Hírlevél fejléc 2011. november 21.

Kedves Hallgatók!

Az ország egyes részein már leesett az első hó és az Advent is e hétnek a vasárnapján kezdődik, így mindenkinek még van egy kis ideje, hogy elkezdjen ráhangolódni a Karácsonyra.

November 24-én az elmúlt évek gyakorlatához igazodva, idén is megrendezésre kerül a Kari TDK Konferencia, melyen néhány szakkollégiumi tagunk is megméretteti magát.

Reméljük az összeválogatott hírek között, mindenki talál magának néhány érdekes cikket!

A szerkesztők

Itthon
Úszunk az adósságban - ha nincs deviza-, jön a folyószámlahitel

2011 tavaszán a háztartások mintegy 45%-ának, azaz megközelítőleg 1700 ezer háztartásnak volt valamilyen hiteltartozása, 806 ezernek egy, 488 ezernek két, közel 400 ezer családnak három, illetve több.

4 milliárd euró körüli hitelkeretet kérnénk az IMF-től

A magyar kormány az IMF új elővigyázatossági hitelvonaláról folytat tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal- erősítették meg a Népszabadságnak. A lap úgy tudja, hogy a hitelkeret várhatóan 4 milliárd euró körüli összeg lehet.

Újabb rekordon a dízelár

Szerdától 5 forinttal csökken a benzin ára, viszont a gázolaj újabb 3 forinttal drágul. Ezzel a dízel ára új történelmi csúcsra emelkedik, 433 forint lesz az átlagára, miközben a 95-ös benziné 397-399 forintra csökken.

Így változik az eva, jönnek az e-vállalkozások

Megegyezett a Fidesz-frakció és a kormány az eváról: a felek által korábban említett 35–40 százalék közötti sávnak szinte pontosan a közepe, 37 százalékos adókulcs lett az, amelyet mindannyian elfogadhatónak találtak.

Gazdaság
A vártnál gyorsabban növekedett a magyar gazdaság

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az idei a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Csúcsközelben az államadósság, szenvedünk a gyenge forinttól

Jelentős ugrással 82 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság a 3. negyedév végére.

Már rég nem foghatjuk külső okokra a forintgyengülést

A forint gyengülését szeptemberben még alapvetően regionális tényezők okozták, ám októberben országspecifikus tényezők kerekedtek felül, és vezettek a hazai deviza árfolyamának globális és regionális trendektől való elszakadásához.

Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?

Újragondolt árfolyamrögzítésnek is nevezhetnénk azt a kiszivárgott tervezetet, miszerint a bankok átvállalnák a devizaadósok gyűjtőszámla-tartozásának egy részét.

60 milliárddal emelik az MFB tőkéjét

Tőkeemelést hajt végre a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-ben az állam, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pedig beolvad az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-be. A tőkeemelés többek között a külső forrásbevonáshoz szükséges.

Megvan a jövő évi EU költségvetés

Eldőlt, hogy mennyi pénzből gazdálkodhat jövőre az EU. A büdzsé kerete nőtt, de nem annyival, amennyivel a képviselők egy része szerette volna. Az Európai Unió így majdnem 2 százalékkal költhet többet, mint idén.

Külföld
Mario Monti az új olasz kormányfő

Giorgio Napolitano, olasz államfő Mario Montit bízta meg a kormányalakítással.

Lehetetlen feladatra vállalkozik a spanyol jobboldal

Abszolút többséget kapott a vezető konzervatív spanyol párt, a feladat végrehajtása, amire vállalkozik, azonban szinte lehetetlen.

Napokon belül robbanhat az "újabb bomba" az USA-ban

Európához hasonlóan az USA is nyakig ül az adósságban. Múlt héten az adósságmutató túllépte a 15 ezer milliárd dollárt, és a politikusoknak mindössze néhány napjuk maradt, hogy megállapodjanak. Ha az egyeztetések sikertelenül zárulnak, akkor valamelyik hitelminősítő biztosan lépni fog.

Kilépés az eurózónából: Merkel pártja megengedné

Jól tükrözi Berlinnek az Európai Unióval kapcsolatos álláspontját az Angela Merkel kancellár vezette Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) lipcsei kongresszusán elfogadott határozat: erősebb gazdasági kormányzás és az eurózónából való kilépési lehetőség is szerepel a 23 oldalas dokumentumban.

Munkaerőpiac
Új munka törvénykönyve: Mindent szabad, amit nem tilos

Az új munka törvénykönyve az ígéretekhez híven valóban csak a fő garanciák mentén szabályozza a munkaviszonyokat, és bőven nyújt teret a foglalkoztatóknak a jog kreatív alkalmazására.

Magyarországon esett a leginkább a munkanélküliség

Magyarországon csökkent a leginkább, 0,4 százalékkal a munkanélküliek aránya az OECD-országok közül a 2011 szeptemberi adatok szerint.

Felsőoktatás IT
Szigor vár a hallgatókra, maradnak az egyetemek - íme a felsőoktatási javaslat

Egy évvel a koncepció nyilvánosságra hozása után benyújtotta a parlamentnek a felsőoktatási törvény javaslatát a nemzetierőforrás-miniszter. A dokumentumból több olyan elem hiányzik, amely az október végi változatban még szerepelt: marad az egyetemi cím, a jól teljesítő intézményeket kutatóegyetemmé vagy alkalmazott kutatások főiskolájává minősítheti a tárca.

40 éves a mikroproci: tévedés szülte, megváltoztatta a világot

Egy elkalibrált rendelési tétel korrigálására, amolyan mentő ötletként fejlesztették ki 40 évvel ezelőtt. Mára viszont a pc-k és okostelefonok mellett egyre inkább az autók, de olykor már a hűtőgépek központi agyát is a mikroprocesszorok jelentik. Nélkülük nem lehetne globális a világ sem.

Egészség
Külföldre kell menniük a magyar betegeknek: ki fog itt gyógyítani?

Mostanáig összesen 2300 orvos rezidens helyezte ügyvédi letétbe a felmondó levelét. Október elejéig több mint 800 orvos hagyta el az országot.

Miből áll egy nap? Szívrohammal kelünk, gyomorfekéllyel fekszünk

A többség számára a tíz óra egy unalmas hétfő délelőtt bármiféle incidens vagy dráma nélkül múlik el. Pedig reggel 6 és 10 közé esik a szívroham és az agyérgörcs csúcsidőszaka.

Magyarország idegen szemmel
Hungary Must Not Raise Rates as Forint Drops

Hungary may need to sell foreign- currency reserves to stem the forint’s decline to an all-time low versus the euro as lifting interest rates would be a “shot in the head” as the economy slows, Citigroup Inc. said.

Ungarn lädt den IWF wieder ein

Ungarn, eines der finanzpolitischen Sorgenkinder Europas, will wieder mit dem Internationalen Währungsfonds verhandeln. 2010 hatte das Land die Beziehungen zum IWF türenknallend abgebrochen.

Soproni események
3D, Apple, Google - Izgalmas nyílt nap a NYME-n - galéria

Kalandozás a 3D-világban, érdekes és hasznos előadások, titokszoba, legórobot. A Nyugat-magyarországi Egyetemen immáron ötödik alkalommal szervezték meg az Informatikus Nyílt Napot.

Adventi vásár Sopronban - Helyszín a Várkerület

A korábbi évekhez képest kevesebb pénzből szerveznek idén adventi műsorokat és vásárt Sopronban, de a színvonalra – remélik – nem lesz panasz. A fényfüzérek már a helyükön vannak.