Hírlevél fejléc 2011. november 08.

Kedves Hallgatók!

Reméljük mindenki kipihenten érkezett vissza az őszi szünetről, hírlevél szerkesztés helyett mi is a lábunkat lógattuk, hogy újult erővel vághassunk neki a kihívásoknak.

Az elmúlt hétvégét az Őrségben töltöttük a már szokásosnak tekinthető szakkollégiumi tréning keretében, fényképes élménybeszámolónkat a szakkoli honlapján is közzé tesszük.

A héten a Pannon Egyetem oktatója, dr. Szikszai Szabolcs látogat el hozzánk, november 9-én 18 órától Ti is meghallgathatjátok előadását a hitelminősítő intézetek gazdaságra gyakorolt hatásairól.

A szerkesztők

Itthon
Így drágult az élet november 1-jétől

Nőtt a gázolaj, a pálinka és a dohánytermékek jövedéki adója, az erdőgazdálkodók viszont pályázhatnak uniós támogatásra - többek között ezek a változások hatályosak november 1-jétől .

Adótörvény 2012: itt vannak a részletek

Megmarad a teljes, 1,27-szeres szuperbruttósítás a havi bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre - derül ki a 2012. évi adótörvény-módosítási javaslatból.

Veszélyben a nyugdíjunk

Könnyebben hozzányúlhat a kormány a jövőben a nyugdíjak összegéhez, ha Rogán Antal javaslata szerint adó lesz a járulékokból.

Az adóhungarikum halála: eva, élt 9 évet

Végképp eltörölné az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványával az egyszerűsített vállalkozói adót(eva) a fideszes Koszorús László.

Gazdaság
Magyarország a világ vesztese

Magyarország a világválság legnagyobb vesztese, míg Lengyelország kimondottan jól jött ki a krízisből, derül ki egy a Washington Postban ismertett friss kutatásból.

Nagyot estek Magyarország nemzetközi tartalékai

Közel 2 milliárd euróval 36,87 milliárd euróra estek október végére az előzetes adatok szerint Magyarország nemzetközi tartalékai - ezt közölte ma reggel a Magyar Nemzeti Bank.

Állam a Rábában: törvény tiltja, hogy nyugdíjpénzből vegyék meg

Ha az állam az államosított nyugdíjpénzekből akarja megvenni a Rábát, akkor biztosan vét a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról szóló törvény ellen. A cég vételi ára viszont nem tűnik túl drágának, ám nagy kérdés, mit akar kezdeni a társasággal az állam.

Külkereskedelem: dinamikus EU-n kívüli kapcsolatok

Megélénkült a külkereskedelmi forgalom augusztusban az előző kéthavi stagnálás után. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint az export euróban 13 százalékkal, az import 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Nincs globális bankadó - Ennyit a biztonságosabb pénzügyi rendszerről

Nagy tervekkel érkezett, de kevés kézzelfogható eredményt produkált a G20 csoport a Cannes-ban múlt pénteken véget ért csúcstalálkozóján, legalábbis ami a pénzügyi rendszer biztosabb alapokra helyezését és a szereplők megregulázását illeti.

Az aranykészletek eladása segíthetné az adósságválság megoldását?

Egyes sajtóhírek szerint a G20 csúcstalálkozón több államfő is felvetette, Németország aranykészleteinek részleges értékesítésével teremthetne forrást az európai mentőcsomagra és a banki feltőkésítésre.

Külföld
Papandreu most már tényleg lemond

A görög miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu bejelenti lemondását, amint az új görög kormány megalakul - írta internetes oldalán a CNN.

Az ENSZ befejezte a líbiai háborút

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) csütörtökön hatályon kívül helyezte a NATO-nak hét hónapja adott felhatalmazását arra, hogy katonai műveleteket hajtson végre Líbiában.

Felsőoktatás
Költségvetési felügyelőket küld ki a kormány több egyetemhez

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez, így például azonnali hatállyal a Szegedi Tudományegyetemhez, 2012. január 1-jével pedig a Semmelweis és a Debreceni Egyetemhez.

Hoffmannt kiiktatva véglegesíti az oktatási törvényeket a kormány

Parkolópályára tette Hoffmann Rózsát a kormányzat az után, hogy az oktatási államtitkárság elkészítette a felsőoktatási törvény tervezetét.

Egészségügy
Benyújtották az egészségügy legújabb átalakításának tervét

Benyújtotta a parlamentnek szombaton Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az újabb egészségügyi "salátatörvényt", vagyis az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Így államosítanak 45 kórházat

Januártól 40-45 kórház kerül állami kézbe. A tulajdonosváltással együtt megkezdődik az intézményrendszer átalakítása, szükség szerint, pályáztatással kerülnek új vezetők a kórházak élére.

Világ Sport
Megszületett: ő a hétmilliárdodik ember a Földön?

Fülöp-szigeteki, orosz és indiai újszülöttet is kikiáltottak a világ hétmilliárdodik lakójának október 31-én.

Meghalt Albert Flórián

Elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. Hetvenévesen, október 31-én hajnalban érte a halál.

Kultúra
Abszurd tervek: mi a valódi célja a Kossuth téri szobrok átrendezésének?

Egy országgyűlési határozat értelmében hamarosan eltávolíthatják a Kossuth térről a jelenlegi Kossuth-emlékművet, és egy másik kerülhet a helyére. A kiszemelt alkotást, Horvay János Kossuth-szoborcsoportját az ötvenes évek elején szállították el a Parlament elől, mert nem felelt meg az akkori ideológiai eszméknek.

Quimby-interjú: „mindennel találkoztunk az éjszakában”

Húsz éve zenélnek, mégsem érzik, hogy elfogyott volna körülöttük a levegő, vagy ne lenne elég lendületük a folytatáshoz. A Quimby tagjait jubileumi koncertjük kapcsán kerestük fel. Varga Livius, Kiss Tibi és Mikuli Ferenc a titokgyárban - a próbateremben - beszélt húsz év esszenciájáról.

Kikapcsolódás
Aki ellenáll, azt a hajánál fogva hozzák be - népszámlálási útmutató a 18. századból

Az első magyarországi népszámlálás, melyet 1784 és 85 között tartottak, megdöbbentő eredményt hozott: a kormányzat által négymillió körülire taksált népesség meghaladta a nyolc és félmilliót is.

Íme a világ és a magyarok igazi urai

A világ legbefolyásosabb embere a Forbes magazin listája szerint Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke. De vajon kinek van döntő hatása a magyar lakosság életére?