelkonstrukcióban felvehető hitelösszegek sem változnak.

IT
Irdatlan mennyiségű adatot tárol rólunk a Facebook

1200 oldalnyi adatot tárol a Facebook egyetlen személyről - egy osztrák joghallgató kikérte a közösségi oldaltól, mit tudnak róla.

Januártól fű alatt frissül az Internet Explorer

A Microsoft tervei szerint januárjától az Internet Explorer felhasználók böngészője automatikusan frissíti magát a legújabb verzióra.

Környezetvédelem
Klímaalku

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának ütemezett csökkentéséről szóló kiotói folyamat meghosszabbításáról állapodtak meg a dél-afrikai Durbanben a hétvégén véget ért ENSZ-klímacsúcson.

Gyökeres változásokat hoz az új hulladékgazdálkodási törvény

Az új hulladékgazdálkodási törvény hatálybalépésének 2012. január 1.-jére tervezett időpontja a jelenlegi információink szerint várhatóan kissé tolódik, azonban jelentős változásokat hoz a hulladékgazdálkodás rendszerében.

Kultúra
Trianon utáni területi nyereség: hogyan ravaszkodtuk ki Sopront?

Sopronban és környékén 1921-ben népszavazást tartottak, amely kimondta, hogy a terület Magyarország része marad.

Három nő kapta a Nobel-békedíjat

Az igazságtalanság, a diktatúra, illetve a nemi erőszak elleni küzdelméért tüntették ki az idei Nobel-békedíjjasokat.

Magyarország idegen szemmel
EU and IMF end informal Hungary debt talks

The European Commission and the IMF have cut short informal aid talks with Hungary due to worries over the independence of its central bank.

Ist Ungarn noch demokratisch?

Die EU rettet Griechenland, ignoriert aber Ungarns Abdriften ins Autoritäre.

Karácsonyi üzenet Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
Wass Albert: Karácsonyi mese

Nagyapánk ott ült szokott helyén a kandalló mellett, s olykor egy-egy bükkfahasábot vetett a sziporkázó tűzre. A szűzdohány füstje kék felhőbe burkolta pipázó alakját ott a nagyszoba végiben, s ezüstös szakállán olykor megcsillant a láng...

Boldog Karácsonyt!