Hírlevél fejléc 2011. december 05.

Kedves Hallgatók!

Már decembert írunk, ami a karácsony közeledtét is jelenti számunkra. Ez úton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a hozzájárulását a karácsonyi cipős doboz akcióhoz. Reméljük sikerül majd mosolyt csalni a kisebb-nagyobb ajándékainkkal a gyerekek arcára és megszépíteni az ő ünnepüket.

Az ajándékozás örömén kívül nekünk ez a hónap a szorgalmi időszak végét és egyben a vizsgaidőszak kezdetét is jelenti. Az elmúlt héten részt vehettünk a szakkollégiumunk utolsó e félévi előadásán.

Így nem maradt más hátra, mint, hogy teljes erővel koncentráljunk a feladatainkra, ehhez kívánunk kitartást és előre is sikerekben gazdag vizsgaidőszakot nektek!

A szerkesztők

Itthon
Leminősítés után: kamatot emelt a jegybank

A Monetáris Tanács 50 bázisponttal 6,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, kérdés elég lesz-e az euróválság és a magyar leminősítés ellen.

Aláírták a megállapodást az új Munka törvénykönyvéről

Megállapodást kötött az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel.

Öt hét után újra 300 alatt az euró - Merre tovább, forint?

Kedvezõ hangulatban indult a hétfõi kereskedés a nemzetközi piacokon és ezt a forint is megérezte: a reggeli órákban egy százalékot erõsödve újra megközelítette a 300-as szintet az euróval szemben. Kora délután sikerült is ezen a szinten lefelé átjutnia, öt hét után elõször.

Óriási összegek maradhatnak a devizahitelesek zsebében

Az eddiginél sokkal vonzóbbá tenné az árfolyamrögzítés lehetőségét a devizahitelesek számára a Bankszövetség javaslatcsomagja. A megjelent sajtóinformációk szerint ugyanis a forintalapú gyűjtőszámlán halmozódó tartozás jó részét az állam és a bankszektor átvállalná a fizetőképes ügyfelektől.

Egyre mélyebbre süllyedünk a korrupcióba

Évek óta folyamatosan romlik a helyzet a korrupció szempontjából Magyarországon, mára nagyon súlyossá vált a helyzet. Miközben a térség államai javítanak besorolásukon, nálunk most elfogadott, vagy a parlament előtt heverő törvények is tovább növelik a korrupciós kockázatokat.

Hová tűnt a pénz? Tömegesen húzzák le a rolót a cégek

Idén novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több, összesen 2055 felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. Az új cégek alapítása 50 hónapos mélyponton volt.

Gazdaság
Így hasított a magyar export

Az augusztusi élénkülést követően szeptemberben tovább nőtt az export és az import volumene, az előbbi 8,6, az utóbbi 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest

A legkevésbé sem bíztató hírek a magyar gazdaságról

Bár feszült várakozások övezik az új kormányzati gazdasági prognózist, továbbra is csak annyit lehet róla tudni, hogy a 2012-es GDP fél és egy százaléka közé teszik.

A gonosz hitelminősítők, az ártatlan országok és a spekuláns hitelezők

Valahogy sosem tudnak helyesen cselekedni a hitelminősítők - legalábbis ez lehet az ember érzése a válság kitörése óta feléjük áradó harag alapján. A Lehman-válságban szerzett elévülhetetlen érdemek után az európai leminősítések vágták ki sokakban a biztosítékot, az Egyesült Államok kiszórása a tripla-A körből újabb indulatokat szült, majd amikor az uniós kockázatok átértékelési sorába bekerült Magyarország, idehaza is élénk viták indultak a hitelminősítők szerepéről.

Óriási veszély: elkezdték menekíteni a pénzüket a kínaiak

Kínában hatalmas buborék fújódik, érezhetően lassul a gazdaság, a kínaiak pedig menekítik tőkéjüket az országból - mondta a Gloom, Boom & Doom hírlevél szerzője, Marc Faber. Márpedig ha a kínai lufi kidurran, az jelentősen csökkentené nyersanyagárakat, ami komoly negatív hatással lenne Ausztráliára, Afrikára, vagy akár Latin-Amerikára. Ezen országok visszaeső fogyasztása viszont további nyomást helyezne a kínai gazdaságra, egy lefelé irányuló spirált kialakítva.

Pénzt öntenek a világba a jegybankok

Összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be szerdán a világ legnagyobb központi bankjai.

Nagy csatára készül Berlin az EU-val

A német szövetségi kormány nyilvánvalóan "hátraarcot" valósít meg az agrárpolitikájában.

Külföld
Sarkozy megerősítette: "újraalapítanák" Európát

A francia államfő megerősítette, hogy Franciaország egy új európai szerződést készít elő Németországgal. Nicolas Sarkozy az új szerződés előkészítéséről szóló információt csütörtök este a dél-franciaországi Toulonban a francia kormánypárt mintegy ötezer tagja előtt.

Elsírta magát a miniszter az olasz mentőcsomag bemutatásakor

A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.

A kormányfő nem gratulált a horvát választás győztesének

A Zoran Milanovic vezette, "Kukurikú"-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció áll nyerésre a horvátországi választásokon a voksok 70 százalékának összeszámlálása után. A horvát államfő gratulált a győztesnek, a kormányfő azonban nem.

Előretörtek az iszlámisták Egyiptomban

Két iszlámista párt, a mérsékelt Szabadság és Igazság és a szélsőséges szalafisták vezetnek az egyiptomi parlamenti választásokon. A világi liberális pártok messze lemaradtak. Izrael aggódik.

Munkaerőpiac
295 ezer magyar indokolatlanul hiányzik a munkaerőpiacról

2010-ben 295 ezer ember tartozott az ún. egyéb inaktív munkaerőpiaci kategóriába, azaz társadalmilag elfogadott indok nélkül hiányzott a gazdaság rendelkezésére álló, dolgozó vagy munkát kereső népességből, továbbá semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkezett, és nappali tagozatos tanulmányokat sem folytatot.

Túlmunka: nem dönthetnek majd önkényesen a munkáltatók a díjazásról

Nem dönthetnének a munkáltatók szabadon a jövőben arról, hogy bérpótlékot fizetnek vagy szabadidőt adnak a rendkívüli munkavégzésért. Az ellentételezésről alapesetben meg kellene állapodniuk a munkavállalókkal, noha a kormány fenntartaná azt a lehetőséget is, hogy erről munkaviszonyra vonatkozó szabály rendelkezzen.

Felsőoktatás
Ne kelljen nyelvvizsga, ne legyen szóbeli

Több mint háromszáz módosítót nyújtottak be a felsőoktatási törvényjavaslathoz, például alap- és osztatlan képzésre nyelvvizsga nélkül is be lehetne kerülni, míg már nyelvvizsga nélkül is járhatna diploma. Egy másik javaslat szerint mégsem csak öt helyre jelentkezhetnének a felvételizők.

Elkezdődött a felsőoktatási törvény vitája - percről percre

Elkezdődött a felsőoktatásról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - nagy harc volt a kormánypárti és ellenzéki képviselők között a hallgatói szerződésekről, az önköltséges képzés bevezetéséről és az egyetemek, főiskolák autonómiájáról.

Egészségügy
A világ most zárkózik fel hozzánk - Interjú Szócska Miklóssal

Az ideihez hasonló évre számít Szócska Miklós az egészségügy 2012-es költségvetési számai alapján. Az egészségügyért felelős államtitkár az interjújában úgy vélekedett, hogy a népegészségügyi termékadó egy kedvező folyamatot indított be az emberek körében.

Elfogadták a kormány bérajánlatát a szlovák orvosok

A szlovák Orvosi Szakszervezeti Szövetség (LOZ) pénteken este elfogadta a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, de törvényes garanciákat kért ennek teljesítésére. A kormány tanulmányozza a javaslatot, de egyelőre nem adott rá választ.

IT Tudomány
Történelmi előzés: a Chrome lelépte az Explorert

A böngészők magyarországi versenyében novemberben a dobogó utolsó fokára szorult vissza a Microsoft terméke.

Új bolygót fedeztek fel: akkora, mint a Föld

A Földhöz hasonló méretű exobolygót fedeztek fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Kepler űrteleszkópja segítségével.

Kultúra
Tízmillió forintért kelt el az első magyar Újtestamentum

Az első teljes magyar nyelvű hazai nyomtatvány 1574-es, bécsi kiadásáért tíz millió forintot ígért egy ismert gyűjtő a Központi Antikvárium aukcióján pénteken.

Átadták a Prima Primissima Díjakat

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport tizenkét jeles képviselője vehetett át Prima Primissima Díjat péntek este a Művészetek Palotájában.

Magyarország idegen szemmel
Hungary outlaws homeless in move condemned by charities

A new legal regulation has come into force in Hungary making homelessness punishable by a fine of around $600 (£384) or prison.

Krise in Ungarn - Sonderweg in die Sackgasse

Ungarn ist finanziell am Ende. Ausgerechnet beim IWF muss die Regierung in Budapest jetzt Hilfe beantragen - dabei hatte sie den gerade erst aus dem Land geworfen.

Kikapcsolódás
Szent Miklóstól Santa Clausig

December 6-án tartjuk Szent Miklós püspök ünnepét. Alakját manapság egy piros ruhában járkáló, kedves öregemberével azonosítjuk, jóllehet a középkorban főként szentekre jellemző élete miatt csodálták.

Adventi tárlat nyílt a Soproni Füzetek 2011. bemutatójával

A Soproni Füzetek idei számában közel 40 képzőművészeti alkotás látható és 61 vers és 4 próza olvasható 370 oldalon, mintegy keresztmetszetét adva Sopron gazdag kulturális életének.